MAKALELER / Yabancı Sermaye-Ülke Serveti İlişkisi





Yabancı Sermaye-Ülke Serveti İlişkisi:                     


1-Kaynak Grafiklere göre ülke serveti,yabancı sermaye ilişkisi grafiğine göre  yabancı sermaye oranı arttıkça ülke serveti üstel fonksiyon biçiminde üstel(katlanarak-çığ gibi) artmakta.


1.1--Bu fonksiyonu bildikleri için Çin,ABD,batılı devletler yabancı sermaye için büyük kolaylıklar sağlamakta.Kısaca ülke içine yabancı sermaye daveti,ülke dışına sermaye yatırımı ülke zenginliğini katlayarak artırmakta.


1.2--Bu durumun en büyük kanıtı ABD,Singapur, Hong Kong,İngiltere ekonomilerine giren yabancı sermaye oranına ve ülke ihracatı,kişi başı gelir rakamlarına bakmak yeterli.


2--Bir ülkenin öz kaynaklarını öncelikle o ülkenin insanlarının çıkarı için kullanılacağı düşüncesi benimseniyorsa çoklu rekabet ortamı yaratılmalıdır. 


2.1--Ülke içinde sağlanması gereken çoklu rekabet ortamı gibi dünyada da çoklu rekabet ortamı oluşturulması gerekir.


2.2--Oysa gerçekte bu durum gözlenmemektedir. Dünya ekonomisinde düzenlemelerin bütün ülkelerin çıkarına hizmet edecek biçimde sağlanması yerine belli ülkelerin ekonomisine hizmet edecek şekilde oluşturulması tam rekabeti ve  küreselleşmeyi engellemekte vede bu durum dünya ekonomisine hizmet etmemektedir.


3—Küresel ekonomide sermayenin yerlisi,yabancısı,yeşili,kırmızısı olmaz.Küreselleşme bir realite.Ancak küreselleşme-yabancı yatırım oranı)/ulusal sermaye oranı ne olmalı.


3.1--Bunu çeşitli ülkelere bakarak bir davranış-politika geliştirilebilir.Yabancı sermayenin yerli sermayeye oranı için sayısal değer-oran olarak batı ülkelerindeki sayısal değerler önerilebilir.


3.1—Çoklu rekabet ortamı anlamında örnek olarak ABD deki TV kanalı sayısı önemli.Eğer bir ülkede ABD deki 100 değişik kanal yerine bir ülkede 4-5 TV kanalı varsa bunlar arasında rekabet yerine belli sermaye gruplarının yayın organı durumuna gelir.Bu anlamda RTÜK kanal sayısını örneğin 50 in üzerine çıkarırsa bu ülkenin gelişmesi için faydalı olur mu





Makalenin İzlenme Sayısı : 174

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.