MAKALELER / Şirketlerde Verimlilik Tedbirleri-Öneriler-1





Şirketlerde Verimlilik Tedbirleri-Öneriler-1:

 

1-Bir satıcı Satıştan müthiş haz almalı.başarının temelinde işinden haz almak yatmaktadır.İşinden haz alan elemanlar firmaları geleceğe taşıyabilir.

 

2-Varlıklı aileden gelmeden,kendini yetiştirmiş, gençliğinde çalışmış ve aynı zamanda farkı işler yapmış ciddi olarak üniversite yıllarında kahve kültürüne sahip olmuş (satranç,briç,okey, king bilen)insanlar işlerinde daha başarılı oluyor.Böyle bir yapıya sahip elemanlar firmaların geleceğe taşınmasında önemli olabilmektedir.


2.1--Firmanın CEO su yada Muhasebe Müdürü yada borsa analisti mühendislik mezunu olduğu zaman firmanın yönetilmesi yada para hesapları analitik düşünen bir kişiye emanet edilmiş olur.Bu ise çoğu kere çok daha iyi yönetilme anlamına gelebilir.

 

3-Müşteri kazanmak gerçekten zor olduğu gibi kaybetmek de çok kolaydır.Krizde müşterisini zarar etme pahasına tutma beceresi gösteren şirketler krizi daha kolay atlatıyor.Sonuç  da müşteri  hem nazlıdır hem de her zaman haklıdır.

 

3-Birine iş verilmesi aynı zamanda ona psikolojik  tatminde verilmesi anlamına geliyor.Bazen falanca kurumu tavsiye edelim sadece maaşlarını verelim diye ifadeler duyuyoruz.


3.1--İnsanlar yatarak para kazanmak istemiyorlar,iş güvenliği Avrupa standartlarında çalışarak para kazanmak istiyorlar.

 

3.1.1--Sonuçta hava parası değil kömür karası ile para kazanmak istiyorlar.Ancak İş güvenliğini de Avrupa ölçülerinde getirilmiş olarak çalışmak istiyorlar.

 

3.2—Bu anlamda ciddi anlamda iş güvenliği eğitimi firmalardan personel için eğitim almak ve gerekli sistemleri kurmak-ekipmanı kullanmak oldukça önemli.

 

4-Kalifiye elemanları kriz ortamında çıkaranlar, ekonomi düzeldiğinde yeni alacakları elemanları kalifiye hale getirmek için uzun yıllar harcamak zorunda kalabilirler.


4.1--Sonuçta kalifiye elemanları krizde çıkarmak yerine onlarla anlaşarak zam yapmadan krizi atlamak mümkün olabilir.

 

5-Ürettiğiniz mal üzerinde çok ciddi maliyet hesabı yapmazsanız, krizde zora girebilirsiniz. Çok mal  satarak çok kar elde edilemez.


5.1--Çok fazla risk almadan,müşteri seçerek firmanın ayakta durmasını sağlayabilirsiniz.

 

6—Üretim için kullanacağınız makineleri ithal etmek yerine aynı kalitede yerli üretim makine kullanmak satın almada en az % 50 kazanmanız anlamına gelebilir.


6.1--Ayrıca bir arıza durumunda yurt dışından dövizle saat hesabı olarak eleman getirmeniz gerekir.Bu ise hem maliyet hemde elemanın gelmesi için gereken sürede imalatı durdurmanız anlamına gelebilir.

 

6.1—Benzer biçimde bilgisayar yazılımını yurt içi yerine yurt dışından temin etmeniz haline aynı problemleri büyük oranda yaşayabilirsiniz.

 

6.2—Ürettiğiniz mal için girdi-malzemeyi TL ile alıp,döviz ile satarsanız kar edersiniz.Ancak dolar ile alır-hemde nakit olarak alır TL ile satarsanız zarar edebilirsiniz.


6.2.1--Dolayısıyla alışta leasing ile alabilir-döviz nakit yerine döviz ile vadeli satmak,makine teçhizatı da vadeli yerli malı yada Euro yada dolar ile alabilirsiniz.

 

5.1--Şüpheli alacakları makul düze indirmek en iyi yöntemlerden biri olup aynı zamanda  müşterilere uygun limit tahsisi de yapılabilir ve bu limit tahsisi her firma için ayrı ayrı değişen limitlerde  rakam olarak belirlenebilir.

 

5.2--Krizin ve genel olarak olmazsa olmazlarından birisi de her mal ve ürün için sürekli araştırmaya ve güncellemeye dayalı ciddi bir maliyet muhasebesi oluşturmaktır. 


5.2.1--Bu anlamda önce satıp ardından malın fiyatını belirlemektense,ciddi maliyet muhasebesi ile fiyatını belirleyip satmak en iyi yöntem olmalıdır.

 

5.3—Krizde en önemli konulardan birisi de firma içi tüketim alışkanlıklarını yeniden değerlendirmek olmalıdır.Bir bilgisayar alınacaksa neden alınacak diye ciddi bir sorgulama yapılmalıdır.


5.3.1--Bir ürün alınacaksa satın almak yerine kiralamak daha ekonomik olabilir.Kısaca firma içinde olgunlaşmış bir harcama terbiyesi-kültürü oluşturulmalıdır.

 

5.4--Ciddi bir gider olan Yakıtta kısıntıya gitmek, araçları dizele çevirmek veya 10 araçtan sonra araç kiralamak çözüm olabilir.

 

6--Üretimi illa kendi içinizde yapmak zorunda değilsiniz.Örneğin kendi bünyenizde dökümhane kurup,riske gireceğinize dışarıda döküm yaptırarak hem daha az riskli hem de daha ekonomik olarak üretim yapabilirsiniz.


6.1—Firmaların temel esası sürekli imalat-satış,sağlam müşteri-orta veya az kar olmalıdır.Yüksek kar çoğu zaman köpük olarak ortaya çıkabilmektedir.

 

6.2—Krize direnen firmaların ortak özelliği krizde araştırma çabalarını ve harcamalarının-arge artırmak ve de aynı zamanda  özellikle yeni pazarlar-yeni ihraç pazarları bulmak olmaktadır.Firma satışlarında %30-40 iç pazar(tarım-sanayi mamul madde,yabancılara konut vs)-%70-60 dış pazar iyi bir oran olabilir.

 

7--Firmanın varlığı için mutlaka satış yapmak zorunluluğu vardır.Satış yapılmaması sonuçta cironun da düşmesi anlamına gelecektir.Bazen maliyetine hatta az zararına dahi satış yapabilirsiniz.Bu suretle firmanın kendini çevirmesi yani ciro yapması mümkün olur.

 

8—Firma içi elemanların para çekebileceği bir emniyet sandığı-Karzasen Sandığı oluşturmak iyi bir yaklaşımıdır. Bu sandığın kendi yönetim kurulu olmalı ve kendi genel kurullarını yapmaları uygun olacaktır.

 

8.1--Maaşlarından kesilen aidat ile Sandık kendi kaynağını oluşturmakta.Ayrıca firma sahibi de uygun oranda bu sandığa yardım yapabilir.Adil bir dağıtımla Sandıktan her üye limit dahilinde para çekebilmelidir.

 

9—Bayilik ve Distribütörlük kar marji düşükse firmaya bir şey kazandırmayabilir.Bunun yerine kendi ürettiği  ürünü kendi mağazaları yoluyla satması ve ürünün arkasında her zaman durabilmesi daha iyidir.

 

9.1—Talep yaratmak için internetten mantıklı ve müşterinin ilgi noktalarına hitap eden  yurt içi ve yurt dışı mailller atmak da bir yöntemdir.Bu sürecin sonunda firmaya işini iyi bilen yada yetişirilecek bir dış ticaret elemanı almak olacaktır.Bugün dış ticarette önder ülke Çin olup en büyük e ticaret hacmine sahiptir.


9.1.1--Ayrıca yurt içi ve yurt dışı furalara katılmak da talep yaratmak yöntemlerinden biri olabilir.

 

9.2--Krizde ,firmaların öncelikle dostu yerel marketler ve yerel satıcılar olabilir. Firmaların ,Yerel marketleri kendine bağlayarak krizi atlatabilmeleri daha kolay olabilir.

 

9.3--Eğer firma olarak hem ithalat hem ihracat yapıyor iseniz  ihracat kaydıyla da ithalat yapabilirsiniz.Bu suretle ara ithalatçı firmaları da aradan kaldırabilirsiniz.

 

10—Yapılacak yatırımları öz sermaye ile yapmak bir firma için her zaman daha iyi olabilir.Bu suretle krizde ödeme sıkıntılarının getireceği risk en aza indirilmiş olacaktır.

 

11-Kriz;  ana firmalara yan sanayinin önemini kavrattı.Ana sanayi firmalarıda ihracatçı firmalarla çalışarak rekabet ve krizi hasarsız atlatmak şansını oluşturdu.

 

12-Kar payları dağıtılırken,kişilerin üretim riskleri oranında dağıtmak en uygun olanı olabilir.Yada ürettikleri ürün oranında da olabilir.Ne kadar ürettiyse o kadar kar payı alabilmelidir.

 

13-Krizde hem borcunuz varsa hemde kriz geldiyse iki taraftan darbe yersiniz.Bu nedenle birçok yatırımı çoğu kere öz sermaye ile yapmak en akıllı davranış olabilir.

 

13.1--Ortakların kredi alacağına kendi aralarında topladığı para ile yatırımı yapmaları kriz ortamında en uygun yol olabilir.Zira krizde tek sermayeleri paraları olan bankaların ince eleyip sık dokumları da herhalde doğaldır.


14-Krizde danışman  firma desteği almak ,krizi hasarsız atlatmakta yardım edebilir. 

 

14.1--Bu nedenle danışman firmanın teknik desteği ile çizilecek yol haritası oldukça işe yarayabilir.

 

14.2--Aynı zamanda danışman firma yeni alınacak elemanların kısa sürede teknik eğitiminde de oldukça faydalı olabilir.

 

15-Krizde ve sonrası için ürün yelpazesini genişletmek ve yeni ürün desenlerine girmek kesinlikle gereklidir. Tekstilde penye üretiyorsanız,çocuk tekstiline girebilir yeni bir ürün gamı oluşturabilirsiniz.


15.1--Makine imalatı yapıyorsanız cıvata imalatı yaparken, hidrolik parçaları da yapmaya başlayabilirsiniz.

 

15.1--Eskiden firmayı besleyen 2 adet ürününüz varsa(tıpkı bir gölü besleyen 2 dere misali)  ardından ürün sayınızı ı 5-10 yeni ürüne çıkardığınızda bu yeni ürünlerle firmanız  eskisine göre daha güçlü olacaktır.Daha dayanıklı hale gelecektir.

 

16—İşyerinde İnternet üzerinden bir programı kullanmak  yada  program kullanımında çok pahalı kullanımlı programları satın almak yerine kullandıkça öde yöntemiyle program veya hizmet kiralama hem firmalar hem de satıcı firmalar için oldukça enerji ve işgücü maliyetlerine  aşağı çekici etki yapmak suretiyle  ekonomik bir yöntem haline geldi.





Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.