MAKALELER / İstanbul Finans Merkezi İçin Yapılabilecek Bazı Öneriler





İstanbul Finans Merkezi İçin Yapılabilecek Bazı Öneriler:


1—London School Economics in Finansal Piyasalar Grubu Direktörü Simeon Djankov Brexit nedeniyle Londra dan ayrılacak bazı finans şirketlerinin üçte birinin Avrupa ve Avrupa dışı şehirlere kayacağını,bu anlamda küresel ölçekli operasyonlar için Newyork a Asya faaliyetleri için Singapura a kayarken, Ortadoğu Kuzey Afrika-Doğu Avrupa için yapılan işlemler İstanbul a kayabilir.


1.1—Bu süreç ile Londra nın toplamda 20 milyar sterlin gelir ve 83.000 kişilik istihdam kaynına uğrayacak.Londra gelirlerinin %15-18 hem Avrupa hem de Avrupa dışı şehirle karşısında kaybedecek. Mart 2019 İngiltere AB den resmen ayrılacak.


2—İstanbul Finans Merkezi yapılanması için örnek teşkil eden  Dubai Finans Merkezi İçin Yapılan Uygulamalar:


1—Dünyadaki 25 büyük bankanın 21 i Dubai finans merkezinde


2—Dünyadaki 10 büyük sigorta şirketinden 7 si Dubai finans merkezinde


3—5 büyük danışmanlık şirketinin tamamı Dubai finans merkezinde


4—10 büyük hukuk şirketinden 9 u Dubai finans merkezinde


5—Dünyanın 20 büyük fonunun 11 i Dubai finans merkezinde bulunmakta.


6—Hukuk uygulamaları açısından bakılırsa:Dünyada kabul görmüş hukuk normu İngiliz hukuku olduğu için Dubai finans merkezinde-DIFC İngiliz hukuk kuralları geçerli.


7—Dubai finans merkezinde Şirketlerin yaşadıkları hukuki sorunları çözmesi için kurulan ihtisas mahkemeleri var olup başında da uluslar arası hukuk uzmanlığına sahip ihtisas hakimleri bulunmakta. 


7.1--Burada bulunan 8 mahkemenin 6 sının hakimi yabancı-asyalı/ İngiliz  olup , sadece 2 hakim arap kökenli.


7.1—Bu mahkemelerde uzlaşmazlıkların çözüm süresi ortalama 15 gün.


7.1.1--Dubai nin temerrüde düştüğü dönemde bile bu süre en fazla 3 ay olmuştu.


8—Bu bölgede işletmeler kurumlar vergisinden muaf olup ayrıca çalışanların teşviki için sigorta başta olmak üzere ücretlerden yapılan tüm kesintiler kaldırılmış durumda.


8.1--Ayrıca bu net maaşa ilave olarak Dubai de yaşama primi de bulunduğu için kaliteli insan gücünü de oraya çekmek mümkün olabilmekte.


9—Burada yaşayan yabancıların çocuklarının eğitimleri için,  ana okullarından üniversitelere kadar uluslar arası alanda isim yapmış birçok marka ve eğitmen ile anlaşma yapılmış durumda.


10—Tüm finansal ürünleri barındıran bir yapı kurulmuş olup içinde hisse senetlerinden forekse kadar uluslar arası ticarete konu olan tüm finansal ürünler mevcut olup hepsinde kazançlar vergisiz durumda.


3—Yukarıdaki öneriler doğrultusunda , İstanbul Finans Merkezi için yapılacak kanun ve düzenlemeler ile İstanbul un bu finans gücüne ulaşması mümkün olabilir.


3.1—Öte yandan Türkiye de bankalar oldukça güçlü durumda.Bu durumu daha ileri çekebilmek için tıpkı teknoloji, şirketlerinde olduğu gibi gelirlerinin %1-2 sini değil %10-20 sini arge  ye ayırmaları kanun düzenlemesiyle sağlanabilir mi.


3.2--Bu imkan ile Türkiye de ülke bankalarının teknoloji ve uygulama olarak İngiliz-Amerikan bankaları düzeyine gelmeleri sağlanabilir.


3.3--Devlet tıpkı teknoloji şirketlerine yaptığı arge yatırım teşviklerini bankalarda sağlamalı ve bankacılık ve banka teknolojileri anlamında arge ye min %5-8  pay ayırmalarını teşvik edebilir.


3.4--Bu imkanlarla Atm lerde Kartlı okumanın yerini parmak okutmak alabilir  ve daha nice uygulamalar hayata girebilir.


3.3—İleri banka uygulamaları ve İstanbul finans Merkezinin olması gereken biçimde kurulması ile ülke olarak daha fazla finansa erişebiliriz.Bu ise tıpkı Singapur gibi kalkınma demek olabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 192

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.