MAKALELER / Bitkisel Yağ Üretiminde Verimin Arttırılması





Bitkisel Yağ Üretiminde Verimin arttırılması:

 

1--35 çalışanıyla yılda 30.000 ton ay çekirdeğini İşleyerek bitkisel yağ üretimi yapan Firmayla çalışan çevre mühendisi, literatür çalışması sonucunda optimum değerlerin üstünde kimyasal madde kullanıldığını, bunun da proses çamur miktarını artırdığını belirledi. 


1.1--Ayrıca yapılan kütle dengesi analizi sonucunda ağartma proses çamurunda ağırlıkça % 41 oranında yağ bulunduğu tespit edildi. 


1.2--Uygulamadan önce İşlemden geçirilen birim ürün başına 1/6 oranında kullanılan Trisyl ve ağartma toprağı miktarları, 2/3oranı elde edilecek Şekilde yeniden düzenlendi.


1.3--Böylece birim üretim başına toplamda 35 kilogram yerine, 25 kg  kimyasal madde kullanılmaya başlandı.

 

2--İşlemde kullanılan kimyasal maddelerin oranları değiştirilerek bir yandan yağın rengi daha açık bir renge kavuşturulmuş ve ürün kalitesi artırılmış; öte yandan yüksek yağ İçerikli proses çamurunun miktarı azaltılarak firmanın çevresel etkileri azaltılmıştır. 


2.1--Proseslerde kullanılacak kimyasal madde miktarları dikkatle belirlenmiş ve böylece yüksek ürün kalitesi sağlanırken gereksiz kimyasal madde kullanımından kaynaklanan çevre kirliliği sorunları önlenmiş ve hammadde tasarrufu yoluyla üretim maliyetleri azaltılmış oldu.


2.2--Bu dönüşüm için firma kendi kimya müh. İle Üniversite-tübitak-bu işi yapan kimya müh destek alabilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 272

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.