MAKALELER / Yeni İş Fikirleri Önerileri





Yeni İş Fikirleri Önerileri:

 

1—İnternette çevirmenlik yapmak:

1.1--Çevirmenler artık internet sektörünün vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Makale, haber, oyun gibi çeşitli alanlarda çevirilere sık sık ihtiyaçlar duyuluyor.

 

2--Organik Ürün Yetiştiriciliği:

 

2.1—Şehir hayatında ihtiyaç duyulan sebze(

köy domatesi-

köy biberi-

taşköprü sarmısağı-

köy patlıcanı-

küçük taneli maydanoz-

yağlı marul-

yerel kavun-karpuz)-meyveleri-

malatya kaysısı-

salihli kirazı-

dağ çileği-

bursa şeftalisi-

çanakkale domatesi-) yerel hibrit olmayan tohumlardan üreten kişiler rahatlıkla bu ihtiyacı karşılayabilir.

 

3—Organik İnek-manda-keçi sütü satıcılığı-organik yumurta-organik tavuk-organik hindi:


3.1—Kişiler bu sütleri organik-hazır yem dışı besleyen kişilerden yada kendisi bu hayvanları kendi küçük çiftliğinde besleyerek-kendi arabası ile yada satış noktası sağlayarak yada internetten satabilir.

 

4—Mantar Yetiştiriciliği:

 

4.1-- Evde mantar yetiştiriciliğine başlamak için öncelikle mantar sporu ve yetiştirmek için kullanılacak bir kap temin edilmelidir.

 

4.2--Tercih edilecek olan kabın 25-30 cm derinliğinde olması gerekmektedir. Evin herhangi bir köşesinde ya da bodrum katında mantar yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

 

4.3--Kaplar bitki atıkları ve su ile yapılan gübreler ile doldurularak mantar sporları eklenir. Ekilen mantarların günde üç kez ılık su ile buğulandırılarak bakımlarının yapılması gerekmektedir.

 

4.4--Ayrıca, turf yosunun yeterli düzeyde olmasına özen gösterilmelidir. Turf yosunu istenilen düzeyde olduğunda, mantarların daha hızlı büyüyüp gelişmesi mümkün olmaktadır.

 

4.5--Evde mantar yetiştiriciliğinde mantarlar 3 ay boyunca, 10 günde bir filizlenmektedir. Böylelikle 3 aylık süre içerisinde 9 kez mahsul alınabilmektedir.

 

4.6--Eğer kültür mantarı yetiştiriciliğinden büyük bir gelir elde edilmesi hedefleniyorsa, ciddi bir yatırım yapılmalı ve büyük ölçekli bir işletme kurulmalıdır.

 

4.7--İstiridye mantarının sermayesi düşük kazancı yüksektir. Ayrıca kısa sürede yetiştiği için çok fazla beklemeye gerek kalmadan kazanç sağlayabilmektedir.

 

4.8--İstiridye mantarının satışı için üreticiler kendi pazarlarını oluşturabilecekleri gibi büyük firmalar ile de anlaşabilmektedir.

 

4.9--Kapalı alanlarda çatı ile arada 80 cm’lik bir boşluk bulunması gerekmektedir. Bu yükseklik havalandırma akışını kolaylaştırmaktadır.

 

4.10--Mantar yetiştiriciliği yapılacak olan alan sulamaya elverişli olmalıdır. Sulamada kullanılacak olan suyun Ph değerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

 

4.10.1--Kullanılacak su nötr Ph değerine sahip olmalı ve mantar yetişmesine engel olacak tuz ve bor gibi zararlı maddeleri barındırmamalıdır.

 

 

5—Youtuber lik Yapmak:


5.1--Evdeki eşyaları çok iyi bir şekilde tamir edebiliyor musunuz? Sadece bu tür tamir videolarını bile Youtube’ye yükleyip ayda binlerce dolar kazanan insanlar var.

 

6--Evde Yemek Yapmak:


6.1--Özellikle öğrencilerin, büyük şirketlerin, fabrikaların, okul – üniversitelerin yakınında bulunan bir yerde yaşıyorsanız Sabah-Öğle-Akşam ev yapımı yemekler ile ciddi paralar kazanabilirsiniz.


Komşu reklamı, broşürler ile evlere dağıtımın ardından telefonlarınız çalacak ve siparişler almaya başlayacaksınız. 

 

7--Ahşap Oyuncak Yapımı ve Satımı:

 

7.1--Aileler son yıllarda ahşap oyuncaklara büyük ilgi göstermeye başladı. Size yakın bir mobilya atölyesi ve tuhafiyeciye giderek malzemeleri temin edebiliyorsunuz. Ayrıca birkaç teçhizat yardımı ile ahşap oyuncak yapabilirsiniz.Oyuncak bebek-topaç-araba-hayvan figürü-yapboz  özellikle anadoluda hala kullanılan tahta beşikleri vs

 

7.2--Bu teçhizatların tamamı da büyük alışveriş merkezleri ve mobilya atölyelerinde satılıyor. Ortalama olarak 2 bin liralık malzemeler ile bu işe hızlı bir giriş yapabilirsiniz.

 

7.3--Ahşap oyuncakları nasıl yapacağınızı öğrenmek için Youtube’de milyonlarca videodan faydalanabilirsiniz. Yine ilgili mağazalara yada internetten pazarlayabilirsiniz.

 

8—Ev-Oda Kiralamak:

 

8.1--Son 2 yıldır internetten para kazanmak yolları arasında çok ciddi talep gören AirBNB aracılığıyla evinizi, odanızı veya ofisinizi kiralayabilirsiniz.

 

8.2--Benim evimin bir odasını kim kiralar diye sakın düşünmeyin, bodrumlar bile çok rahat kiracı bulabiliyor.

 

8.3--Türkçe olarak da hizmet vermeye başlayan AirBNB’e son dönemde çok ciddi talep var.

 

9--El Yapımı Ürünlerinizi Satın:

 

9.1--Yurt dışında ETSY platformu—yurt içinde Letgo, Gittigidiyor ve N11 platformları aracılığıyla milyonlarca kullanıcı kendi evlerinde ürettiği ürünleri satışa sunuyor.

 

9.2--Bu satışlara dünyanın her yerinden çok yoğun ilgi var. ETSY, Türkçe olarak hizmet vermiyor, bu nedenle el yapımı ürünlerinizi satmak için sizlere önerimiz Letgo, Gittigidiyor ve N11 platformları olacak.

 

9.3--Ayrıca ETSY’de ürün listelemek için sizden ücret talep ediliyor ancak Letgo, Gittigidiyor ve N11’de listelemek için ücret ödemezsiniz.

 

9.4--Ancak ürününüz satılırsa sizden komisyon alınıyor.

 

9.5--Bu platformlarda olumlu bildirimlere mutlaka çok dikkat etmeniz gerekiyor, her satış ve ürün için çok dikkatli olmanız gerekiyor.

 

10-- Pilav Arabası:

 

10.1-- Bir pilav arabası satın aldıktan sonra evinizde pilav üreterek yada nohut pilav bayiliği veren firmadan bayilik alarak  pilav arabası işine girebiliyorsunuz. Ancak birçok şehirde belediyelerden de izin almanız gerekecektir.

 

10.2—pilav arabası ile  

1--balık döner-

2--makarna(salçalı-sebzeli-kıymalı-yoğurtlu-peynirli vs)-

3--sabahları kıymalı pohça-kıymalı börek—

4--bulgur pilavı-ayran—

5--yazın karpuz-üzüm-kavun vs ile peynir( yerel peynirler-sepet-otlu-tulum vs) işleride yapılabilir.

 

11- Çorap Satmak:

 

11.1--Türkiye’de sayıları 40’ı aşan birçok çorap firmasından alacağınız yada ördüğünüz-ördürdüğünüz yün çorapları vs satarak sermayesiz bir iş fikrine giriş yapabilirsiniz.

 

11.2--Ortalama olarak her çorap satışından yaklaşık olarak % 500 kar marjı kazanıyorsunuz.

 

11.3--Genellikle 1 liradan size verilen bu çorapları yaklaşık olarak 5 ila 6 lira arasında satabiliyorsunuz.

 

11.4--Ayrıca bu çorapları almak için yine sermayeye ihtiyacınız olacağını düşünmeyin, bu firmalar ilk etapta yalnızca basit bir sözleşme imzalamanızı isteyerek, çorapları size parasız olarak veriyor. Bu çorapları sattıktan sonra şirket ödemeyi talep ediyor.

 

12-- Özel Ders Vermek:

 

12.1-- Belirlediğiniz ders alanı(öncelikle orta okullara matematik-fizik-kimya-biyoloji-yabancı dil-kombi-elektrik tesisat-kod bilgisi vs) ile ilgili olarak öncelikle yakın çevrenize haber vererek-el ilanı asarak yada Facebook, Instagram, Twitter ve Google Plus sosyal medya sitelerinde hesaplar açabilir yada halihazırda bu hesapları beğenen insanlara ulaşabilirsiniz.

 

12.2--Bunun için küçük reklam bütçeleri de ayırabilirsiniz. Bu süreçte en önemli konu öğrenci bulmaktır, birkaç öğrenci bulduktan sonra bu öğrencilerin sizden memnun kalması durumunda 


bu öğrenciler sizleri tavsiye edecek ve kısa zamanda bu alanda yetkinliğinizin reklamı artacaktır. Mutlaka öğrencileriniz ile birebir iletişim kurun ve onların ihtiyaçlarına yoğunlaşın.

 

13-- Tuhafiye Dükkanı-Bakkal Dükkanı Açmak:

 

13.1—Hertürlü tuhafiye ürünün içinde az miktarda bulunduran ve bunları satabileceğiniz bir Tuhafiye dükkanı açmak için çok ciddi sermaye gücüne ihtiyacınız yok. 


Birçok tuhafiye dükkanını kurabilmek için 5-6 bin liralık sermaye bile yeterli. Ancak ihtiyaçların tümüne cevap verebilmek için 10 bin lira civarında bir sermaye ihtiyacınız olacaktır.

 

13.2—Aynı zamanda köy bakkalı gibi tüpten-iğne ipliğe-aynaya kadar her ürünü az miktarda bulunduran ve satan bir bakkal dükkabı zamanla çevre edinip iş yapabilir.

 

14-- Al Sat İşleri ile Para Kazanmak:

14.1—İkinci el otomobil alıp-temiz kullanıp zamanı gelince satmak karlı olabilir.

 

15-- Hediyelik Eşya Dükkanı Açmak:

 

15.1—Hediyelik eşya dükkanı açmak çevre yapıldığında ciddi kazanç bırakabilir.Dükkanda makul fiyata bir demirci ile anlaşarak yaptırılan orijinal fikre sahip metal-ahşap hediyelik her tür eyşa-resim tabloları bulundurulabilir.

 

 

16—Solucan Gübresi Üretimi-Satışı:

 

1--Tesis için kapalı alan gerekmektedir. Ortam doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalı ve aynı zamanda solucanın üreyip gübre yapabilmesi içinde ortamın nemli olması gerekmektedir. Bu yüzden ortamın 12-15 derece arasındaki oda sıcaklığında olması gerekmektedir.

 

1.2--Kişilerin imkanları doğrultusunda seçilebilecek ortamlar şöyledir;Bodrum Katı,Su Tankları,Çadırlar,Seralar,Betonomer Zeminler vb.

 

2--Solucanlar için mama temin etmelisiniz. Mamayı hazır halde alabileceğiniz gibi büyük baş hayvan dışkısından kendinize mama yapabilirsiniz.

 

3—Solucan Cinsi-Fiyatı-Hibeler:

 

3.1--Dünya üzerinde 500 den fazla solucan türü vardır. Ancak bunlardan sadece 7 çeşidi gübre üretmektedir. Üretimi en verimli olan solucan da Kırmızı Kaliforniya Solucanı’dır.

 

3.2--Solucanın tanesi 0,8 krş ve 0,10 krş arasında değişmektedir. Bütçenize ve tesisinize uygun miktarda solucan kişi veya internetten satın alabilirsiniz.

 

3.3--Solucan gübresi için Tarım Bakanlığı’nın sunduğu, “Kimyasal Gübreden Organik Gübreye Geçiş” desteği için verdiği hibelere başvuru yapabilirler. Ayrıca KOSGEB desteğinden de faydalanabilirler.

 

4—Teknik Bilgiler:

 

4.1--10.000 adet solucan 1 günde 3 kg gübre üretiyor. 1 ay sonunda 90 kg gübre üretmiş oluyor.

 

4.1.1--50.000-100.000 adet arası solucan ile işe başlayan bir kişinin, 1 yıl sonunca para kazanmaya başlayabilir.

 

4.2--100.000 adet solucanın 900 kg gübre üretebilir.

 

4.3--1,5 milyon solucan ile gübre üretimine başlayan bir kişi, ayda yaklaşık olarak 15.000 TL para kazanabilir.

 

4.4--2 milyon solucan ile gübre üretimi yapan bir kişi, aylık 15-20 ton arasında gübreye sahip olabilir.

 

4.5-- Üretilen gübre nemli haldedir. Solucan gübresinin dinlendirilerek olgunlaşması beklenirse daha kaliteli gübre elde edilir.

 

4.6--Yaklaşık 2 ay sonra olgunlaşma tamamlanır. Fakat bu süre içerisinde ortalama 3/2 oranında kayıp yaşanır.

 

4.7--10.000 adet solucan 1 ayda 90 kg gübre üretiyor iken olgunlaşma süreci sonucunda 30 kg gübre elde edilir.

 

5—Pazarlama:

 

5.1--Solucan güberesi ile ilgili çevrenizde bulunan tarım işiyle uğraşan kişilere ücretsiz numuneler göndererek denemelerini isteyebilirsiniz.

 

5.2--Solucan gübrenizi pazarlamak için seracıları, fidecileri, peyzaj şirketlerini, meyve ve sebze üreticileri gibi yerler tercih edebilirsiniz.

 

5.3--Outlet ve online satış yapan firmalara da satış yapabilirsiniz.Kendi online sitenizi kurarak satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

5.4-- Ayrıca

Kırmızı Kaliforniya Solucanı….0.8 gr/adet….2 yumurta/hafta……..2-3 yavru solucan/kokon

Kırmızı Avrupa Solucanı………1.5 gr/adet….0.8 yumurta/hafta….1 yavru solucan/kokon

 

5.4.1--Yetişkin Avrupa Kırmızı Solucanı, Kırmızı Kaliforniya Solucanı’na kıyasla boyut olarak daha büyüktür.

 

5.4.2--Ayrıca ömürleri kısadır ve çevre koşullarına karşı duyarlıdırlar.

 

 

6--Solucan Gübresinin Bitkiye Ve Toprağa Faydaları:

 

6.1--Düzenli kullanıldığı taktirde toprağın yapısını iyileştirir ve toprağın su tutma kapasitesini arttırır.

 

6.2--Bitki köklerinin en iyi şekilde gelişmesini sağlar ve böylelikle bağışıklık sistemi güçlü bitki elde edilir.

 

6.3--Bitkilerin verimi ve kalitesi artar.

 

6.4--Topraktaki organik madde miktarını arttırır.

 

6.5--Ekilen ürünün yetişmesi hızlanır ve elde edilen ürünün raf ömrü uzun olur.

 


17—Bakım Hizmetleri:

 

1--Çocuk Bakıcılığı Yapmak:

 

1--Sizi tanıyan arkadaşlarınızın, çevrenizin ve akrabalarınızın bebeklerine bakmak için kendilerine ulaşın.

 

2--İş ilanı sitelerine güzel bir ilan açın

 

3--bebek bakıcılığı ajansına kayıt olun

 

3.1--Türkiye’de bebek bakıcılığı işinde birçok üniversite öğrencisi ek gelir sağlayabilmek amacıyla part-time olarak bu işi yapıyor. Bebek bakıcıları genellikle ortalama 1 saat için 10 ila 20 TL arası ücret almaktadır.

 

3.2--Ayrıca bebek bakıcılığı yaparken aynı ev için ev temizliğini yapmak, çocuğa yemek hazırlamak, yabancı dil eğitimi vermek gibi ek işler ile bu gelirinizi artırabilirsiniz.

 

4—Çocuk bakımında:

 

4.1-- Sadece bebekle birkaç oyun oynayarak yada bebeği direkt olarak uyutmaya çalışmak iyi bir fikir değildir.

 

4.2--Bebek ve çocuklarla iyi bir iletişim kurmaya çalışılmalı--Özellikle ilk izlenim önemlidir

 

4.3--Bakım işini planlayın. 30 dakika oyun, 30 dakika kitap okuma, 30 dakika yabancı dil eğitimi gibi… Bu konuda ebeveynler ile ortak bir planlama yapmak gerekir.

 

4.4--Evi daima düzenli tutun. Ev sahipleri eve geldiklerinde düzenli bir ortam ile karşılaşmak isteyeceklerdir.

 

4.5--Rapor verin. Birçok ebeveyn mutlaka çocukları hakkında birşeyler dinlemek ister. Gün içerisinde neler yaptığınıza ilişkin 10 – 20 dakika onlara rapor vermek kesinlikle olumlu bir izlenim yaratacaktı

 

2—Ayrıca makul fiyata yaşlı bakımı işi yapılabilir.Özellikle yabancı uyruklu kişilkerin yaptığı bu hizmeti yapacak yerli kişilerede ihtiyaç olduğu açık.

 

3—Yine makul fiyata köpek gezdirme vs işi yapılabilir.Bu iş özellikle üniversite öğrencilerinin harçlıklarını çıkarmalarına yardım edebilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 197

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.