MAKALELER / Enerji Tasarrufu Proje Örnekleri





Enerji Tasarrufu Proje Örnekleri:


1--Elektrik Enerjisinde Tasarruf İçin Çözümler:


1--Evde elektrik tüketen aletlerin durumunu simgelerle gösteren bilgisayar programı ile 3 dk içinde yanıt verilmediğinde o aletin elektriğni kesmektedir.Bu imkan ile odalardaki  fotosel bağlantılı elektrik ampulleri-TV lar,çalışmasını bitirmiş çamaşır makinelerinin sızıntı elektriği kesebilmektedir.


2--Bilgisayar monitorlarının bekleme modunda minimum enerji  harcamalarına karşın,binlerce bilgisayarın bulunduğu sistemlerde önemli bir enerji tüketim kalemi gelmesine çözüm olarak Fujitsu Siemens Computers Yeşil bilgi teknoloji çevresinde,,bilgisayar bekleme modunda enerji harcamayan monitor geliştirdi.Bu monitor da yeni bir açma kapama düğmesi bulunmakta ,bu düğmede bilgisayarda hiçbir sinyal olmadığında  monitor tümüyle kapanmakta.Sinyal yeniden ortaya çıktığında  kendi kendine açık konuma gelmekte.2008 yılı yaz aylarında piyasaya çıkacak bu sıfır vat monitorlar  konvansiyonel monitorlar ile aynı fiyata satılacak.


2-Abbas Güçlü nün sunduğu Kanal D nin Bizim Mucitler yarışmasında ödülleri alan projelerden bazıları:


1-Bir Rüzgar Türbini tarlasında  maliyeti azaltıp-enerji üretimi artırmayı hedefleyen birden çok pervane ve jeneratörü aynı merkezden  kontrol edebilen sistem.


2-Evlerde kombiler için gerekli gazı(Hidrojen) üretmek-LPG li ve dizel araçlarda hidrojen yakıtıyla motoru çalıştırmak  için Borlu çözelti ile  hızlı hidrojen üretmek projesi.Bu projenin hedefi doğal gaz ve petrol tüketimini kısmak ve temiz yakıt kullanmak.

3-Modüler yapı elemanları ile daha mukavim ve daha estetik yapılar oluşturan Harçsız duvar projesi.


3--MEF Kurumlarının EBAV ile birlikte yürüttüğü bu yıl 17. cisi düzenlenen Liseler arası araştırma projeleri yarışmasında ödül alan bazı projeler:


1-Yenilenebilir enerji kaynaklarında verimi artırmaya yönelik olarak ,Bitki bazlı güneş pili fabrikasyonu:Güneş pillerinde kullanılan organik boyaların hassa-zararlı atıklar bırakması ve yüksek maliyetleri nedeniyle ,ucuz-toksik olmayan-zehirli atık bırakmayan organik boyalarla  Güneş pilleri yapmak bu suretle  iç aydınlatmada yüksek verimli güneş pilleri üretmek.


2-Toprakaltı ısısı ve kirecin suda söndürülmesi sonucu açığa çıkan ısı yardımıyla  seraların ısıtılması-soğutulması projesi.


3-Atık araba lastiklerinden çevreci hafif betonda kullanımı.


4--Ahmet Bektaş ve arkadaşları tarafından tasarlanan aktif mavi ışık teknolojisi ile buzdolabına gerek kalmadan ,bakterileri öldürmek suretiyle bozulma sürecini yavaşlatan meyve kabı bilgi için:www.yankodesign.com/index.php/2008/05/13/fresh-by-a-ring-of-blue-light/




Makalenin İzlenme Sayısı : 269

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.