MAKALELER / Kanser Tanısında Yapay Zekanın Kullanımı





Kanser Tanısında Yapay Zekanın Kullanımı:

 

1--Google'un Gigapiksel Patoloji Taramalarında Kanser Metastazı Tespiti” isimli rapora göre:

 

1.1--Metastaz patologlar tarafından dokuların çok büyük masraflarla incelenmesi halinde tespit ediliyor. Bu süreç hem uzman için çok yoğun bir çalışma gerektiriyor, hem de hataya açık.

 

1.2--Google'un sunduğu çözümse bu tespiti otomatik olarak yapıyor. 100x100 piksel kadar küçük tümörleri, 100.000x100.000 gigapiksellik mikroskobik taramalar sayesinde tespit edebiliyoruz.

 

2--Yüksek seviyeli görüntü tanımlama” ismi verilen ve öncelikle sürücüsüz araç programı kapsamında kullanan bu yazılım daha sonra Google tarafından tıbbi alanda test edilmiş. 


2.1--Araçların yolu ve yolda çıkan engelleri kusursuz bir şekilde taraması için geliştirilen bu sistemi kanserli dokunun ve metastazın tespiti için kullandığım açıklayan Google, bu yazılımla alınan sonuçların doğruluk payının yüksekliğine de işaret ediyor.

 

2.1--Google'a göre, şimdiye kadar denenen otomasyon yöntemleri arasında kanserli dokuyu tespit oranı % 82.7 iken, Alphabet'in geliştirdiği yapay zeka yöntemindeyse bu oran % 92.4'e çıkıyor.

 

2.2--Bir patologun uzun süre sonra ulaşabildiği kesinlik oranıysa maksimum yüzde 73.2 olarak belirtilmiş.

 

3--Google geliştirdiği teknolojinin arkasında durmakla birlikte, yapay zekâ uygulamasında şu anda doktorun yerini alamayacağını itiraf ediyor. 


3.1--Çünkü bu yazılım dokuda sadece kanserli hücre taraması yapıyor. Yani doktorun uzun ve yoğun süren incelemesi sonucunda ulaşabileceği başka anormal bir tespiti daha yapması mümkün değil.

 

4--Cancer.net isimli internet sitesinin verilerine göre, oldukça sık görülen göğüs kanserinin vücuda yayılmadan önce tespit edilmesi halinde, beş yıl içinde kurtulma oranı % 99.

 

4.1--Oysa vakaların sadece% 61'i bu aşamada tespit edilebiliyor.Böylece kanser yayıldıkça kurtulma oranı hızla düşüyor. Goole’ın uygulaması, belki bu türden vakaların azalmasında yararlı olabilir.

 

5—Yorum:Kanser taramalarının uzman patalaglardan alınıp,yapay zekaya teslim edilmesi halinde ciddi anlamda hatalarada yol açabilir ve bir kolaycılık tehlikesi başlar.


5.1--Bu anlamda teşhiste yapay zekanın kullanımı bir protokole bağlanabilir.ve yapay zeka sadece ciddi bir destek olabilir işini ciddi yapan uzman patalogun yerini almamalı.

 

Kaynak:Para Dergisi--Haftalık Ekonomi Dergisi 2 - 8 Nisan 2017 s:57

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 245

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.