MAKALELER / Robot ve Yapay Zeka Ekonomisi







Robot ve Yapay Zeka Ekonomisi:


1—ABD Robot Ekonomisi.


1—ABD de ev süpürmekten ,otomobil üretmeye  kadar farklı alabnlarda çalışan robotların toplam değeri 732 milyar dolara ulaştı.


2—ABD de robot ekonomisine yatırım 2001-2015 yılları arasında % 30 artmış.  Ve 2015 de en yüksek seviyeye ulaşmış.


3—Yapılan araştırmaya göre robotların oluşturduğu iş gücünün insanların yerine geçmekten öte insanların işini kolaylaştırdığı ifade ediliyor.


4—Robot ekonomisinin OECD ülkelerinde milli gelire %10 katkıda bulunduğu vurgulanıyor.



2--Robot Araştırmaları-Robot Tarım İşçileri:


1--Bugün İspanyada çilek toplamak için ahtapot benzeri robotlar kullanılıyor; ABD’de makinalar ağaçlardan elmaları vakumluyor, İngiltere’de ise ineklerin beslenmesi ve sağılması makinalar tarafından gerçekleştiriliyor.


2--Dünya genelinde, robotlar tarlaları ele geçiriyor. Geçtiğimizhaftaise, İngiltere’nin gıda ve kırsal işlerden sorumlu Parlamento Üyesi Andrea Leadsom, Brexit sonrasında robotların binlerce AB’li tarım işçisinden boşalacak yeri alabileceğini söyledi.


3--Marks & Spencer, Waitrose gibi markalara çilek, ahududu, böğürtlen tedariği gerçekleştirdi.Hunter- Partnership Yönetici Ortağı Harry Hail, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, 3D kameralar ve sensörler kullanan; meyvaları olgunlaştığı an otomatik olarak toplayıp, gönderime hazır hale getiren makinaların ekonomik açıdan henüz kullanılabilir olmadığını söylüyor.


4--Robotik inek sağma makinalarının yanı sıra, çiftlik hayvanlarının makinalarla beslenmesi de bir süredir yükselen trendler arasında.


4.1--Önümüzdeki ay, İngiliz araştırmacılar, insan eli değmeden, buğday üretimi gerçekleştirmeyi deneyecekler. Tohumun ekilmesinden, sulanmasına, mahsulün toplanmasına kadar her bir  aşama insansız olarak yapılacak.


5--İngiltere’de bazı çiftçiler, asgari ücret artışı nedeniyle işsiz kalmaktan korkarken, verimliliği artırmak için farklı yollar bulmak zorunda olduklarını dile getiriyorlar. Şu sıralar gündeme gelen soru ise, robotların verimlilik artışında önemli bir rol oynayıp oynayamayacağı...


6--İngiltere tarım sanayinde 2021 yılında, 250 bin kişilik sürekli iş gücüne ilave olarak, 90 bin sezonluk işçiye ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor. Bugün bu işçilerin dörtte üçünden fazlası AB ülkelerinden geliyor. Eğer sürekli işçilerin sadece beşte biri ülkesine dönmeye karar verirse, 50 bin kişiye daha ihtiyaç duyulacak. AB’den gelecek göçün 2019 yılında kesilmesi durumunda ise, bu sayıya 85 bin kişi daha eklenecek.


7--Tesco nun en büyük elma tedarikçisi Adrian Scripps, teknolojiye yatırım yapmaya karar veren şirketler arasında. Şirket 2013 yılından bu yana paketleme işine  4 milyon pound yatırım gerçekleştirmiş ve paketleme işini, istihdamı artırmadan genişletmeyi başarmış.


7.1--Elmalar satın alınan robotlar tarafından çuvallara dolduruluyor ve perakendecilere ulaştırmak üzere paletlere yüklüyor.


7.2—Robotlarla her bir robot dakikada 20 çuval elma paketlerken, Robotlar öncesinde, bu oran dakikada işçilerle  3 çuvaldan daha azmış.


8-- Bazı çiftçiler, Andrea Leadsom’un çiftlikte çalışacak robotlar konusunda gereğinden fazla iyimser olduğum, düşünüyorlar. Örneğin Hall’un verdiği bilgilere göre, robotların meyve toplama hızı insan hızının üçte birine denk geliyor. Fakat işin finansal açıdan en önemli noktası, robotların gece gündüz, yani 24 saat boyunca çalışabiliyor olmaları.


9-- Simon Blackmore, tarım endüstrisinde önemli araştırmalara imza atan Harper Adams Üniversi-tesinin Otomasyon ve Robotik bölümü başkanı. Blackmore, robotların tarım işçilerinin yerini al-ması için yeni teknolojiye gerek olmadığını söylüyor. Hatta bir-iki sene içinde bu işçi robotları üretebileceklerini kaydediyor. Blackmore, bugünkü büyük tarım makinalarının yerine, küçük çaplı makinaların ve drone’larm daha etkili olacağını da söylüyor.


9.1--Blackmore’un dikkat çektiği önemli, bir nokta ise, tarım makinası üreticilerinin, mevcut işlerine zarar verebileceğinden endişe ettikleri için, yüksek teknoloji içeren araçlara yatırım yapmak istemedikleri. 


9.1.1--Örneğin, İngiltere’nin devlet destekli inovasyon ajansı Innovate UK, büyük bir meyve üreticisi ile işbirliği yaparak bir çilek toplama robotunun geliştirilmesini destekliyor; fakat bunu üretecek bir tarım makinası üreticisi bulamıyorlar.


9.2--Öte yandan, kırsal alanlarla internet ağının yeterince gelişmiş olmaması ve yerel kısıtlamalar, drone’larm faaliyetlerini engelliyor ve tarımda otomasyonu kısıtlıyor.


10-- Sektör uzmanları, tarımda robot sayısının artması hükümet desteğinin, vergi teşviklerinin şart olduğunu söylüyorlar; çünkü bu teknolojiler önemli ya tırım gerektiriyor ve çiftçilerin büyük bir bölümü bu yatırımı gerçekleştirecek güce sahip değil.


10.1--Tesco’nun en büyük elma tedarikçisi Adrian Scrip- ps’ın Yönetici Direktörü James Simpson’un söyledikleri önemli: "Her ne kadar ABD ve İsrail’de örnekleri olsa da, robot kullanarak ağaçlardan elma toplamak kolay değil. 


10.1.1--Bu işin robotlara kalmama bence daha 5-10 yıl var. İngiltere tarım sektörünün Avrupa’dan gelecek işgücüne ihtiyacı var. Robotlaşma, Brexit sonrasına yetişemez. Avrupa’nın işgücüne ulaşamazsak, İngiltere’de tarım yok olur.”


2—Yorum:Yakın gelecekte bir çok market ve perakende şirketi rutin işlerin büyük çoğunluğunu robotlara yükleyebilir.Endüstri 4.0 dan sonra aynı zaman dilimi içinde Tarım4.0 de herhalde ulaşacağız.


11-- Teslimat Robotları:


11.1--İngiliz Starship Technologies firmasının kendi başına hareket edebilen teslimat robotları Amerika’nın bazı bölgelerinde gıda teslimatına başlayacak.


11.2--Firma Kaliforniya eyaleti için yemeK dağıtım hizmeti veren DoorDasf ve Washington DC’de kurye hizmetleri sunan Postmates ile ortaklığını duyurdu.


11.3--Lityum iyon pillerle çalışan altı tekerlekli robotlar 20 kilo yük taşıma kapasitesine sahip ve saatte 6,5 km hızla kaldırımlarda yol alacaklar



2-Çin in Yapay Zeka Yatırımları:


1—Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanına göre Çinli araştırmacılar sahip oldukları teknolojik yenilikler ve yüksek karlılıkla yapay zeka alanında dünyanın en iyileri arasında yer alıyor.


2—Iflaytek,Alibaba ve Baidu gibi Çin li teknoloji firmalarının araştırmacıları takviyeli öğrenme teknolojileri,sürücüsüz kamyon,yüz tanımaya dayalı ödeme sistemleri gibi yapay zeka teknolojileri alanında çalışıyorlar.


3—2016 yılı Çin de yapay zeka uygulamalarının başlangıç yılı olacak.Çin yeni malzemelerin,yapay zekanın,entegre  devrelerin,biyo farmakalojinin,

5G Mobil iletişim teknolojilerinin arge ve ticarileştirilmesini hızlandıracak. 


3.1--Ve bu alanda endüstriyel kümelenmeyi destekleyecek.Yapay zeka teknolojilerinin Pazar büyüklüğü 3.5 milyar dolara ulaşmış durumda.


3—Yorum:ABD,Çin,AB vs ülkeler robot ekonomisi, yapay zeka uygulamaları, sürücüsüz araçlar, biyofarmakoloji,5 g mobil iletişim ve endüstri 4.0 yatırım yaparak çıtalarını daha yukarı çekmeye çalışıyor.


3.1--Son sürat teknoloji ile gelişmekte olan ülkelerle aralarındaki gelir ve teknoloji farkı gittikçe açılıyor.Onlar uzayda maden işlerken geri kalanı efendileri için dünyada çalışmaya devam edecek gibi mi


Kaynak:Dünya Gazetesi



3--Robot Sayısı-Gücü--Endüstriyel Robot Sayısı:

 

1—Ülkelerin endüstriyel robot sayıları-10.000 imalat sanayi çalışanı başına-2015:

 

1—G.Kore………………531

 

2—Singapur……………398

 

3—Japonya…………….305

 

4—Almanya……………301

 

5—İsveç…………………212

 

6—Tayvan………………190

 

7—Danimarka………….188

 

8—ABD…………………176

 

9—Belçika………………169

 

10—İtalya………………..160

 

11—İspanya……………..150

 

12—Kanada……………..136

 

13—Avusturya…………..128

 

14—Fransa………………127

 

15—Finlandiya…………..126

 

16—Hollanda…………….120

 

17—İsviçre……………….119

 

18—Slovenya…………….110

 

19—Avustralya………….86

 

20—Slovakya…………….79

 

21—İngiltere……………..71

 

22—Tayland……………..52

 

23—Norveç………………47

 

24—Çin………………….49

 

25—Y.Zelenda…………..41

 

26—Meksika…………….33

 

27—Malezya……………..33

 

28—Polonya……………..28

 

29—G.Afrika…………….23

 

30—Türkiye……………..19

 

31—Yunanistan…………17

 

32—Arjantin…………….16

 

33—Brezilya…………….11

 

34—Estonya……………..8

 

35—Endonezya………….6

 

36—Hırvatistan………….5

 

37—Filipinler…………….4

 

38—Rusya……………….3

 

39—Hindistan……………2

 

2—Yorum:

 

1—Ülkelerin robot gücü ile kişi başına milli geliri arasında oldukça sağlam doğru orantı bulunmakta.

 

2--Ekonomik gücü artırmak için robot gücü artırmak oldukça önemli bu nedenle Türkiye endüstriyel robot sayısını en az İngiltere düzeyine -70 sayısına çıkarmak için kamu ciddi anlamda teşvik verebilir.

 

Kaynak:HBT-s:98-9.02.2018-S:6





Makalenin İzlenme Sayısı : 273

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.