MAKALELER / Enerji Tüketimindeki Artış-Ekonomik Büyüme-Kriz İlişkisi





Enerji Tüketimindeki Artış-Ekonomik Büyüme-Kriz İlişkisi:

 

1—Kaynak çalışmaya göre , Türkiye açısından birim kök, eşbütünleşme ve Granger nedensellik analizleri kullanılarak 1960-2006 dönemi verileri yardımıyla yapılan analize göre

 

1.1-Elde edilen sonuçlar birinci farklarında durağan olan serilerin uzun dönemde eşbütünleşik yani birlikte hareket ettiklerini göstermiştir.

 

1.2—Granger nedensellik bulguları da değişkenler arasındaki söz konusu ilişkinin enerji

tüketiminden ekonomik büyümeye doğru gerçekleştiğini ve

 

1.2--enerji tüketiminin büyümeyi pozitif yönde etkilediğini ortaya koymuştur.

 

1.3--Bu çalışmada ortaya çıkan sonuç ise Türkiye’nin enerji alanında fiyat ve vergi politikalarını kullanarak özellikle üretici kesime düşük maliyetlerle enerji kaynaklarını sunmasının toplumsal refah açısından büyük önem taşıdığını göstermektedir.

 

1.4--Ayrıca büyüme ile birlikte artış gösterecek olan enerji talebinin, istenilen zamanda ve miktarda temin edilmesine katkıda bulunacak şekilde ülkenin kendi enerji kaynaklarını harekete geçirmesi, mevcut enerji kaynaklarını da etkin ve verimli şekilde kullanması

gerekmektedir.

 

2—Yorum:

 

2.1—Enerji tüketimindeki artış-eğim büyümenin motoru olabilir.Yani matematik olarak ifade edersek,enerji tüketimi eğrisinin eğimini a ile sembolize edersek büyüme hızı , a nın diferansiyeli olarak-BH=d/dt(a) olarak ifade edilebilir.

 

2.1.1—Bu ifadeye göre sabit enerji tüketiminde büyüme hızı sıfır olurken,sabit eğimli enerji tüketiminde büyüme hızı sabit,sinüzoidal fonksiyonlu enerji tüketiminde yine cosinusoidal yine dalga fonsiyonu olur.

 

2.2—İnsan organizması enerji tüketen bir sistem olduğu için gençlik döneminde enerji artışı ile büyüme paralel devam ederken,yaşlılıkta enerji tüketimi sabit olup büyüme durur.

 

2.3—Batı ekonomilerinde enerji tüketimi sabit kaldığı için mi büyüme durmuştur.

 

3—Büyümenin motoru enerji tüketimi ise ,Türkiye:

 

3.1—yenilenebilir enerjiye-temiz kömür yakma teknolojisine-rüzgar enerjisine-jeotermal enerjiye-biyoyakıtlara-enerji tasarruf tedbirleri ve ısı yalıtıma-nufus hızı artışına yatırım yaparak uzun yıllar büyüme hızını yüksek değerlerde tutabilir.

 

3.2—Türkiyede elektrik üretimi 1970-2014 yılları arası grafiğe göre


2000 yılında……….. 125 twh olup


2001yılında………..123 twh düşmüş olup aynı yıl 


2001 krizi olmuştur.Benzer şekilde

 

3.3—

2008 yılında………..198 twh iken


2009 yılında………..195 twh düşmüş olup 2009 krizi olmuştur.


3.4—2009 dan 2016 ya kadar artış devam etmiştir.

 

Kaynak: Türkiye Ekonomisinde Enerji Tüketimi ve Ekonomik Büyüme--Mehmet MUCUK-Doğan UYSAL





Makalenin İzlenme Sayısı : 191

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.