MAKALELER / Yunanistan Ülke Raporu-Ekonomik Durum-2007





Yunanistan Ülke Raporu-Ekonomik Durum-2007


1—Enerji ihtiyacının % 70 e varan bölümü ithalatla karşılanıyor.


2—Emek yoğun-düşük teknolojik üretimden vazgeçilemiyor.


3—Kamu harcamalarında israfa varan artış.


4—Sosyal Güvenlik Sistemindeki Bozukluk


5—İşgücü maliyetlerindeki yükseklik


6—Yunanistanda İthalat,ihracatın 3 katına yaklaşıyor.Dış ticaret açığı artıyor.


7—Kuzey-Güney Karayolları-kara/demiryolu inşaatları AB Fonları finansmanı ile(borç ile) yapılıyor.


8—Altın,Çinko,kurşun,boksit yatakları değerlendirilemiyor.                 


9-Tarın-Hayvancılık-Balıkçılık-Ormancılıkta üretim gerilemesi


10-Emlak-Ticaret hızla büyüyor.


11—Ülke topraklarının sadece % 30 u işleniyor.ve bu toprakların sadece % 35 i sulanabiliyor.Tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten bir ülke  et ve mandıra ürünlerinin büyük bölümünü ithal ediyor.


12—Sonuçta B1 olan ülke tahvil notu birden CAA1 e çekildi.


13—Yorum: Yunanistanı bu duruma getiren iki büyük neden olacağı düşünülebilir.Bunlar :


1--Yunanistanda Kilisenin desteğiyle politikacılar olmayan bir Türk korkusunu topluma yaydılar.Bu silahlanmaya ayrılan payı artırdı.


1.2--Benzer şekilde Ermenistanda politikacılar  türk dostluğu yerine türk düşmanlığı işlediler.Türk düşmanlığı fikrinin ermenistana bir hayrı yok.


1.2.1--Oysa türk dostluğu ve ticaretinin ermenistana büyük faydası olabilirdi.


1.2.2--1. dünya savaşında osmanlı devleti eğer techiri uygulamasaydı osmanlının iki ümmeti birbirine girebilirdi ve ermeniler techirden fazla kayıp verebilirdi.


1.2.3--Ki techirde genel olarak techir edilen halkın zarar görmemesi için  mevcut şartlarda osmanlı yönetimi tarafından gereken dikkatin gösterildiği tarihsel kayıtlardan saptanabilir. 


1.2.4--Techir ve diasporanın ermenistana bir faydası yok.Türk dostluğunun çok faydası olabilir.


1.3--Türkiye nin hayali olarak yunanistana karşi bir hareket içinde olacağı fikri-bir kuruntudur.Türkiye nin böyle bir fikri olmadığı gibi,Ege ve Kıbrıs iki ülke halklarına fazlasıyla yeterdi.


1.3.1--Türk tarafı buna elverişli olduğu halde yunan/rum tarafı megalo idea ve enosis gibi  fikirleri bir kenara atsaydı,bu durum iki ülke çıkarlarına-hayrına uygun olurdu.


1.3.2--Politikacılar türk korkusu paranoyası ile yunanistana büyük zarar verdiler.Oysa ege iki ülkeye fazlasıyla yeter.


1.1--Yunan halkı artık Türk dostluğuna önem veren politikacılara herhalde destek vermelidir.Ayrıca yunan kilisesinin de kendini artık milliyetçi-şovenist yunan/rum milliyetçiliği fikirlerin fikrinden ayırıp, Hristiyanlığı bilim ile anlama yoluna doğru geçiş yapması herhalde uygun olacaktır.


2-Avrupa Birliği gelişmiş batı ülkeleleri için iyi olabilir ancak gelişmeye çalışan ülkeler için uygun bir elbise olmayabilir.Yunanistan AB de olmasaydı bu kadar borcu yapmayabilir ve değerlenen parasına develüasyon yapabilirdi.


2.1--Ayrıca AB nin ortak bir parası var ancak ortak bir hazinesi yok.Hazinesi olmayınca zora düşecek ülkeler,ancak  Alman ve Fransız Bankalarının himmetine ihtiyaç duyabiliyor.


2.1.1--Bu durumu bilen yunan politikacılar AB ile yapılan evlilikten dönerlerse ,ya AB fikri iflas edecek yada  dönmezlerse Yunanistan gittikçe batmaya devam edecek.


2.1--Bu durumun çözümü ya AB de ellerini ceplerine atacak ve kendine bir hazine oluşturacak yada AB nin lider ülkesi Almanya ve Fransa birliği zorla bir arada tutamayacağını anlayarak halkları serbest bırakacak.


2.1.1--Öte yandan AB de para birliğinin ekonomik faydası olarak ancak şu söylenebilir:AB de ortak para birliği,ekonomik bir iyilik olarak belki % 6 kadar verimlilik artışına neden olabilmiştir.Bu iyilik de olsa olsa Almaya ve Fransa gibi ülkelere yaramıştır.


2.2--Belki AB de para birliği ortadan kalkacak yerini kurallar-muktesebat birliğine bırakacak.Öte yandan AB yi din birliği olarak görmeye çalışanlar zamanla çok daha az düzeylere inebilecektir.


3--Yunanistanı batıran Nedenler:


1-Erken emeklilik ve mükerrer  ödemeler  nedeniyle sosyal güvenlik sistemi sürülemez hale gelmesi.Memurların binlerce evlenmemiş yada dul kızları ölmüş ebeveynlerin emekli maaşını alıyor.


2—Kamu ve özel sektörde yüksek maaş ve primler.İşe tam zamanında gelen yada bilgisayar bilen memurlara ek ödeme imkanı sağlanıyor.


3-Olimpik Hava Yollarında çalışan personel ve yakınlarına dünyanın her ülkesine uçuş imkanı sağlanması.


4-Hükümet tarafından kurulan ve ne yaptığı belli olamayan  kurul ve komitelerde bulunan 10000 kişiden fazla  kişinin istihdam edildiği  kopais gölünden sorumlu kurul vs  ödenen paralar.


Sonuç: Hazıra dağ dayanmaz-Borç yiyen kendi kesesinden-geleceğinden  yer.


Kaynakça:Dünya Gazetesi-03.06.2011-Ayrıntı-S:5





Makalenin İzlenme Sayısı : 167

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.