MAKALELER / STA-Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Türkiye





STA-Serbest Ticaret Anlaşmaları ve Türkiye:


1—Türkiyenin 9 Ülkeyle Yaptığı STA lar ve Türkiyenin İhracat-İthalatı:

Mısır….İhracat %278 artmış……İthalat%245 artmış


Arnavutluk..İhracat % -26.4 azalmış…İthalat% 120.8 artmış


Gürcistan..İhracat % 52.6 artmış….İthalat% -42.7 azalmış


Karadağ…İhracat % -7.7 azalmış….İthalat% 66.6 artmış


Sırbistan…İhracat % 17 artmış….İthalat% 264 artmış


Şili….İhracat % 116 artmış………..İthalat% 7 artmış


Ürdün….İhracat % 8.9  artmış….İthalat% 26 artmış


Mauritus.İhracat % 6.6  artmış….İthalat%2 32  artmış


Güney Kore..İhracat % -16 azalmış…İthalat% 6 artmış


1.2—Yukarıdaki tanlo bu 9 ülke ile yapılan STA ların Türkiyenin İhracatını artırmadığı ve ithalatını azaltacağına artırdığını anlatmakta.Bu durumun muhtemel nedeni Türkiyenin AB ile imzaladığı Gümrük Birliğinin STA larda Türkiye ekonomisini olumsuz biçimde etkilediği düşünülebilir.Bu durumda ya Türkiye ya  STA imzalamamalı yada Gümrük Birliğinden çıkmayı ciddi anlamda gündemine getirmeyi düşünmeli.


1.3--Önümüzdeki yıl Kanada ile imzalanması düşünülen STA nın imza sonrası ekonomide yaratacağı etkinin G.Kore ile imzalanmış STA dan den farklı olması yapılacak müzakerelere bağlı zira STA da müzakareyi yapan Türk Heyetinde Sanayicilerin ki direk onları ilgilendiriyor- olmaması,Karşı tarafın müzakerecilerinin Sanayici olması ve Türk tarafının müzakerede TSE nin Standartları ile işe girmesi sonucu fazla sıkı kural olmaması,karşı tarafın standartlarının sıkı olması,bu işin gümrük vergisini sıfırlamanın ötesinde olduğunu göstermekte.


1.4--Kısaca gümrük vergilerini sıfırlayan STA nın Türkiye ekonomisine hiçbir artısı yok.Yapılmış STA larda karşı taraf AB nin veya kendi Standartları ile hukuki ve teknik engeller ve kapılar ile kendi ülkesine yapılacak mal girişini ciddi biçimde kısıtlayabilmekte.


1.5--Bu durumda Türkiyenin AB ile Gümrük Birliğini süresiz askıya alması halinde bu 9 ülke ile yapılan STA larda Türkiye ekonomisi aleyhine olan durum muhtemelen kalkacaktır.


1.6--Rusya,Ukrayna ve AB den Türkiye piyasaına ciddi mal girişi varken,Türkiye nin demir-çelik üreticileri için ciddi kısıtlamalar sözkonusu.


1.7—Sonuç olarak STA lar Serbest değil.STA lar varlık amacının dışında sanayi ülkeleri için  yeni pazarlar oluşturma amacını güder hale geldi.


Kaynakça:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.