MAKALELER / Kapasite Kullanım Oranının Anlamı-Ekonomi





Kapasite Kullanım Oranının Anlamı-Ekonomi:

 

1--Kapasite Kullanım Oranı tek başına bir anlam taşımaktan çok sanayi üretiminin gidişatı hakkında bilgi vermekte olup, bu oranda artış eğilimi olması sanayi üretiminde artış olacağı; tersi ise sanayi üretiminde azalış olacağı anlamına gelmektedir

 

2--Kapasite kullanım oranının sürekli yüksek düzeyde seyretmesi o kadar da olumlu bir işaret olarak algılanmamaktadır. Böylesi bir durum, sanayide üretim kapasitesini artırmaya yönelik genişletme yatırımlarının geciktiğinin bir göstergesidir.

 

3--Kapasite kullanım oranının %80-85 aralığında olması yüksek bir düzey olarak kabul

edilmekte,

 

3.1--%90 üzerinde olması ekonominin çok canlı olduğu anlamına gelmektedir.

 

3.2--%70-80 aralığındaki kapasite kullanım oranı ise ülkede yeni yatırımlar yapılmasa bile gelişme potansiyelinin bulunduğunu göstermektedir.

 

4--Türkiye’de imalat sanayinde son beş yılda ortalama kapasite kullanım oranı %75 olup bu oranın düşük bir oran olduğu açıktır.

 

4.1--Yaklaşık %90 kapasite tam kapasite olarak kabul edilebilir. Bu durum, imalat sanayinde 90 birim yerine 75 birim mal üretiliyor olduğundan maliyetlerin arttığını göstermektedir.

 

4.2--Üretimde maliyetlerin yüksekliği, imalat sanayi kapasite kullanım oranının istenilen seviyelere (%90) ulaşılmasına engel olmaktadır.

 

5--Şubat 2017’de beyaz eşya ve mobilya sektöründeki ÖTV indiriminin olumlu etkileri Dayanıklı Tüketim Malları ve Toplam İmalat Sanayi KKO verilerinden görülebilmektedir.

 

6—Son olarak Temmuz 2018 İmalat Sanayi KKO %77.1 olup,ekonomi durgun durumda.

 

Kaynak:Mühendis ve Makine-cilt 58, sayı 689, s. 1-22, 2017-Türkiye’de Ekonomik Göstergeler - İmalat Sanayi-Kapasite Kullanım Oranı-Erdem Koç-Mahmut Can Şenel-Kadir Kaya

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 177

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.