MAKALELER / TTIP-Avrupa-ABD Ticaret Anlaşması





TTIP-Avrupa-ABD  Ticaret Anlaşması:


1—TTIP Atlantik Aşırı ticaret ve yatırım ortaklığı ABD ile AB nin 28 üyesinin ortak olacağı karşılıklı ticaret anlaşmasıdır.


1.1--TPP ise transpasifik ticaret anlaması olup pasifik çanağında bulunan Rusya ve Çin hariç 12 ülkenin 4 şubatta imzaladığı ve henüz üye ülkelerinin meclislerince onaylanmadığı için yürürlüğe girmedi.


2—TTIP  hakkında:TTIP da


2.1—Standartlar ve yönetmelikler korunacak


2.2—ABD ile AB arasında gümrük vergileri zaten düşük olduğu için gümrükleri fazla etkimeyecek


2.3—Tahkimde şirketlerle ilgili problemeleri daha kolay çözecek sistem oluşturulacak.


2.4—TTIP,ABD sinema endüstrisi  AB kültür endüstrisini yok etmeyecek-TTIP te koruma sağlanacak.


2.5—TTIP tan gelişmekte olan ülkelerde yararlanacak.


2.6—TTIP görüşmeler şirketler tarafından değil hükümetlerce sağlanıyor.Anlaşmayıda hükümetler imzalayacak.


3—TTIP te 15 milyon işçi bu işin bir parçası olup,AB-ABD ticareti dünya ticaretinin %30 unu oluşturmakta.ABD deki yatırımların %70 ini AB li şirketler tarafından gerçekleştirilmekte.Bu yatırım tutarı 2011 de 1.8 trilyon dolardı.


4—TTIP ın 2020 de önce yürürlüğe giremeyeceği tahmin ediliyor.


5—AB nin hesaplarına göre AB tarafı 134 milyar dolar,ABD tarafı ise 107 milyar dolar ek gelir elde edecek.


5.1—Yapılan eleştrilere göre bu değer bugünden tahmin edilemeyecek olup,istihdam artışı yerine işçiler mevcut işlerinide kaybedebilir.


6—ABD ye ihracat o kadar kolay değil.ABD ye pasta ihraç etmek için en az %10 paya sahip bir ABD li ortak bulmak gerekir.ABD de kozmetik ürünler için hayvanların kullanılması serbest iken,AB de yasaktır.İspanya  ABD ye ancak sebze ve meyvenin % 25 ini satabiliyor 


6.1--zira ABD latin amerikaya yöneldi.ABD elektrikli ev aleti ihraç etmek o kadar kolay değil. ABD 110 volt akım kullanır ve akımın frekansı ve fiş/priz düzeneği farklıdır.ABD ye  yemek tabağı satmak vergiler nedeniyle bilinemez.


7—Türkiye Almanya nın 20-25 yıl içinde Endüstri 4.0 devrimini tamamlayacağı için ihracatının büyük kısmını AB ye yapan Türkiyenin kendi ürettiği  ürünler fiyat ve kalite açısından zorlanacağı ve AB yle rekabet edemeyebileceği,TTIP ın devreye girmesiyle ABD ve AB ye ihracat yapamayacağı riski oluşabilir.


7.1—Bu nedenle Türkiye nin TTIP için sektörel bazda ve şirket bazında görüşmeler yapması-belli süre içinde sektörel bazda Endüstri 4.0 için gereken dönüşümü sağlaması herhalde şarttır.Aynı zamanda TPP için de gereken başvuruyu yapması zorunlu olabilir.


Kaynak:Para Dergisi-1/7.05.2016-s:70





Makalenin İzlenme Sayısı : 179

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.