MAKALELER / İlaç Tasarımında Sanal Gerçeklik Teknolojisi






Moleküler İlaç Tasarımında Sanal Gerçeklik Teknolojisi:

 

1--BBC’de paylaşılan detaylara göre, Cambridge Üniversitesinden bilim İnsanları, sanal ortamda VR teknolojisiyle görüntülenebilen ve üzerinde çalışılabilen 3 boyutlu (3D) bir kanser modeli tasarladı.

 

3--Bir hastadan alınan tümör numunesinin 3 boyutlu bir modelinin yaratıldığı ve bu modelin VR gibi 3 boyutlu bir ortamın içerisine yerleştirildiği belirtiliyor. 

3.1--Bu fikrin, kanserin incelenmesinde bilim insanlarına yeni bir bakış açısı kazandıracağı ve kanserin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağı umut ediliyor.

 

3.2--Yeni teknik sayesinde kansere karşı daha etkili tedavi yöntemleri hatta kanserin kesin bir çaresi bile bulunabilir deniliyor.

 

4--Tümörün VR ortamına aktarılabilmesi için öncelikle bir 3D modelinin yapılması gerekiyordu. Bu, yaklaşık 100.000 hücre içeren 1 mm küplük bir parça meme kanseri dokusu kullanılarak yapıldı.

 

4.1--Daha sonra doku daha küçük parçalara ayırıldı, tarandı ve moleküler yapısıyla birlikte DNA karakteristiğini de gösterebilmesi için işaretlendi.

 

4.2--Sonrasında VR ortamında yeniden oluşturuldu ve dünya genelinde VR laboratuvarları üzerinden tüm bilim insanlarının erişebileceği bir hale getirildi.

 

5--Kanser Araştırmaları İngiltere Cambridge Enstitüsü Direktörü Prof. Greg Hannon, "Daha önce hiç kimse tümörün yapısını bu denli detaylı şekilde incelememişti; bu, kanserin incelenmesinde yeni bir yöntem." diye konuştu.

 

5.1--CRUK’un baş bilim insanı Prof. Karen Vousden de, "Kanser hücrelerinin birbirleriyle ve sağlıklı dokularla nasıl etkileşime girdiklerinin anlaşılması ve yeni tedaviler geliştirilmesi açısından çok önemlidir.

 

5.2-- Tümörleri bu yeni sistemi kullanarak incelemek, alıştığımız statik iki boyutlu (2D) versiyonlardan çok daha dinamik." ifadelerine yer verdi.

 

6—Yorum:İlaç tasarımında moleküler tasarımın VR teknolojisiyle entegre edilerek kullanımı daha yüksek nitelikli ilaçların tasarlanıp üretilmesine imkan tanıyabilir.

 

Kaynak:tamindir.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 266

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.