MAKALELER / Din Adamı- Modern Nasıl Olabilir





Din Adamı- Modern Nasıl Olabilir:


1—Bugünkü şartlarda din adamlarının eğitimi için alınan klasik din eğitimine ilave olarak çağın bilimlerini de öğrenmeleri uygun olacaktır.


2—Yaratıcıyı anlama kutsal kitapları okuma olduğu kadar doğayı okumayı da gerektirmektedir.


3—Suudi Arabistanlı Astronotlar uzayda namaz kılmaya çalışmakta.50 yıl sonra dünya yörüngesine giden uzay araçları olacak belki uzayda namaz olayı rutin hale gelecek.


4—Batıda kilise özellikle güney Amerika da kiliseden kaçışa karşı çözüm aramakta.İnsanlar ateizme değil deizme(bir yaratıcı var ama bilinmiyor) kaymakta. Bu anlamda tek tanrılı dinlerin kendilerini yenilemeleri yaratıcıya daha yakın olmaları gerekmekte.


5—Modern bir din adamı matematik bilmeli.Matematik insanda tevazu duygusunu geliştirir. Ne kadar çok şey bilmediğini sürekli hatırlatır.Matematik size şüpheyi öğretir kendinizden bile devamlı şüphe edersiniz.Hiçbir dogma size dayatılamaz.Bu anlamda dogmadan uzak din anlayışı için din adamlarının matematik-yüksek matematik eğitimi almaları önemli.


5.1--Din adamı kendi evindeki TV sinde uzayı gezegenleri izlemesi önemli.Uzayda koloniler arasında seyahat eden bir gemide bulunan bir insanın şah damarından daha yakın bir yaratıcın her an yanında olduğunu bilmesi o insana güven verir.


5.2--Biyoloji bilimini ve genomu bilen-sentetik insana doğru bir gidişte daha bilgili-filozof yapıya sahip din adamlarına ihtiyaç var.


5.2—İnsanı beyin-bir makine olarak gören bir beyin bilgi birikimi var.Oysa insan için bir mide neyse beyin bir organ bir aygıt.O halde insan nedir.İnsan kavramının derinine ulaşan tasavvuf  sufilerinin 1500 lü yıllarda  elde ettiği vecd hali-yaratıcıya en yakın hal-onun olmak hali hala bir sır.Bir beyin fonksiyonu mu yoksa bir ben var beni benden içeri-ruhumuzun bir fonksiyonu mu.


5.3—Dünyada  çeşitli cemaatler var.Cemaatler kendilerine bağlı insanlara modern eğitim verebilir. Kuantum fizik,yüksek matematik,dünya tarihi, mühendislik,uzay bilimi,genetik bilimi,beyin mühendisliği,sosyal mühendislik bilimlerinde eğitim verebilir.Dersleri ateist hocalarda verebilir ki bu eğitime gelmiş insanların dogmalarını sallayıp çıkarmak suretiyle alt yapısı çok sağlam bireyler inşa edebilir.


5.4—Dinlerde hoşgörü oldukça önemli.Bir Müslüman din hocasının vefat eden bir papazı hem Hristiyan hem Müslüman din adetlerine göre defn etmesi oldukça önemli.Anadoluda ahilik kültürü,tasavvuf hoşgörüsü önemli.





Makalenin İzlenme Sayısı : 257

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.