MAKALELER / Bakır ve Alüminyumda Stoklar Çok Zayıf







Bakır ve Alüminyumda Stoklar Çok Zayıf:

 

1—Beyaz Eşya-Otomotiv-Savunma Sanayi-Sanayi Ürünü üretiyoruz ancak Türkiye'nin 15 günlük bakır ve l aylık alüminyum stoku var.

 

2—Alüminyum ve bakır gibi değerli metalleri kullanan firmalar bir senelik malzemeyi stokta bulunduramaz. Bakır sektörünün15 günlük,alüminyum sektörünün 1 aylık stoku var.

 

2.1--Bu ürünler sanayinin vazgeçilmezi. Elektrik ve elektronik ürünlerin tamamında kullanılıyor. Olağanüstü bir durumda; savaş zamanı kullanılacak ürünler. Ama stok bir ay. Bunu değiştirmemiz lazım.

 

3--İDDMİB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet öncel

3.1—Fiyatı gün içinde10 ile 50 dolar arasında oynayan bu metallere yönelik bir çalışma kesinlikle yapılmalı

 

3.2--Türkiye alüminyumda 1 milyon 200 bin ton, bakırda 500 bin ton,kurşunda 150 bin ton gibi ciddi rakamlarla ithalatçı ülke.

 

3.3—Enerjinin bol olduğu Ortadoğu, Rusya ve Orta Asya ülkeleri bu tür madenleri üretiyor.Bu ülkeler ürettiği ürünlerin belirli miktarını Türkiye'de satıyorlar, geri kalanını da diğer Avrupa ülkelerine gönderiyorlar.

 

3.4--Bir lojistik merkezinin kurulmasıyla bu yolda ürün geçerken hem Türkiye'de dursun.Türkiye'nin ihtiyacında stoklanmış birmamul olsun, hem de burada re-export yapılsın,Avrupa,Akdeniz çanağına hizmet etsin.

 

3.5--Bunun sistemi de Türkiye'nin tek bir serbest bölge içerisinde lojistik merkez olması ve bu metallerin Londra Metal Borsasına kote olmasıdır. Bu malzemelerin burada stoklanabilmesi için borsanın kabul ettiği LME depolarının açılması lazım.

 

3.6--Dünyada 40 ülkede açılmış 700'e yakın noktada LME deposu var, Türkiye'de yok.Bu depolar açılırsa Türkiye bir lojistik merkez olur.Türkiye ekonomisine 150 milyon $ katkı sağlar.

 

3.6.1--Lojistik merkezinin olası maliyetini sorulduğunda öncel'den "150-200 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçebilir. Ancak birkaç  senede kendini amorti edecek bir yatırım bu. Türkiye de bir lojistik merkezinin olması alüminyum sektörüne 150 milyon dolarlık bir katkı sağlar.

 

Kaynak:kerim.ulker@dunya.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 326

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.