MAKALELER / Psikopat Yapay Zeka Geliştirildi





Psikopat Yapay Zeka Geliştirildi:

 

1--Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, dünyanın ilk “psikopat yapay zekası”sını geliştirdi. İsmini 60’lı yıllarda Alfred Hitchcock tarafından çekilen korku filmi Psycho’daki Norman Bates karakterinden alan Norman, Reddit kullanıcılarının kötü yorumlarıyla eğitildi.

 

2--MIT Medya Laboratuvar'ındaki araştırmacılar, yapay zeka hakkındaki tüm bu korku senaryolarından yola çıkarak, dünyanın ilk psikopat yapay zekası Norman’ı geliştirdi.

 

3--İnsanlığın yapay zekayı kötüye kullanması sonucunda ortaya çıkabilecek tehlikeler üzerine bir çalışmaya imza atan araştırmacılar, bunun için popüler sosyal medya platformu Reddit’in en karanlık köşelerini kullandılar.

 

4--Norman, insanların elinde kötüye kullanılan bir yapay zekanın neler yapabileceğini gözler önüne seriyor. 60’lı yılların kült korku filmi Psycho’nun kurgusal karakteri Norman Bates‘ten ilham alınarak yapılan Norman, yapay zekaların eğitimleri için kullanılan veri kümesinin davranışları nasıl etkileyebildiğini göstermek için tasarlandı.

 

5—Yorum:

 

1-Yapay zekada vicdan,ahlak,duygu gibi bilince bağlı fonksiyonlar olmadığı için doğal olarak kötüye kullanılabilecek bu sistem,üstüne psikopat kavramların üzerine eğitilmiş ise ancak insan vicdanın kaldıramayacağı operasyonlar için herhalde robotlar tarafından kullanılabilir.

 

2—Yapay zekanın insan uygarlığını tehdit edebilir mi.Küreselleşme,küresel ısınma ve son olarak yapay zeka ile insan ırkı daha da ben merkezli duruma-daha ben merkezli devlet sistemlerine kayabilir.


2.1--Kısaca bu üç kavram insan sosyolojisinde uygarlığın ben merkezli bir yapıya girmesine yol açarak topyekun dünya harbine giden yolu açabilir.Bu nedenle bu üç akımın ciddi anlamda yavaşlatılması gerekir ki insanlık bu üç kavrama karşı yeni stratejiler geliştirebilsin.

 

2.1—Yapay zekanın bilince kavuşması halinde-bilinç fonksiyonu olması halinde estetik kavramlara ulaşabileceği düşünülürse yapay zekaya bilinç katmak için gereken çaba gösterilebilir.Bilinç kavramına sahip yapay zeka dahi bir insan etmez.Ancan insancıl yapay zeka haline gelmiş olur.

 

3—Kısaca robotlarla-yapay zeka ilgili gelişmeler-sistemler ansal olarak ortama verileceğine insanlığın sindireceği hızda yavaşlatılarak insan uygarlığına verilebilir.

 

Kaynak: www.tamindir.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 210

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.