MAKALELER / Kuantum Ekonomi






Kuantum Ekonomi:


1--Her ekonomik aktivasyona-işleme eşlik eden dalga fonksiyonu ile ifadesini bulan bir De Broglie dalgasi vardir.


2--Ekonomik aktivasyonlarda Heisenbergin belirsizlik prensibi geçerlidir. Ekonomik aktivasyonun olabilmesi ile ifade edilebilir. Aktivasyon olasiligi (0...1) arasindadir.


3--Ekonomik aktivasyonları bir tabiat kanunu gibi idare eden bir diferansiyel denklem vardrr.


a)--Sağlıklı ekonomik ortamlarda Kaotik diferansiyel denklem.


b)--Hastalıklı, Karmaşik ortamlarda ekonomik aktivasyonlan lineer diferansiyel denklem idare edebilir.


4--Ekonomik davranışa eşlik eden Ekonomik Aktivasyon dalgasının bir kuantsal alanı vardır. Bu kuantsal alanı idare eden alan denklemleri elektromagnetik alan denklemleri gibi vektorel diferansiyel ifadelerle matematiksel olarak ifade edilebilir.


4.1--Ekonomik davranış, vektor matematiği ile açıklanabilir. Vektorel ifadenin reel kısmı reel davranışı kompleks kısmı ekonomik davranışa eşlik eden düşünceyi-psikolojiyi ifade edebilir.


4.1.1--Ekonomik davranışta ekonomik aktivasyon kuantsal alanlan vektorel olarak toplanabilir. Bu davranış sonuç davranıştır.


5--Kuantumlu ekonomik aktivasyon alanlar denklemleri zamanın ve konumun fonksiyonudur.


6--Ekonomik aktivasyon alan denkleminin çözümü için Heisenbergin S -Matris kuramı çözüm olabilir.


7--Ekonomik aktivasyon, aktivasyon olasılığı ile sınırlıdırr. Aktivasyon olasılığı kadar aktivasyon meydana gelebilir.


8--Aktivasyona eşlik eden kuantsal alan çevreden merkeze doğru bilgi işlem için input olarak halografik olarak yayılır. Output ise merkezden çevreye doğrudur.


9--Ekonominin geçirdiği evrelere bağlı olarak ekonomik bir bellek vardır. Ekonomik bellek aktivasyon kuantsal alanlan ile ifade edilebilir.


10--Her ekonomik toplulugun bir ekonomik cisim denilen modeli vardır.Ekonomik akil ekonomik cisimde davranışı yönetir. Ekonomik akil ekonomik aktivasyonun kuantsal alan ile alan denklemlerine gore ifade edilebilir.


10.1--Ekonomik davranış ; alan denklemleri ile ifade edilebilir. Alan denklemlerinin çözümü diferansiyel denklemin çözümüdür.Alan denklemleri  


a) Kaotik b) lineer olabilir.


11--Ekonomik sistemin gözlemci fonksiyonu sağ ve sol yani farklı iki ekonomik grubun Ekonomik aktivasyonlanmn kuantsal alanlanının diferansiyeli olarak ortaya çıkabilir. Bu anlamda serbest piyasa ekonomisi görür.Bu ekonominin görme hissi vardır.Bunun nedeni piyasadan dolayı görmesidir.Merkezi ekonomiler ise kördür.


12--ikiden fazla ekonomik sistemin aktivasyonları birbirini aktivasyon olasılığı dahilinde etkiler.


13--Ekonomik sistemin hür olmasi irade şartina bağlıdır. iradenin sıfır olması ile ekonomik davranışı idare eden diferansiyel denklem kaotik halden lineer hale gelmesi ile mümkundur. Bu anlamda ekonomik irade aktivasyon alan denklemlerine matematiksel olarak bağlıdır.Hür ekonomik sistemlerde irade vardır ve ekonomik davranışı kaotik diferansiyel denklem yönetir.


14--Ekonomik sistemler birbirini kuantsal alanlarla etkiler.


15--Ekonomik davranışa eşlik eden bir yazılım vardır. Bu yazılıma virutik yazılımlar karışabilir. Bunlar ekonomik sistemin takıntılarına neden olurlar. Virutik yazılımlar veya ekonomik takıntılar ekonomik sistemin üretim / tüketim oranı ve enerjisi yani büyüme hızı ile ilgili olabilir. Virutik takıntılardan çıkmak için üretim / tuketim oranını artırmak büyüme hızını yükseltmek gerekebilir.


16--Ekonomik aktivasyonlar ekonomik orgutlenmeyi etkiler. Özellikle buyume hızı ile bağlantılıdır. Büyüme hızının artması ile ekonomik örgütlenmenin dallanmasi artar ve karmaşık hale gelebilir. Ekonomik hastalık durumlarına özgün örgütlenme biçimleri ortaya çıkar.


17--Ekonomik aktivasyonlarda sistemi sembolize eden parametreler için yörünge kavrami oluşturulabilir. Kararlı hastalıklarda aktivasyon oranlan sabittir. Bu oranların sabit olmaması hastalıktan çıkışı sağlayabilir.


18--Ekonomik sistemin bilinci ve bilinçaltı gibi kavramlardan söz edilebilir.Sisteme giren gerilmeler sınır durumuna gelince yani enflasyon sınırı eşik enflasyon değerine erişince davranışı idare eden diferansiyel denklem sağlıktan hastaliga, kaotik halden lineer hale geçer. Hastalik durumlan için psikiyatri literaturü kullamlabilir. A firmasi şizofrenik, B ülkesi depressif,dünya ekonomik sistemi şu yıllarda melankoli  gibi.


19--Ekonomik aktivasyonlarını idare eden parametrelerin süper, ultra,normal halleri vardır. Örnegin gerilmenin artması ile süper gerilme yani hiper enflasyon ve ona eşlik eden ultra ultra, normal büyüme hızı gibi.


20--Ekonomik aktivasyon kuantum elektrodinamik bir problem olarak ele alınabilir. Örnegin iki firma arasında ( her firma bir ekonomik hücre olarak ele alınabilir.) gorüşme sirasmda bir dalganın iletilmesi problemi ortaya çıkar.


20.1--Sonuçta ekonomik sistemler arasında 0 veya 1 konumu ortaya çıkar. Yani eksitasyon ve inhibisyon durumu.Bu eksitasyon ve inhibisyon durumlarını üreten her firma dünya ekonomik aklının yapay zeka devrelerini oluştururlar. Her firma  parametrelere sahiptir. Firmaya giren gerilme, c \firma üretimi/tüketimi, firmanın büyüme hızı, firmanın elastisitesi, firmanın plastisitesi gibi. oranlarına bağlı değişim firma sağlıklı ise kaotik, firma hasta ise lineer diferansiyel denklem tarafından idare edilir.


21—iklim parametreleri ile ekonomik sistemi veya cismi idare eden parametreler arasında matematiksel ilişkiler vardır.


22--Ekonomik aktivasyonu idare eden parametrelerin herbirinin kuantsal alanı vardır. Bu kuantsal alanların etkileşmesi ile ekonomik etkileşim olur. A firmanın gerilmesinin kuantsal alam ile B firmasının gerilme kuantsal alanı(enflasyon kuantsal alanı), büyüme hızının alanının üretim/tuketim alam, elasisite , plastisite alanı gibi. 2 firma veya daha çok firma bu alanlarla etkileşir.


23--Ekonomik gerilmeler ekonomik sistemde hisleri oluşur. Gerilme artışı sıkıntı, azalışı refah hissini ortaya koyar.


24--Ekonomik aktivasyonlara yazılım eşlik eder ve bu anlamda her yazılım yayılmak, büyumek, gelişmek ister. Virutik yazüimlarda böyledir. Bu durumda ekonomi, canlı bir sistemdir. Canlıların ortak noktası gelişmek büyumek gibi olguları Entropinin artışı ile ifade etmek mümkundür. Hastalıklı ekonomilerde entropi sabit kalır. Sağlıklı entropilerde ekonomik entropi artar diye bir sav ileri sürülebilir.


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 935

Eklenme Tarihi : 20.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.