MAKALELER / Ultrasonik Boyama ve Çamaşır Yıkama





Ultrasonik Boyama ve  Çamaşır Yıkama:

 

1—Kaynak yazar tarafından yapılan araştırmada ultrasonik enerji kullanılarak ve kullanılmadan, pamuk/likra karışımı örme kumaşlar, enzimatik ön işlemlerden reaktif boyama adımına kadar aynı banyoda boyanmıştır.

 

2--Renk farklılıkları, haslık özellikleri, su tasarrufu ve zamandan tasarruf miktarları konvansiyonel işlem ile karşılaştırılmıştır.

 

3--Sonuç olarak, ultrasonik destekli tek banyoda kombine boyama işleminin, sahip olduğu avantajlar ve çevre dostu işlem şartları nedeni ile konvansiyonel işlemlere alternatif bir kombine işlem olduğu görülmektedir.

 

4--Reaktif boyarmaddeler ile boyamada ultrasonik enerjinin kullanımı iyi renk özellikleri ve yeterli haslığa sağlamaktadır. Tek banyoda kombine ve ultrasonik destekli tek banyoda kombine işlemlerinde, işlem süresi konvansiyonel işlemden çok daha kısadır.


4.1--Bunun anlamı endüstride daha fazladır (> %20). Tek banyoda kombine ve ultrasonik destekli tek banyoda kombine boyama işlemlerinde daha az su kullanımı, konvansiyonel işlemde kullanılanın ½’den daha az, mümkündür.

 

4.1.2--Bundan dolayı tek banyoda kombine işlemler daha az kimyasal madde kullanımı, su ve enerji tasarrufu gibi birçok avantaja sahiptir.

 

5—Yukarıdaki avantajlarından dolayı tekstil boyaması için ultrasonik cihazlar üretilmeli ve üretime katılması uygun olacaktır.

 

6—Ayrıca çamaşır yıkamada ultrasonik enerjinin çamaşırın üstünde bulunan kir vs daha iyi sökülmesini sağladığından deterjansız,kullandığı suyu tekrar tekrar filtre ederek kullanan ultrasonik enerji ile ve tambur ile çamaşır yıkama makinelinin üretilmesi zaman içinde yaygınlaşabilir.

 

6.1—Bu cihazlara çevre açısından büyük ihtiyaç var.Zira evsel atıksular ile göl ve deniz nehirlerin kirlenmsinde çamaşır deterjanlarının katkısı hiç de küçümsenemez.

 

6.2—Öte yandan Piyasada leğen içine konan çamaşırları ultrasonik enerji ile yıkayan portatif cihazlarda üretilmiş durumda.

 

Kaynak: XIII. Uluslararası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumu-2-5 Nisan 2014--Pamuklu Kumaşların Ultrasonik Enerji Yardımı İle Tek Banyoda Kombine Boyanması--Burcu Yılmaz Şahin başkan--Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Tekstil Eğitimi Bölümü, Göztepe, İstanbul, Türkiye--burcuyilmaz@marmara.edu.tr




Makalenin İzlenme Sayısı : 219

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.