MAKALELER / Küresel Isınmaya Karşı Kompozit Malzeme Kullanımı





Küresel Isınmaya Karşı Kompozit Malzeme Kullanımı:


1--Küresel ısınmada karbondioksit açısından otomobillerin payı % 77 olup,otomobil ağırlığının daha çok kompozit veya plastik( karoser vs) kullanımı ile azalacağı ve buna bağlı yakıt tüketiminin düşeceği açıktır.


2--Plastikler hayatın vazgeçilmezi ve olması gereken plastikler ise belli ömre sahip biyolojik olarak üretilebilen(sürdürülebilir plastik üretimi) ve ömrü sonunda doğada çözünen plastiklerin her türü.


3--Plastiklerin taşıtlarda vs kullanımı ile hem şu anda petrolle çalışan otomobiller hemde birkaç yıl içinde yaygınlaşacak lityum iyonlu bataryalı elektrikli otomobiller çok büyük hafiflik imkanı meydana getirecektir.


4--Otomobil firmalarının biran önce malzemede kompozit malzeme kullanımına geçmeleri gelecek açısından en uygun davranış olacaktır.Çünkü geleceğin otoları-uçakları-trenleri-vapurları muhtemelen kompozit malzeme olacaktır.


5--Öte yandan uçaklarda daha çok kompozit kullanılması hedefi yakıt tüketimi ve ona bağlı CO2 emisyonunu azaltmak amacınıda içerir.Airbus A380 de mevcut kompozit oranı % 25 iken bunu % 40 a çıkarmak temel hedeftir.


5.1--Bunu sağlanması halinde CO2 salınımında % 50,NOx salınımında % 80 azalma beklenmektedir.


6--Yaşam alanı olmayan tüm mekanlar için inşaatlarda statik amaçla kolon-kiriş vs oluşturulması yine kompozit malzemeler ile sağlanırsa ,normal klasit inşaata harcanan bir çok kalem için  malzemede ve bunlar için sağlana enerjide tasarruf sağlanabilir.


Kaynakça:Cumhuriyet Bilim-Teknoloji Dergisi Sayı:1224/14





Makalenin İzlenme Sayısı : 202

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.