MAKALELER / Ekonomik Akış-Akışkanlar Mekaniği Teorisi Benzeşimi






Ekonomik Akış-Akışkanlar Mekaniği Teorisi Benzeşimi:

 

3.1--Temel problem:Adam,dün cebine 50 YTL koymuştu.Ertesi gün akşam cebinde sadece 2 YTL kalmıştı.Harcamaları,kişisel gıda+yol vs idi.Kendi kendine düşünüyordu.


3.1.1--Para değersiz herhalde.Oysa,yapılan çalışmalar YTL nin değerli olduğunu gösteriyordu.Problem,teknik bir problemdi.

 

3.2--Kişiyi,insan vucudunda,bir vucut hücresi gibi düşünelim.Burada para miktarına bağlı bir parasal debi ve bu paranın değerliğini ifade eden Paranın yada para akışının basıncı vardır.Paranın değer kaybı yani enflasyon basınç kaybına karşı gelir.

 

3.3--Vücutta  her hücreye gelen kanın,belli bir debisi ve basıncı olmalıdır.Bunlar sağlıkta, olması gereken Değerin altına düştüğünde hücrede bir takım problemler başlar.


3.3.1--Bu kan akışı ile hücre kanın içinde kendisi için gerekli maddeleri alır.Bu bağlamda,kişi  veya ailesi içinde belli bir Para akışı debisi(YTL/gün) ve basıncı(YTL değeri) olmalıdır.

 

3.4--Ancak,yapılan açıklamalara göre makroekonomik olarak eğer YTL değerli ve vatandaşın parasıda değersiz olarak kabul edilirse,ortada bir teknik problem var.Yani makroekonomik pompada(Merkez bankası) basınç Yüksek olduğu halde hücreyi besleyen damarda basınç düşüklüğü var.

 

3.5--Ekonomik Sistemi besleyen damarlarda (borularda) basınç kaybına neden olan şeyi birim boru kaybı olarak(Rs) olarak ifade edersek Rs aşağıdaki faktörlerden etkilenir.

 

1-Sıfır basınç kaybı teorik olarak  Mümkün değildir.Eğer bu  durum var ise akışkan ve akış ortamı süper olarak nitelenebilir.

 

1.1--Ancak pratikte ve sağlık için belli bir oranda basınç kaybı olmalıdır.Bu da her ekonomide

Belli bir değerde enflasyon olmalı ve bu her ekonomide sınır değerler içinde kalmalı.

 

1.2--Enflasyon kontrolünde şu anda faiz dışında başka bir araç bilinmemektedir.

 

1.2.1--Öte yandan basınç kaybı(Rs)

 

1-Parasal akışın debisi(TL/Gün) karesi ile doğru orantılıdır.

 

2-Akışın Reynolds(Re) sayısı ile ters orantılıdır.

 

2.1--Reynolds sayısı laminar akışta , bir sabit ile doğru orantılıdır.Bu sabit beli bir değerin altında kalmalıdır(Belli ekonomik ısınma durumlarına bağlı olarak

 

2.2--bu sabit,mevsim sıcaklıklarına bağlı ters orantılı olarak üstel bir fonksiyondur.Hava sıcaklığı arttıkça katsayı azalır.

 

2.3--Basınç kaybı düşer.Bu da Yaz aylarında enflasyonun düşmesini ifade edebilir.

 

3--Reynolds sayısı, belli bir değeri üstünde akış  türbülansa girer ve katsayı önemini kaybeder ve basınç kaybı akış hızının karesi ile doğru orantılı olarak artar.

 

3.1--Bu durum ekonomide hiper enflasyona girildiği anlamını taşır.Bu durumda yapılacak bir tek şey vardır ,akış hızını(YTL/Gün) kısmak ve belli bir değerin altına çekmek.Buda enflasyon mücadelesinde para  talebini yada para arzını kısarak sağlanabilir.

 

4--Başa dönersek,bu kişi basınç kaybını en aza indirmelidirki normal olması gereken basınç

Düzeyinde kalabilsin.

 

5--Yani enflasyon yada basınç kaybı makro düzeyde olduğu gibi mikro düzeyde de vardır.,ailenin yada kişinin enflasyonu olarak karşımıza çıkar..Bu problemi çözmenin 2 yolu vardır.

 

1-Parasal damarın çapı artırılmalıdır.damarın çapının 5. kuvveti ile ters orantılı olarak basınç kaybı azalır.Bu çap arttıkça belli bir akış hızında parasal debide artar.Fiziki olarak vucutta damar sistemi bunu otomotik olarak yapmaktadır.


1.1--Ancak ailede bu nasıl sağlanabilir.Damar çapı ekonomik derinlik yada ailenin tasarruf kapasitesi-mikarı olarak alınabilir mi.Parasal damarın analojik karşılığı ailenin parasal derinliği yani tasarrufları olabilir.

 

2. yol:akışın debisini kısmak.ki debinin karesi ile doğru orantılı olarak basınç kaybı azalır.

 

3.yol ise makro ekonomik pompa karşılıksız para basarak parasal debiyi artırır.-Paranın değeri düşer.Debinin artması mikro düzeydede mikro debiyi artırıp,buna bağlı basınç kaybını artırır ki bu durumda süperpoze olarak makroekonomik parasal direnç yani basınç kaybı(enflasyon) artar.Bu da istenen bir durum değildir.

 

4--Sonuçta ya 1-parasal debi kısılacak C katsayısı (ki Reynolds sayısı ile ters orantılıdır) düşürülecek.Bu anlamda Reynolds sayısı artırılmalıdır.

 

5--Tekrar Reynolds sayısına dönersek: Reynolds sayısı:

 

2.1-akışın hızı ile doğru


2.2-Akışın yoğunluğu ile doğru 


2.3-Akışın aktığı kanalın çapı-piyasa derinliği ile doğru


2.4-Akışın akıcılığı-likitide ile ters orantılı olduğu için 


1-Parasal akış hızı belli değere kadar arttırılabilir.

2-akışın yoğunluğu  yine arttırılabilir.

3-Akışta akıcılığı Yüksek nakit para takası enstrümanları kullanılmalıdır.


4-kanalın çapı(parasal hacim-kapasite)  artırılırsa basınç kaybı( kişisel enflasyon) ihtiyaçlar alanı çapının 5. kuvvetiyle ters orantılı olarak azalır


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 693

Eklenme Tarihi : 20.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.