MAKALELER / Yemek Fabrikalarında Verimliliği Arttırma Yöntemleri:





Yemek Fabrikalarında Verimliliği Arttırma Yöntemleri:

 

1—Yasal sınırlarda firmanın kendi kullandıkları atık kızartma yağlarını kendi bina sınırları içinde biyo dizele çevirerek bunu araçlarda kullanmak.


2—Buzdolaplarının soğutmasın hem elektrik ve hem doğalgazla sağlanan iki ünite ile sağlanması. Elektrik kesildiğinde soğutmanın doğalgaz ile devam etmesi ve bu durumda çıkan sıcak suyun ise bulaşıkta kullanılması.


3—Yemeklerin ısı yalıtımlı thermbox taşıma sistemleri ile taşınması.


4—Yemek Dağıtımı yapan Araçlara GPS uydu takibi-araç takip sistemini Arvento vs firmalara kurdurmak. Bu suretle araçlar için yol emniyetini maksimum kılmak.


5—Kullanılan binada ısıtma ve pişirmede birim maliyeti en ucuz olan kömür , doğalgaz kullanmak en uygun çözüm olabilir.


6--Binada ısıtma-soğutma giderlerini minimuma indirmek için binaya içten yada dıştan 1,5+1,5 cm perlitli sıva(styronit,sıvaper(ytong),termocoat) ile sıva-yalıtım yapmak.çatıya mertek altına 8-10 cm cam yünü-taş yünü şilte koyup alçıpan ile kapatmak. Camları da 16 mm çift cam-ısı cam yapmak.Binayı su bazlı açık renk boyamak.


7--Elektrik motorlarında tasarruf sağlamak için bütün motorlara inverter-hız kontrolu cihazı taktırmak.


8-- Bina elektriği için kompanzasyon panosu kurmak.


9--Aydınlatmada gün ışığı aydınlatma sistemi kurmak yada elektronik balastlı kompakt fluoresan ampuller ile aydınlatma yapmak.Depo-WC lere fotoselli lamba takmak.Kapı önü vs LED pano kullanmak.


10--Kullanılan malzemeyi-sebze vs daha ekonomik olarak alabilmek için uygun bir bölgede sınırlı sayıda küçükbaş hayvanı olan güneş enerjili-damlama sulamalı küçük -orta büyüklükte bir çiftlik kurmak çözüm olabilir.


11--Sebze yıkamada kullanılan suyu depo ettikten sonra tekrar filtre edip,UV lamba ile mikrobunu kırdıktan sonra tekrar kullanmak.Son suyu da bahçe sulama suyu olarak kullanmak.


Kaynakça:Dünya Gazetesi-Kobiden





Makalenin İzlenme Sayısı : 170

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.