MAKALELER / Dronlerin-İHA ların ArızaTeşhisi vs Amacıyla Kullanımı





Dronlerin-İHA ların Arıza vsAmacıyla Kullanımı:

1—SEDAŞBakım Ve Arıza Tespitinde Drone Kullanacak


1--Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ), ağır kış koşulları ve yoğun kar yağışı nedeniyle yaşanan ve normal şekilde araziden ulaşılamayan elektrik kesintilerinde, insansız hava araçlarıyla (Drone) arızalan belirleyecek.


2--SEDAŞ tarafından gerçekleştirilen “Proje Fikri Yarışmasında” insansız hava aracı uygulamasın-da, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencisi Volkan Ulutaş’ın projesi birinci oldu.


3--Geçen yıl eylül ayında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından da onaylanan proje hayata geçtiğinde, elektrik kesintisinin büyük kısmını oluşturan ve “buz yükü” adı verilen iletim hatlarının donması gibi arızalara, “multicopter” veya “drone” ile müdahale edilebilecek.


4--Ar-Ge için 2017-2020 yılları arasında 8 milyon lira harcama yapmayı planladıklarını vurgulayan Güven, şöyle devam etti: “Kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Bir saat havada kalabilen bu insansız hava araçları sayesinde müşterilerimize verdiğimiz hizmete ve müşteri memnuniyetine olumlu katkı sağlayabileceğiz.”


5—Yorum:


5.1—Emniyet Genel Müdürlüğü benzer fikir yarışmasını trafik hizmetleri için açabilir dronleri bu çerçevede hizmete alabilir.


5.2-Orman Genel Müdürlüğü benzer proje yarışması ile orman yangınları gözetleme işini termal hava fotoğrafları ile yangın riski yüksek bölgeleri önceden soğutarak riski en aza indirebilir.


5.2.1—Benzer şekilde büyükşehir belediye başkanlıkları itfaiye daire başkanlıkları şehrin termal hava fotoğrafları ile yangın riski olan bölgelerinde soğutma vs riski en aza indirebilir. Belediyeler drone fotoğrafları ile şehir planlaması yapabilir.


5.2.2--Yine bu fotoğraflar ile şehrin kış yaz termal fotoğraflari ile ısı yükü yüksek-sıcak-yada yalıtımsız evlerin olduğu bölgeleri saptayabilir ek önlemler alarak çözüm üretebilir.


5.2.3--Droneler takılacak desibel metreleri bölgenin gürültü haritaları üretilebilir.Sualtı droneler ile İstanbul un deniz altı gürültü haritası ve hamsi yolları çıkarılabilir.


5.3—Meteroroloji İşleri Genel Müdürlüğü iç hat yolcu uçaklarına koyacağı temel meteroloji istasyonları ve drone istasyonlar ile daha kaliteli hava tahmini özellikle yerel tahminler yapabilir duruma gelmelidir.


5.4—Bölge tarım Müdürlükleri dronlerin hava fotoğrafları ile ürün gelişimi-rekolte tahminlerini-hava olaylarını sms yolu ile çiftçiler ile paylaşabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 243

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.