MAKALELER / Makroekonomik Pompa






Makroekonomik Pompa:

 

1--Belli devirle dönen Elektrik motor tahrikli Mekanik su pompalarında,pompanın iki önemli teknik parametresi vardır:1-Pompanın debisi(Q)-Basma Yüksekliği(Hm),Pompa bu iki değer ile kaynakları besler.

 

1.1--Örneğin:Bir pompa belli bir debi ile belli bir açma basıncında açılan fıskiye grubunu sulasın.Eğer hat çok uzun ise borularda oluşan direnç yani basınç kaybı Artar.

 

2--Basıncın artması ters  eğrisel orantılı olarak debiyi düşürür.Buna başka bir örnek verirsek insanda kalp belli nabız(devir) aralığında belli debide kanı belli basınçta vücuda pompalar.

 

3--Eğer en uzak dokuya belli debi ve basınçta kan gelmez ise ilgili doku ölür.Zamanla çeşitli faktörlerle damarların çapı daralır buna bağlı damar çapının esneme yeteneğinide kaybetmesi sonucu damar çapının 5. kuvvetiyle ters orantılı olarak basınç kaybı anormal artar.

 

3.1--Bu durumda anılan basıncı sağlayabilmek için kalp basıncı artırmak için ve/veya buna bağlı debi düşmek zorunda kalabilir.Bu durumda muhtemel olarak enfarktüs baş gösterebilir.yada kalp büyümeye başlar. ya da nabzı artırır

 

4--Benzer şekilde dünyada şuanda global likiditeyi ABD,Avrupa ve Japonya emmeye başladı.


4.1--Azalan likidite sonucu muhtemelen gelişme şu olacaktır. gelişmekte olan ülkelere de  ülke likiditesi azalacak buna bağlı basınç kaybı yani paranın değer kaybı da(enflasyon) azalarak mevcut ülke paralarının değerini daha da artacak.

 

4.1.1--Bu durumda ülkelerin yapabileceği tek şey para basarak,yada develüsyon yaparak paralarının değerini aşağı çekmek olacaktır.

 

4.2--Aynı zamanda likiditeyi çeken japonya da ise likidite artışının(debinin) karesi ile orantılı olarak basınç kaybı yani enflasyon artacak,Japon yeninin değeri düştüğünden Japon ihracatı artacaktır.Bu aynı zamanda işsizliğin düşmesi anlamına gelecektir.

 

5--Kısaca makro ekonomik pompada likitide yani parasal debi ile basınç(kaybı ) ters eğrisel  orantılıdır. Eğrinin orta noktası verimin(toplam faktör üretkenliğin) Tepe noktasına karşı gelir.Bu da aynı zamanda yüksek büyüme hızı anlamına gelecektir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 569

Eklenme Tarihi : 20.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.