MAKALELER / Mobilya İthalat-İhracatı





1--Mobilya İthalat-İhracatı:


1—Mobilya İhracatında Ort.Birim Fiyat(dolar/kg):

2005……………..2.70

2009…………….3.30


2—Üretim- ( milyon dolar):

2007…………..7800

2012………….16300


2.1—Mobilya İhracatında Değer Olarak Ürün Sıralaması:Yatak Odası mobilyası,Bahçe Mobilyaları,Yemek+Oturma Odaları mobilyaları—Taşıt içi mobilya,metal mobilya,metal yaylı yatak


2.1—Mobilya Üretiminin İllere Göre Dağlımı: İstanbul-%22--Ankara-%19--İzmir-%9--Bursa-%10--Kaysari%13-Diğer%26


3—Mobilya İhracatı Yapılan Ülkeler:Irak,Almanya,Azerbaycan,İran,Fransa,Yunanistan,Hollanda


4--Mobilya İthalatı Yapılan Ülkeler:Çin,İtalya,Almanya,Polonya,İspanya,Fransa,Vietnam,


5—Mobilya İhracatı için,


1--markalaşmayı artırmak-


2--marka danışmanlarından yardım,


3--mutfak mobilyaları üretiminde markalı üretim için iç mimarlarla çalışmak,


4--markalı yatakta markalaşmayı ve yeni model-tekniklerde üretimi-inovasyonu artırmak,


5--sektörel olarak çeşit ve inovasyonu artırmak-bunun için bu konuda az veya çok sayıda teknik elemanın çalıştığı  arge merkezleri oluşturmak,


6--markalı firmaların yeni pazarlarda(Afrika,asya,G.Amerika vs) ve iç pazarlarda kar edecek mağazaları artırmak.


7--İmalatta verimi artırmak için makineli üretimi-sistemleri ve hücresel üretimi artırmak,


8--imalat maliyetlerini azaltmak için kullanılan aletlerin motorlarında frekans invertörü kullanmak,


9--sıcak su üretiminde güneş enerjisi kullanımı,


10--kullanılan suları geri dönüşümle üretimde birkaç defa kullanmak,


11--üretilen ürünlerin ve üretiminde yeşile dönmek,


12--modüler ürünler üretmek,


13--mağazalarda gelen her müşterinin aradığı her ürünü bulabilmesinin sağlanması için mobilya ile ilgili her ürünün satılması,


14--üretimde stoğa çalışmak yerine hızlı ve esnek üretimin ön plana çıkmasının sağlamak,


15--işyerini büyütürken kesinlikle dövizle borçlanmak yerine özkaynaklarla sağlamak,


16--üretimde % 60-70 ihracat,%30-40 iç pazara bağlı kalmak.


17--Firma olarak sosyal sorumluluk dahilinde ihtiyaç sahibi kurumlara ve kişilere yardım etmek 


18--ağırlıklı olarak -oransal olarak geri dönüşümden gelen ürünleri-malzemelerin üretimde kullanımı artırmak.


19--Büyük fabrikalarda en ucuz yakıt olarak doğalgazlı kojenerasyon tesisleri kullanarak hem elektrik hemde sıcak buhar üreterek bunları üretimde kullanmak maliyeti düşürmek.


20--Arge için üniversite ve Tübitak ile çalışmak.


21--Mobilyada İhracatın Yolu Arge den Geçiyor:


1—Türkiye Mobilya üretimi 14 milyar dolar-ihracatı 1.7 milyar dolar-Üretimin ihracata üretimi % 12 olup dünya ortalamasını bir hayli altında.


2—Bunun muhtemel nedeni yapılan üretimde argeye bağlı daha iyi-daha modüler-daha estetik-daha kaliteli üretimin zayıflığı olabilir.Fransa-Almaya-İtalya gibi ülkeler mobilyanın kilosunu Türkiye nin 2 katı fiyatla ihraç ediyorlar.Bunu sağlayan ise onların üretimde arge katkıları.


3—Mobilyada en fazla ihracat yapan ülkeler(milyar dolar):


1—Çin…………………………..45

2—Almanya…………………….13

3—İtalya………………………..11


4—Polonya……………………..9

5—ABD………………………..7

6—Türkiye……………………..1.6



22--İhracatta Ülke Mobiya Fiyatları:


1—Türkiye Mobilyanın kilosunu 2.4 dolardan,İtalya 6 dolardan,Almanya 6.5 dolardan satıyor.


2—Türkiye nin ihracatta daha yüksek fiyattan mal satması markalaşma ve arge ile mümkün olabilir.Yurt içi firmalar Krizdeki bazı İtalyan firmaları ile birleşme veya satın alma yoluna gidebilir.


3--Marka yaratmak için marka danışmanlığı,ciddi arge departmanı kurulması ,kurumsallaşma,üretimi en kısa sürede en teknik olarak bitirmek,hammadeyi uygun zamanda sağlam kaynaklardan temin etmek,yurt dışı satış ağını genişletmek,kurumsal sosyal yardım 


4--Üniversitelerin  Endüstriyel Mimarlık bölüm öğrencilerine tasarım yaptırmak ,Lojistikte ekol taşımacılık gibi raylı vs sistemle en ucuz lijistiğin sağlanması olarak ifade edilebilir.

Kaynakça:Dünya Gazetesi-22.03.2013-S:15



2--Mobiya Fabrikalarında Hücresel Üretimle Teslimat Sürelerinin Kısaltılması:

 

1--……. Mobiya Fabrikası için geliştirilen bu yöntem bilim ile döşemeli ürünlerin teslimat sürelerinde İstanbul siparişleri için %14,5’lik, Ankara siparişleri içinse %8,29’luk bir azalma sağlanabileceği gösterilmiştir.

 

2--……… Mobilya’nın çalışma politikası siparişe göre üretim esasına dayanır. Siparişin verilmesinden müşteriye teslimine kadar geçen süre, üretimde müşteri memnuniyeti açısından çok önemlidir.

 

2.1--Bu projenin amacı, döşemeli ürünlerde bu süreyi birtakım süreç iyileştirmeleri yaparak kısaltmaktır.

 

3--Fabrikadaki üretim, kumaşların ürün modeline göre kesildiği kesim, kesilen kumaşların dikildiği dikim, dikilen kumaşların ürün iskeleti ile birleştirildiği kaplama, kaplanmış parçaların birleştirildiği montaj, kalite kontrol ve ambalaj aşamalarından geçer ve ürünün sevkiyatıyla son bulur.

 

4--……..Mobilya’da üretim kesim, dikim, kaplama, montaj, kalite kontrol ve ambalajlama bölümlerinden olu¬şur. Ancak, zaman etüdü çalışmaları yapıldıktan sonra darboğazın 4 gün içerisinde tamamlanan kesim, dikim ve kaplama bölümlerinde oluştuğu ortaya çıkmıştır.

 

5--……. Mobilya’nın döşemeli ürünlerindeki teslimat süresinin kısaltılması, sipariş üzerine imalat yapan bu fabrika için müşteri memnuniyetinin artması anlamına gelmektedir.

 

6--………Mobilya’da döşemeli üretim iki atölyede gerçekleşmektedir. Birinci atölyede, bütün ürünlerin kumaşlarının kesimi, dikimi ve iskeleti bu atölyenin alt katında üretilen ürünlerin kaplaması yapılmaktadır. 


Ayrıca, bu atölyede kesim işlemi olduğu için tüm kumaş stokları burada bulunmaktadır. İkinci atölyede ise, geri kalan ürünlerin kaplaması yapılmaktadır.

 

6.1--Bu ürünlerin iskeletleri bu atölyenin hemen yanındaki masif atölyesinde üretilmektedir. Atölyelerin yerleşim planları iskelet taşıma mesafelerinin en aza indirilmesi amacı ile tasarlanmıştır.

 

6.2--Üretimde yer alan kesim, dikim ve kaplama bölümlerinin planlama sıklığının birer gün olması toplam üretim süresinde artmaya neden olmaktadır.

 

6.3-- Planlama sıklığı bir gün olduğu için, bir bölümde işlemi tamamlanan yarı mamullerin bir sonraki bölüm için iş çizelgelemesi ertesi gün için yapılmaktadır. 


6.3.1--Bu da, işlemi bir bölümde bitmiş yarı mamullerin günün geri kalan kısmını bekleyerek geçirmesine neden olmaktadır. 


6.3.2--Bu durum, üretim süresini uzatması açısından en önemli problemi oluşturmaktadır.


6.3.3--Döşemeli ürünlerin proje kapsamına dahil olan üretim süreleri 4 gündür ve bu sürenin %63’ünü bölümler arası bekleme süresi oluşturmaktadır.

 

7--Genel Yaklaşım:Hücresel üretimi uygulayan fabrikaların ürünle-rindeki teslimat sürelerinin %46 ile %61 arasında kısalabileceği gösterilmiştir

 

7.1--Buna göre, mevcut sistemde yapılan gözlemler sonucu …….. Mobilya’nın teslimat süresini en çok uzatan bekleme sürelerinin hücresel üretimle azaltılacağı düşünülmüş ve yöntembilim olarak hücresel üretim uygulaması önerilmiştir.

 

7.2--hücrelerin dikim ve kaplama bölümlerinden oluşmasına karar verilmiştir.

 

7.3--Sonuç olarak, iskeleti birinci atölyede üretilen ürünler yine birinci atölyedeki hücrelerde ve iskeleti ikinci atölyede üretilen ürünler ise ikinci atölyedeki hücrelerde üretilecektir. Ayrıca, hücreler ürün rotalarına göre oluşturulurken, makineler de hücrelere uygun biçimde dağıtılacaktır

 

7.4--Kesim işlemi tamamlanan ürünler ustabaşı tarafın-dan belli aralıklarla hücrelerin başındaki kendilerine ait havuzlara getirilecektir. Bu havuzlardan alınan işler dikim işleminden sonra hücrelerin kendilerine ait kaplama havuzuna gelecek ve buradan da kaplama işlemine geçeceklerdir. Son olarak, montaj departmanında tüm ürünler tekrar birleşeceklerdir.

 

7.5--Daha sonra, talep oranları iş yoğunluğuyla orantılı olduğundan, hücrelere rota atarken bu yoğunluğun dengeli olması göz önünde bulundurulmuştur.

 

7.6--kesim bölümünde yaklaşık olarak her 112 dakikada ve dikim bölümünde ise her 146 dakikada bir sipariş tamamlanmakta ve yarı mamuller üretimin devamı için ertesi günü beklemektedir.


7.6.1--Kesim bölümünden sonraki planlama ve yarı mamullerin taşınma sıklığı kesim ve dikim bölümleri arası için 120 dakikadır. Dikim ile kaplama bölümleri arasındaki planlama sıklığı ise 150 dakika olarak bulunmuştur.

 

7.7--Üretim izleme formu ışığında, kesim bölümünden her hücrenin dikim havuzuna taşınan ürünlerin, dikim işlemi için çizelgelemesi yine dikim ustabaşı tarafından 120 dakikada yapılıp bilgisayara aktarılmaktadır.

 

7.8--Dikim işleminden geçen ürünler aynı hücre içerisindeki kaplama havuzuna bırakılacaktır. Kaplama bölümü-nün çizelgelemesi yine ustabaşı tarafından belirlenen 150 dakikalık planlama sıklığında yapılıp bilgisayara aktarılacaktır.

 

7.9--Kaplaması biten ürünler montaj bölümüne aktarılacak ve kaplamadan sonraki aşamalar mevcut sistemde olduğu gibi devam edecektir, çünkü darboğaz kaplama bölümünden sonra bitmektedir

 

7.10--Hücresel üretime geçişte gerekli olan yerleşim planı değişikliği genel olarak fabrikalarda yüksek maliyete sebep olmaktadır. Fakat …….. Mobilya’da taşınması gereken makineler dikim bölümü için

 

8--Hücresel üretimin fabrikada etkin bir biçimde uygulanabilmesi için her işletim sistemi altında web tabanlı olarak çalışabilen PHP programlama dili ve Oracle 9.2 veritabanının kullanıldığı bir yazılım prog-ramı geliştirilmiştir. “Üretim Takip ve Bilgilendirme Sistemi” adındaki programın asıl amacı kesim, dikim, kaplama, montaj, iskelet üretim bölümleri ve kumaş stok kontrolü arasında etkili bir bağlantı kurmaktır

 

8.1—Bu program sayesinde, bir ürün kesim bölümünde üretil-meye başlandığı andan, ambarlara gönderildiği ana kadar, tüm bölümlerdeki ustabaşıları, o ürünün iskelet kontrolünü yapan iskelet bölümü ustabaşı ve üretim müdürleri tarafından izlenebilecektir.

 

8.2--Ustabaşılarının üretimi izlemesi amacıyla her bölüme bilgilendirme ekranları yerleştirilecektir. Ustabaşılarına, Oracle üzerinde görülecek işlere atadıkları işçilerin isimlerini, işçilerin bu işlere başlama ve işleri bitirme zamanlarını kayıt altına kolayca alabilmeleri için “palm” aleti tahsis edilecektir.

 

8.3--Oracle’dan ürünlerin rota ve zaman bilgilerine ulaşabilen “Üretim Takip ve Bilgilendirme Sistemi”, bir sonraki bölümün ustabaşına hangi ürünlerin ortalama ne kadar zaman sonra kendi bölümlerine geleceğini bildirecek 


8.3.1--ve çizelgelemelerini işler kendi bölümlerine gelmeden yapabilme olanağını sağlayacaktır.Bu sayede daha etkili ve hızlı çizelgeleme yapılması sağlanmaktadır.

 

8.3.1.1--Bu sistem sayesinde hangi işçinin hangi işi, ne kadar zamanda yaptığı sistem tarafından kayıt altına alınıp üretim müdürlerine raporlanacaktır. 


8.3.2--Olası iskelet problemlerinin de önüne geçmek amacıyla, kesim işlemi başlayan ürünün iskeletinin hazır edilmesi, stokta olmayan iskeletlerin ise, ürün kaplama bölümüne gelene kadar üretilmesi sağlanacaktır. 


8.3.3--Ayrıca üretim müdürleri, üretim alanına gelmeden ürünlerin hangi bölümde hangi işçi tarafından işlem görmekte olduğunu izleme imkanına sahip olacaktır

 

8.4--İdeal model hücrelerdeki kaplama işçilerinin dikim işçilerinin sayısının iki katı olması ve aradaki güvenlik süresinin kaldırılmasıdır, fakat bu sorun fabrika işçi sayısı kısıtı yüzünden ancak dikim ve kaplama bölümleri arasına bir güvenlik süresi konularak çözülmüştür.

 

8.5--Bu güvenlik süresi, aynı zamanda planlama ve taşınma sıklığı olan 150 dakikadır. Bu süre yine işçi sayısı kısıtı nedeniyle kesim ve dikim bölümleri arası için de 120 dakika olarak belirlenmiş ve uygulamanın sonuçları bu doğrultuda olmuştur

 

9—Sonuç:

 

9.1--Siparişlerin bekleme süreleri incelendiğinde, son bir ayın siparişlerindeki bekleme süreleri ortalama olarak 1290 dakika olarak bulunmuştur. 


9.1.1--Önerilen yöntembilim uygulandığında ise bu süre 405 dakikaya kadar düşmüştür. Yani sadece bekleme süresinde %68’lik bir düşüş elde edilmiştir.

 

9.2--Bu sonuç proje kapsamında incelenen 4 günlük sürenin 2,26 güne kadar düşürüldüğü anlamına gelmektedir. İncelenen sürede %43,5’lik bir düşüş saptanmıştır.

 

9.3--Yapılan uygulamayla seçilen siparişlerin teslimat süreleri ise İstanbul siparişleri için 12 günden 10,26 güne düşürülmüştür. Sonuç olarak teslimat süresinde %14,5’luk bir azalma elde edilmiştir.

 

9.4--Bir önceki maddede hesaplanan değer Ankara siparişleri için hesaplandığında, 21 gün olan teslimat süresi 19,24 güne düşürülmüştür. Bu da, teslimat süresinde %8,29’luk bir düşüş anlamına gelmektedir.

 

9.5--Ürünlerin dikim ve kaplama süreleri oranlandığın¬da yaklaşık 1:2 sonucu elde edilmektedir.

 

9.6--Bölümler arasındaki güvenlik süreleri azaltıldığında ve de yukarıda anlatılmış olduğu gibi fabrikanın işçi kısıtları üretim süreleriyle uyum gösterdiğinde teslimat süresinin azalması %87,33’e kadar çıkabilmektedir.

 

9.7--Sonuç olarak fabrikanın bu koşulları düşünül¬düğünde teslimat süresinin minimum azalması uygulamadan elde edilen sonuç olan %14,5’tur. İşyaşamında kazancın temelinde 4 temel faktör yatar:


9.7.1--Bunlar:


1-Alırken kazanmak , 


2-Satarken kazanmak ,


3—İşi hızla bitirmek 


4-Verimliliği yüksek değere çıkarmak.


Üretim süresinin kısaltılma çalışmaları en önemli problemlerdendir.

 

Kaynakça:Endüstri Mühendisliði Dergisi Cilt:17-Sayı: 3 Sayfa: (16-30)--……. Mobilya’da Hücresel Üretimle Teslimat Sürelerinin Kısaltılması--C. Halil BOZKURT, Yüce ÇINAR, Bade KAYAYURT, Berna SEVİNÇLİ, Ş. Okan TAMER,A. Deniz USLUOĞLU, M. Selim AKTÜRK-Bilkent Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü





Makalenin İzlenme Sayısı : 224

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.