MAKALELER / Yüksek Çözünürlüklü Fotoğraflar Çekme Teknolojisi






Çok Yüksek Çözünürlüklü Fotoğraflar Çekilebiliyor:

 

1--Çin merkezli teknoloji firması Bigpixel Technology Corporation, geliştirdiği son teknoloji kameralarla kilometrelerce uzaktan arabaların plakalarını ve hatta insanların yüz ifadelerini inceleyebiliyor.

 

1.1--Çünkü söz konusu kameralar 195 gigapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyor. 1 gigapikselin 1 milyar piksele eşit olduğunu da hatırlatalım.

 

1.2--Hükümetin de desteğini alan Bigpixel Technology Corporation firması, kamera teknolojilerindeki çözünürlük çıtasını oldukça yukarılara taşıdı.

 

2--Şangay’daki Oriental Pearl Tower’ın tepesinden çekilen fotoğraf, sosyal medyada da yoğun bir şekilde paylaşılıyor. Yaklaşık 500 metre yüksekliğindeki televizyon kulesi üzerinden çekilen devasa çözünürlüklü bu fotoğraf sayesinde, bölgenin son derece ayrıntılı panoramik görüntülerine bakılabiliyor.

 

2.1--Fotoğrafın 195 gigapiksellik inanılmaz çözünürlüğü sayesinde, caddedeki araçların plakalarını okumak ya da kaldırımda yürüyen insanların yüz ifadelerini incelemek bile mümkün hale geliyor.

 

3—Öte yandan ABD’de Enerji Bakanlığının katkılarıyla LSST adında bir kamera yapılıyor ve hem gücü hem de boyutları inanılmaz metrik rakamlarla ifade ediliyor.

 

3.1--Bugün bir fotoğraf makinesinde 16-24 megapiksel çözünürlük artık en güçlü görüntü kalitesi anlamına geliyor.

 

3.2--LSST adı verilen kameranın lensinin uzunluğu 8 metre ve 3.2 Gigapiksel gücünde görüntü kalitesi veriyor. Kameranın toplam ağırlığı da 3 ton civarında.ve LSST  Large Synoptic Survey Telescope 2022 yılından itibaren devreye girecek.

 

3.3--Kamera Şili’de bulunan Cerro Pachón teleskobuna monte edilecek. 800 bin 8MP’lik kamera gücünde olan bu yeni cihaz uzaydan daha net görüntüler almak ve daha uzakların fotoğraflarını çekebilmek için kullanılacak.

 

3.4--Kamera Şili’de kurulacağı için ilk olarak güney yarım küreden gökyüzüne bakacak. 2020 yılında ise Kaliforniya’da bir adet daha LSST kurulacak. Böylece hem kuzey hem de güney yarım küreden uzay izlenmeye başlanacak.  

 

3—Yorum:Ülke olarak yüksek çözünürlüklü kameralar üretiminde nerdeyiz.Uzay ajansını kurarken onun alt yapılarınıda kurmak ve tamamlamak gerekir.

 

Kaynak:tamindir.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 200

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.