MAKALELER / Dış Politikada-Devlet İdaresinde Yapay Zekanın Kullanımı







Dış Politikada-Devlet İdaresinde Yapay Zekanın Kullanımı:

 

1—Devlet yönetiminde çesitli konularda sağlıklı karar oluşturulması amacıyla yapay zekadan yararlanılabilir.

 

2--Son dönemde yapay zeka (AI) teknolojilerine önemli oranda kaynak ayıran Çin, dış politikada vereceği kritik kararlar için yapay zekadan yararlanma kararı aldı.

 

2.1--2017 yılında yapay zeka teknolojilerine 15 milyardan dolardan fazla yatırım yapan Çin, 2025 yılında bu alanda dünya lideri olmak istiyor.Çin,dış politika kararlarında yararlanacağı bir yapay zeka programıda geliştiriyor.

 

2.2--Morning Post  gazetesinin haberine göre, Çin Bilimler Akademisi, yapay zeka destekli diplomatik sistemlerin çeşitli prototipleri üzerinde çalışıyor. 


2.2.1--Haberde, henüz ilk aşamasında olan bu sistemlerden birisinin ülkenin dışişleri bakanlığı tarafından kullanıldığı belirtiliyor.

 

2.3--Yapay zeka, diplomatlara dış politikada çeşitli seçenekler sunacak. Verilecek kararlar öncesinde AI tarafından sunulan bir dizi seçenek ve tavsiye raporu gözden geçirilecek.

 

2.3.1--Şangay Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nden Feng Shuai, “Yapay zeka tutku, şeref, korku veya diğer öznel faktörlere karşı bağışık olacak. Böylece stratejik hedeflerle çatışan ahlaki faktörleri bile dikkate almayacak”  dedi.

 

2.4--Shuai, yapay zekanın ülkelerin stratejik hamle yetenekleri arasındaki uçurumu genişleteceğini düşünüyor. 


2.4.1--İleri teknolojilerden yararlanmayan hükümetlerin karar verme, risk değerlendirmesi ve strateji seçimi gibi önemli kriterler konusunda geriye düşeceğini belirten Shuai, yapay zekanın pek çok açıdan ülkelere avantaj sağlayacağını dile getirdi.

 

3—Yorum:

 

1--Duygu-ahlak gibi kriterlere yer vermeyen yapay zekanın dış politikada kullanılması ile dış politika kararları daha şiddet içerikli ve agresif hale gelebilir.Bu nedenle yapay zekanın önerdiği tavsiyelerin bir uzman tarafından yorumlanıp(MR çeken radyolog gibi) bu biçimde ilgi kamu görevlisine iletilmesi uygun olabilir.

 

1.1--Ancak büyük devletler bu gibi kriterlere uymadan dış politika belirlemeleri halinde kendi sonlarında getirebilirler.Zira insan ahlakı-estetik-vicdan vs gibi kavramlar sadece küçük devletlerin değil büyük devletlerin varlığı içinde gereklidir.

 

2—Öte yandan yapılacak kamu ihalelerinin,bu ihale zamanlarının, ihale şartlarının,ve kamuda yapılacak her iş için yapay zeka eğitilebilir ve kullanılarak daha sağlıklı sonuçlar alınabilir.

 

3—Türkiyede kamu yönetimi , TÜBİTAK bünyesinde yapay zeka araştırma enstitüsü kurarak kamu kararları için yapay zeka programları üretebilir.


4--Türkiye-ABD ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye-Çin ilişkiler vs konular dahil olmak üzere her konuda ,büyük ihaleler,Politik kararlar, siyasi kararlar vs yapay zeka yardımıyla daha sağlıklı hale getirilebilir.


5--Çin hükümetinin çeşitli konularda yapay zekaya analiz yaptırdığı ekonomik anlamda çin hükümetinin gıda stokuna gittiği

düşünülebilir.Artık daha derin analizleri hükümetler yapay zekaya yaptırmaya başladı.Bu anlamda ülkemizde Cumhurbaşkanlığına bağlı ulusal yapay zeka enstitüsü ve daire başkanlığı oluşturulabilir.

 

Kaynak: www.tamindir.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 543

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.