MAKALELER / Şirket Büyüklüğü İçin Sınır Ne Olabilir






Şirket Büyüklüğü İçin Sınır Ne Olabilir:

 

1--Gelecegin dünyasında şirketlerin durumu ne olacak.Şirket büyüklükleri ne olmalı.şirketler zaman içinde sürekli büyümeli mi?Küreselleşen dünyada

 

2--Yaşamı etkileyen  devasa büyüklükteki şirketlerin büyümesi devam edecek mi--Bu büyüme insan yaşamını ve doğayı ne ölçüde etkileyebilir?

 

3--Temel varsayım:Şirketlerin ekonomik kütlesi(sermaye) ve kullandığı ekonomik enerji için

Yada büyüme hızı ilişkisi için mühendislik mukavemet kitaplarında okutulan demir  Çubuğun gerilme-birim uzama diyagramının alınması önerilebilir.

 

3.1--Bu diyagram  Şirketler için ekonomik kütle-büyüme hızı(enerji) olarak ifade edilirse Y-ekseninde   Büyüme hızını/X-eksenini ise ekonomik kütle olarak sembolize edersek aşağıdaki İfadelere ulaşırız.

 

1-ekonomik kütle ile şirketin kullandığı enerji yada büyüme hızı belirli eşik değere kadar dogrusal(lineer) artmakta

 

2-eşik değerden sonra belirli bir çöküş yaşanmakta kütle ile büyüme hızı ters orantılı azalmakta ve genellikle bu noktada şirketler ya iflas etmekte yada birleşme yoluna gitmekteler

 

3-Bu kritik noktayı aşan şirketlerde ekonomik kütle ile büyüme hızı üstel bir biçimde yani ekspotensiyal olarak artmaktadır.


Bu durumda şirket büyüdükçe daha fazla kaynağa yani enerjiye ihtiyaç duymakta bununla kütlesi daha büyümekte büyüyen bu kütleye bağlı olarak daha fazla kaynağa yani enrjiye ihtiyaç duymakta kısa sürede tüm kaynakları bitirip tüketen dinozora dönüşmektedir.

 

3.1--Şirketin iflası ancak ya kaynaklar tükenince yada bir felaketle mümkün olabilmektedir.

 

3.2--Şirketlerin yaşama ve doğaya yani eko sisteme en faydalı olabilecek büyüklüğü ne olmalı.ya da devasa büyüklükte şirketlerin dünya egemenliği düşüncesi doğru mu yada seçimle işbaşına gelen siyasi erk mi dünyayı yönetmeli yoksa devasa büyüklükteki şirketlerin  yöneticileri mi?

 

3.2.1--Bu sorunun cevabını insan beyninden esinlenerek cevap bulmaya çalışalım.İnsan beyninde anormal büyüklükte hücre yoktur ve bu hücreler öyle bir düzen içindedir ki tam otomatik makine gibi işler ve vucudu yönetir aynı zamanda bu hücrelere etki eden bir psikolojik yapı yani ruh vardır.

 

3.2.2--Bu nedenle eğer ekonomik sistemimiz bir şekilde evrimin katkıda bulunduğu insan fizyolojisine benzeyecekse şirket büyüklüğünü etkileyen iki faktörden bahs edebliriz.

 

1-şirketlerin büyüklüğü için belli bir eşik deger olmalı/eşik değerin üzerine çıkan şirketler ayrı ayrı şirketler olarak parçlanmalı yani şirketten şirket dogurtulmalı.

 

2--Şirket verimi belli değerin altına düşen şirketler iflas ettirilmeli.Ve her şeyi ile siyasi erk yaşamı yönlendirmeye  devam etmeli.Aksi tekdirde devasa büyüklükteki dinozorlar gibi dev Şirketlerde yaşamı yok edebilir






Makalenin İzlenme Sayısı : 680

Eklenme Tarihi : 20.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.