MAKALELER / Pomza-BİMS den Üretilen ve İthal Edilen Ürünler





Pomza-BİMS den Üretilen ve İthal Edilen Ürünler:

 

1--Pomza; birbirine bağlantısız boşluklu, sünger görünümlü silikat esaslı,birim hacim ağırlığı genellikle 1 gr/cm3`ten küçük, sertliği Mohs skalasına göre yaklaşık 6 olan ve camsı doku gösteren volkanik bir madde olarak tanımlanmıştır.

 

1--İthal Olan Ürünler

1-- Kimya Endüstrisinde kullanım için ithal edilen ürünler:

1.1-- Abrasif olarak ithal edilen ürünler:

1--Pomza tozu abrasifleri özellikle TV ekranı çapak düzeltme ve cilalama, yuvarlak pah hazırlama,

2--metal hazırlama ve cilalama,

3--mücevher son rütuş ve cilalama,

4--kum püskürtme metodu ile oyma ve işlemecilik,

5—kuma perdahlama,

6--cam ve kristal ön cilalama,

7--bilgisayar çiplerinde çapak alma ve temizleme,

8--dişçilikte protez hazırlama ve cilalama,

9--matbaa baskı tabletlerini temizleme gibi amaçlarla,

 

1.2--Pomza tozunda abrasif üreten ülkelerin başında italya, Amerika, Fransa ve Kanada

gelmektedir. Ürünler 350 gr’dan 3. 730 gr lık (10 lb) 24 ambalaj içeren paletlere kadar değişik miktarlarda piyasa verilmektedir. 350 gr’lık ambalajlarda satışa sunulan mikroabrasiflerin satış fiyatı 30 USD seviyelerini bulabilmektedir. Ülkemizde ise

 

1.2.1—Pomzadan abrasif üretimiyle ilgili herhangi bir faaliyette bulunan kayda değer bir kurulu olmadığı için bu ürünler yukarıda belirtilen ülkelerden ithali gerçekleştirilmektedir.

 

1.3--Kozmetik Ürünü olarak ithal edilen ürünler: Amerika ve Avrupa’da topuk taşı olarak bilinen pomza, ayak bakımında kaba cildin arındırılmasında vazgeçilmez kişisel bakım malzemelerinden birisidir.

 

1.4--Yuvarlatılmış, çubuk halinde, fırça şeklinde muhtelif  ebat, şekil ve ambalajlarda piyasaya sunulan pomza ürünleri “body stone” olarak adlandırılmakta olup tanesi 2-5 USD arasında değişmektedir.

 

1.5--Bunun haricinde yüzdeki akne ve istenmeyen lekelerin temizliinde % 2,5 benzol peroksit ve pomza tozu ihtiva eden cilt bakım kremleri de yurtdıındaki birçok ülkede kozmetik sanayinin yeni ürünleri arasında yer almaktadır. 8 oz’luk (1 oz takribi 2,8 gr.) ürünün satı fiyatı yaklaık 30 USD civarındadır.

 

1.6--Ayrıca Avrupa ülkelerinde rağbet gören bir diğer ürün ise, parfüm emdirilmi olarak üretilen pomza tazlarıdır. Kokuyu uzun süre bünyesinde muhafaza etmesinden dolayı, çanta içleri, cep ve oto küllüklerinde kullanılmaktadır. Kozmetik endüstrisinde

kullanılmak üzere üretilen özellikle kokulu ürünler, krem ve cilt bakımı ürünlerinin ülkemizdeki üretimi henüz yapılmadıı için, başlıca Kanada, Fransa, Amerika ve Çin’den ithal edilmektedir.

 

1.7-- Pomzadan imal edilen sabun ve deterjan türü ithal edilen ürünler: Pomza özellikle sanayi tipi el sabununun vazgeçilmez bir hammaddesi olmşutur. Eldeki ağır kir ve lekeleri kolaylıkla hatta su kullanmaksızın çıkarabilme özelliine sahip krem tipi bu sabunlar yurtdışında, pek çok değiik marka altında sabun ve deterjan pazarında önemli bir pay sahibi olmulardır. Değiik ambalaj ve miktarlarda satılan bu ürünlerin bir litreye karşılık gelen birim fiyatı 5-8 USD’ı arasında değiğmektedir.

 

1.8--Ayrıca, deterjan üretiminde kullanılan pomza, bulaşık, yer, banyo, lavabo temizleyicisi ve çamaşır deterjanlarında aktif madde taşıyıcısı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde maalesef pomzadan mamul sabun ve deterjen üretimi olmayıp, “Dust cleaner” olarak adlandırılan bu ürünler Amerika’dan ithal edilebilmektedir.

 

1.9--Pomzadan imal edilen ilaç endüstrisinde üretilen ürünlerin ithali: Salık ve ilaç endüstrisinde en geni kullanım alanı diş parlatma keki ve diş macunu üretimi alanındadır.


1.9.1--Diş bakımında mikro organizmaların ve lekelerin hijyenik olarak çıkartılmasında katkı maddesi olarak pomza tozu di macunlarında istisnasız sayılabilecek bir düzeyde hemen her markada kullanılmaktadır.

 

1.9.1--Ayrıca diçilik alanında istenilmeyen leke ve diş taşlarının temizlenmesinde keki ve toz olarak yaygın bir biçimde Avrupa ve Amerika da üretimi yapılan bu ürünlerin de ülkemizde üretimi henüz yapılmadıı için bu ülkelerden ithali yapılmaktadır.

 

2--Ayrıca aşağıda belirtilen, yurtdıında pomzanın katkı malzemesi olarak kullanımı ile

üretilen birçok ürünü ülkemiz ithal etmektedir. Bunlardan bazıları:

 

1--zolatif duvar boyası, pürüzlü kaplama, motifli boya, astar macunu, vernik dolgusu, aınmayan trafik boyaları,

 

2--Evcil hayvanlar için pet kum,

 

3--Kaymaz tip araç lastikleri,

 

4--Piyano tuşu, bilardo topu, fildişi süs eşyaları,

 

5--Taşıyıcı eleman olarak kullanılan pomza katkılı tarım ilaçları,

 

6--Yiyecekleri hijyenik ortamda koruma amaçlı geçirgen filmler,

 

7--Hijyenik ortamlarda yiyecek saklama kapları,

 

8--Polimer dolgulu fast-food paketleme malzemeleri,

 

9--Pomza katkılı Silikon dioksitler,

 

10--Protein emici materyaller,

 

11--Printer mürekkepleri,

 

12--PVC kaplamadaki dolgu materyalleri,

 

13--Kurun kalem silgileri,


14--Elektrikli ve gazlı barbüküler,

 

15--Antika araç ve gümü parlatıcıları (pumice powder),

 

16--Pomza kömürü,

 

17--Pomzalı topuk ovma kremi…vs.

 

Kaynak:TOBB-Türkiye Toprak Sanayi  Meclisi--Bİ MS (Pomza) Alt Sektör Raporu-Hazırlayan-BİMS Sanayicileri Derneği

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 194

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.