MAKALELER / Sağlık Sektörü





Sağlık Sektörü:

 

1—Hastane Sayıları-2016:

 

1—Sağlık Bakanlığı……………….876

 

2—Üniversite………………………69

 

3—Özel…………………………….565

 

1.1—Sağlık Bakanlığı bütün hastaneleri yeşil hastaneye dönüştürmek için ciddi çaba gösterebilir ve program ortaya koyabilir.

 

1.2—Ayrıca Sağlık Bakanlığı bir üniversite hastanesinin koordinatörlüğünde yapay zekanın tıpta kullanımı için bütün hastanelerde yapı oluşturabilir.

 

2—Türkiye de satılan ilaçların %56.6 sı jenerik,%41 i orijinal ilaç.

 

2.1--Kamu yönetimi, yerli ilaç firmalarını koruyacak-destekleyecek tedbir ve teşvikleri alabilir.

 

2.2—Sağlık Bakanlığı aşı vs stratejik ürünleri kendi bünyesi içinde üretecek fabrikaları kurabilir. Afet vs anlarda bu imkan ile daha rahat baş edilebilir.

 

2.3—Hastaneler de doktorlar hastaya ilaç yazarken bitkisel ürün mü-sentetik ürün mü yazayım diye sorabilmeli.ve hastanın isteği doğrultusunda ilaç yazabilmeli.Ayrıca Sağlık Bakanlığı doğal bitkisel ürünleri üretimi ve kullanımını teşvik edebilir.

 

3—Kullanılan 2.5 milyar dolarlık tıbbi cihazın % 80 i ithal ediliyor.Sağlık alanında düşük teknolojiyle üretilebilir 40000 den fazla tıbbi cihaz ve sarf malzemesi  kullanılıyor.

 

3.1--Bu cihazlar büyük kısmı Türkiye de üretilebilir.Bu cihazlar için İstanbul,İzmir,Samsun da kümelenme ve Medikal cihaz OSB leri oluşturulabilir.

 

3.2—Ayrıca Türkiye de işitme cihazları,ortopedik malzemelerde daha yüksek ve kaliteli üretim imkanı bulunmakta.

 

4—Türkiye Sağlık turizmi ve Kaplıca Turizminde ciddi bir tanıtım ile cazibe merkezi haline gelebilir. Avrupa nın birçok ülkesinde ve ABD de çok yüksek rakamlara mal olan bu tedaviler,Türkiye de daha uygun fiyatlara yapılıyor ve operasyonlarda daha başarılı sonuçlar alınıyor.

 

5—Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye de tıpta destek tedavileri konusunda daha ileri adımlar atılabilir. Bu tıpta destek tedavi araçları sağlık turizmine kazandırılabilir.Bu imkan sağlanırsa Tıpta destek tedavi ürünleri-doğal bitkisel ürünler pazarlama ve satışında iyi bir ivme yakalanabilir.Sağlık Bakanlığı Eczaneleri kontrol ettiği gibi Aktarları da bitkisel ürünler konusunda kontrol edebilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-29.04-05.05.2018-S:160





Makalenin İzlenme Sayısı : 182

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.