MAKALELER / Yapay Zeka Ne Değildir-Aklı Olmayan Yapay Zeka-Algoritma







Yapay Zeka Ne Değildir-Aklı Olmayan Yapay Zeka-Algoritma:

 

1—Bulunduğumuz dönemde üzerinde çok çalışılan bir konu olan  yapay zeka çalışmalarında yapay zekaya akıl –insan gibi akletme yetisi fikri yüklenmekte.Oysa bu gerçek dışı bir düşünce.


1.1--Yapay zeka bir program yada algoritma.Herhalde şu anda bulunmamış olan Zekanın kanunlarına göre çalışan bir algoritma.


1.2--Zekanın kanun maddeleri nedir.Matematik olarak nasıl ifade edilebilir.

 

2—Yapay  zekada kullanılan yazılımlar o denli akılsızdır ki Trump veya trump diye yazılan kelimelerin, değil ABD  başkanını işaret ettiğini onun bir insana işaret ettiğini bile bilemez. 


2.1--Trump kelimesi arama motoru algoritması için beş harfin yan yana gelmesinden oluşan bir şeydir.Tıpkı yana yana gelen anlamsız birçok kelime gibi.

 

3—Kelimede anlam bulan insan beyni veya onun işlettiği insan bilinci.İnsan beyni binlerce kelimeyi bilinc işlemine sok tuktan sonra onun süzgecinden geçirip beyinde belleğe kaydetmekte ve gerektiğinde aynı anlam ile aynı bilinç ile tekrar hatırlanmakta.

 

4—Sonuç olarak yapay zeka ,herhalde zekanın kanunlarına göre işleyen bir matematik ifade algoritma .Ancak onun bilinç kazanması ile akıl kavramı ortaya çıkabilir.


4.1--Bilinç nedir.Bilim bunun cevabını arıyor.Sonuç olarak tüm yapay zeka araştırmalarında yapay zekaya bilinç yüklenmediği sürece yapay zeka herhalde çok sınırlı kalacaktır.

 

5—Öte yandan diyelim elektronik sistemde bilinci-farkındalığı sağladınız ,yüklediğiniz bilinç ona eşlik eden yapay zeka için yeterli olacakmıdır.


5.1--Bir solucan bilinci yada bir arı bilinci google deep blue mind-yapay zekasına ine eşlik edebilir mi yoksa çok mu ağır gelir yada kısaca yapay zeka şiddeti ile ona eşlik eden yapay bilinç arasında bir ilişki olabilir.

 

5.1--Bilinç şiddetine pi dersek örneğin 10 IQ bir yapay zekaya 15 Pİ lik bir bilinç eşlik edebilir mi.

 

5.2--Bir yaklaşım yapılırsa,  bilinç beyinin ürettiği bir foksiyon olup bu fonksiyonun türevi ona eşlik eden ruhsal bilinci mi teşkil ediyor.

 

5.3—Temel varsayım olarak şu iddia edilebilir; 

Bilinç için beyinde oluşan nörotransmiter aktivasyon fonksiyonun 1.türevi ilgili beyin bölgesinde algı veya hisi oluşurken ,


2.türevi ile ona eşlik eden kuantal bilinci oluşturuyor olabilir.


5.3.1--Bu bağlamda nörotransmiter( beyinde davranışı kontrol eden hormonlar-beyin kimyasalları) aktivasyon fonksiyonu dalga fonksiyonu olup 1. Türevi cos dalgası,2. Türevi faz farkıyla yine bir sinus dalgası olacaktır.Sabit yada doğrusal fonksiyonun 1. Ve 2. Türevi sıfır olup algı-his yada bilinç oluşmaz.

 

5.4--Ruhsal bilinç aynı zamanda ahirete intikal ettiğimizde ahiretteki hayatımızda devam eden bilincimiz olabilir mi.


5.5--Ruhsal bilinç belki sadece biyolojik canlılar için geçerli olabilir.Elektronik olarak oluşturulan bir bilince sahip bir robot askerin ahiret için ruhsal bilinci herhalde olmaz.

 

Kaynak:Aptal algoritma-Tanol Türkoğlu-HBT-20.12.2018

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 297

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.