MAKALELER / Türkiye-AB Ticareti





Türkiye-AB Ticareti:

1—1996-2013 Yılları Arası 


Türkiye-AB ..

633521 milyon$...............ihracat

854994 milyon$ .............ithalat

221473 milyon$.............. dış açık.


1.1--Bu açığın nedeni Türkiye nin düşük teknolojili ürün ihraç ederken AB den katma değeri yüksek teknoloji ürünleri almasıdır.Bu durum Türkiye nin yüksek teknoloji ürün ihraç etmediği sürece teknolojik seviye makası dahada açılarak cari açığı vs ilerlemeye devam edecek ve ,Türkiye gelişmekte olan ülke konumundan gelişemeyen ülke konumuna gerileyecektir.


1.2--Devletin acil olarak yüksek teknoloji üreten bir yapıya için politika üretmesi herhalde gereklidir.Öte yandan big data-internet verilerinin büyük şirketlerin eline geçmesi ile durum daha da kötüleşmeye başlayacaktır.Big data ile AB nin futbol kulüpleri bizim ülke takımlarını da ezip geçmeye başlayacaktır.


2—AB ile Kopenhag Kriterleri çerçevesinde 35 fasıldan kısa vadede ancak 22 sinin açılabileceği dikkate alındığında bizi içeri almayacakları açık.


3—AB nin imzaladığı –Türkiye ile ilgili ülkelerin imzalamadığı diğer serbest ticaret anlaşmaları(STA) yanında ABD ile STA yı görüşmeye başlaması.Bu durum diğer ülkelerle imzalanan STA nın yanında işimizi daha da kötüleştirecek.


4—Türkiye-AB arasındaki Teknoloji düzeyine göre dış ticaret dengesi-2012:


1—Orta-yüksek teknolojide……-%22.8

2—Düşük teknolojide…………%12.1


3—Yüksek teknolojide………..-%5.8

4—Düşük-orta teknolojide……-%7.8


4.1—Tabloya göre yıllara göre ve yüksek teknolojiye doğru gidildikçe açık hızla katlanarak artmakta.Bunun nedeni AB ile Türkiye arasındaki teknolojik makasın zamana bağlı olarak-üstel biçimde katlanarak gittikçe açılması.AB katma değeri yüksek ürün satarken,Türkiye hala düşük teknolojik yoğunluklu mal satmakta.Bu anlamda AB nin Türkiye nin Teknoloji düzeyini yükselten bir kaldıraç rolü olması geçmiş yıllarda kalmış olup,ileri yıllara doğru bu durum tersine dönmüş olduğu yorumu yapılabilir mi.


5—İngiltere nin konumu gibi Türkiye Euro alanı dışında AB de yer alabilir ancak AB nin Türkiye yi almak gibi bir niyeti ortada yok.Bu anlamda AB,İngiltereye verdiği statüyü herhalde Türkiye ye vermeyebilir.


5.1--Türkiye fasılları açmaya çalışadursun,muhtemelen AB bekleme holünde daha fazla bekletmeden üyelik sürecini,üye yapmadan bitirmeye başlayabilir.


5.2--Bunun belirtileri muhtemelen çıkmaya başlayabilir.Türkiye AB çıpasını kaybedecekse, yapacağı şey AB nin yeni patronu Merkel in bizim lehimize olmayacağı düşünülebilen imtiyazlı anlaşma yapmak yerine ülke olarak AB ile masadan kalkılabilir.


5.3--Bu durumda Türkiye nin politikası AB ile ortadoğu arasında tam denge noktası olabilmelidir. Batıya entegre olamadığımız için bunun stresiyle doğuya kayabiliriz.Ancak bu sağlıklı olmayabilir. Olması gereken ne batı ne doğu batı standardında tam denge noktası.


5.4--Bu yeni konum Türkiyenin Gümrük Birliği ve STA bağlanan ticaretinin önünüde açabilir.Politik ve siyasi konum herhalde AB ninin savunduğu demokrasi vs gibi batının büyük katkısı olan değerler olmalıdır. AB kriterlerini kendi çerçevemizde yeniden yazmalı ve uygulayabilmeliyiz.


6—Almanya nın dillendirdiği imtiyazlı bir anlaşma-Türkiye tıpkı gümrük birliğinde olduğu gibi böyle bir anlaşmada Türkiye haklarını AB ye verebilir.Bu durumda AB nin diğer ülkelerle yaptı STA lar anormal biçimde Türkiye nin aleyhine dönebilir.


7—Bütün bu sürece göre Türkiye,AB ile yollarını ayırmanın bir yolunu bulmak zorunda kalabilir.Yoksa süreç kısmen değil tamamen Türkiye aleyhine çalışmaya başlayabilir.


Kaynakça:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.