MAKALELER / Hindistan Devlet Planlama Teşkilatı-NITI





Hindistan Devlet Planlama Teşkilatı-NITI:

 


1.1—Türkiye de DPT-Devlet Planlama Teşkilatı 2011 yılında Kalkınma Bakanlığına dönüştürüldü. 


1.2--Bu dönüşüm ile Türkiye de Devletin Planlama İhtiyacını karşılayacak bir yapı zayıf hale geldi diye düşünülebilir. 


1.3--Türkiyede Kalkınma Ajansları oldukça faydalı işler yapabilmekte ancak tüm kamu aygıtının planlamasını yapacak ortak bir kuruma ihtiyaç olabilir.

 

2—Hindistan Kendi DPT sini-NITI ulusal dönüşüm kurumuna- düşünce kuruluşuna-think tank- dönüştürdü. 


2.1--NITI.Başında kurul var.Kurulun başında Başbakan var.Kurumu başkan vekili yönetiyor ayrıca direktörü ve CEO su var.

 

3—NITI, sorumluluğu alanındaki politika tasarımınde çizdiği politikalrın uygulanmasının denetiminde ve etki analizlerinde söz sahibi.


3.1--Hindistanın bütününe ilişkin projelerde fiziki alt yapının yanı sıra girişimcilik eko sistemini işletecek alt yapıların geliştirilmesi,start up ların ekonomiye kazandırılması kuluçka merkezlerinin birbirine, üniversitelere ve firmalara bağlanması ve aynı zamanda Hindistandaki bütün paydaşlar için bilgi bankası konumunda.Alınan Tedbirlerin etki analizini yapıyor.

 

3.1—Kısaca DPT yi Kalkınma Bakanlığı içinden yeniden kurumsal hale getirmek uygun olabilir. Türkiye de DPT yeniden kurum haline getirilirse neleri yapması uygun olabilir:

 

1—Kurumun tepesinde bir CEO olabilir ayrıca idari direktör.Tübitak veya Şişe Cam Benzeri bir yarı özerk idari yapılanmaya gidebilir.

 

2—Ülkenin 5-10 yıllık planlarını-fiziki,eğitim,sanayi, finans,hizmetler,tarım,hayvancılık, balıkçılık, ulaştırma,uzay,enerji,yerel yönetim ,inovasyon alanlarında alt yapı-idari yapılanma politikalarını ve planlarını yapıp-uygulanmasını takip edip,etki analizlerini yapmak.

 

3—Ülkenin nüfus projeksiyonlarını yapmak.

 

4—Ülkenin Tüm sektörlerde tarım,sanayi,finans, inovasyon,eğitim,yerel yönetimler için bilgi bankası oluşturmak-bütün bilgilerin buraya akmasını sağlamak-böyle kurum olarak çalışmak ve politika tasarımı yapmak

 

4—Ülke içinde silikon vadileri-sanayi kümelenmeleri-inovasyon kültürü oluşturma-start up sayısını artırma gibi işlevleri yerine getirme.

 

5—Tübitak,Aselsan ile işbirliğine gidip yerli motor, türbin,çip,roket,uydu,yerli otomobil,yerli yapay zeka,yerli 3 d yazıcı için projeler vs oluşturulması ve bunun yarı kamu ortaklığı ile üretilmesi.

 

6—Türkiye de eğitim sisteminin-tarımın-sanayinin yeniden tasarlanması ve etki analizlerinin yapılması

 

7—Bünyesinde Dış İşleri bakanlığının bir arge si gibi çalışan matematik temelli ulusal politikalar merkezinin oluşturulması


8--Bilgi:


1—Türkiyede finans dışı şirketlerin yurt dışından sağladığı kredilerin

2004 de…………….%60 sanayiye

2018 de…………….%60 Hizmetler sektörüne aktarılmış .

 

1.2—Hizmetler sektörünün 68.5 milyar dolarlık dış borcunun %60 ı inşaat,alt yapı ve gayrimenkule aktarılmış.

 

1.2.1—İmalat sektöründe en yüksek borçlanma 5.4 milyar dolar ile gıda,içecek ve tütün ürünleri sektörüne.


1.2.2--Sonuç olarak ulusal kaynak planlamasında ulusal bir kuruma ihtiyaç olabilir.Önceki yıllarda DPT bu amaçla kurulmuştu.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Dünya İşleri-29.03.2018-s:13





Makalenin İzlenme Sayısı : 177

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.