MAKALELER / Makro Ekonomik Parçalanma






Makro Ekonomik Parçalanma


1--Ekonomik problemler ile farklı disiplinler arasındaki multidisipliner çalışmalar ekonomiye istediği bilgi birikimini getirebilir.


1.1--Bu yazıda içi gaz dolu uçak,roketlerin patladığında oluşan Parçalanma süreci ile içi boşaltılıp H2+O2 gaz karışımı doldurulup patlatılan yumurta aynı benzer patlama sürecini ortaya koyarken ,bu süreç ile ekonomik krizlerde parçalanan bir ekonomik sistemde nasıl bir tablo oluşur,onu,anlamaya çalışacağız.


2--İçi patlayıcı gaz ile dolu yumurta kabuğunun parçalanma süreci sonunda parçalanma dağılımı şöyle olmaktadır.malzemenin büyük bölümü(mesela %80) orta boy,birkaçı küçük, çok azıda İri parçalara bölünmekteydi.


3--Bu sonuçlara göre bir ekonomik kriz sonrası parçalanan ekonomik sistemde,firma büyüklüklerine göre parçalanma sonrası dağılım şöyle olacaktır.Orta ölçekli firmalar  parçalanmada varlıklarını korurken parçalanma sonrası dağılımın büyük kısmını oluşturacaktır.birkaç küçük firma ile çok az büyük firma varlığını koruyabilmektedir.


3.1--Bu nedenle dünya ekonomik krizinde büyük ölçekli ve küçük ölçekli Firmalar yok olacaktır.2008 krizinde büyük ölçekli firamalar ile küçük ölçekli firmalar zara görmüş olup,orta ölçekli firmaların yoğun olduğu ekonomiler özellikle alman ekonomisi zarar görmemiştir.


3.2--Bu anlamda ülke ekonomisinin krizlere karşı korunması için küçük ve orta ölçekli firamalar daha fazla teşvik edilmelidir.Ülke içi krizler içinde aynı şey geçerlidir.Kriz sonrası varlığını koruyan firmalar orta ölçekli firmalar olacaktır.


4--Ülke ekonomi politikalarının Temeli orta ölçekli işletmeleri koruyucu ve kollayıcı önlemler alınmalı ve onların Ne küçülmesine ne de büyümesine izin verilmemeli.Bir küresel dünya krizinde Ekonomik motoru orta ölçekli olan işletmeler ülkeler(İsveç gibi) varlıklarını devam ettirecektir.


5--Ayrıca ekonomik krizde geliri orta olan orta direk vatandaş korunmalı ve geliştirilmeli.Orta ölçekli firmalar genellikle iç pazara yönelik firmalardır.Bu nedenle yabancıların İç piyasaya yönelik kurdukları firma büyüklükleri,orta büyüklükte işletme olmamalıdır.Bu bir milliyetçi yaklaşım gibi görülebilir ancak gerçekçidir.


5.1--Zira kriz sonrası orta büyüklükte İşletmeler ayakta kalacağı için iç piyasa tamamen yabancıların eline geçer ki doğal olarak doğru değildir.Ayrıca ülke krizleri ile ülkede iş yapan  ortalama firma büyüklüğü arasında Yakın bir ilişki olabilir.


5.1.1—Şöyle ki bir ülkede ortalama firma büyüklüğü ortanın üstünde veya altında olan ülkelerde kriz kapıda olabilir yada eğer bir ülkede ortalama firma büyüklüğünün büyük çoğunluğu teşkil edip krizde oluşuyorsa bu ülkede oluşan krizler dış kaynaklıdır.denebilir.Yada bir ülkede doğal ekonomik krizler oluyorsa,bu krizler ile firma büyüklüğü orta ölçeğe gelir






Makalenin İzlenme Sayısı : 566

Eklenme Tarihi : 20.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.