MAKALELER / Krizde Firma Verimlilik Uygulama Önerileri





Krizde Firma Verimlilik Uygulama Önerileri :


1-Bir satıcı Satıştan müthiş haz almalı.başarının temelinde işinden haz almak yatmaktadır.İşinden haz alan elemanlar firmaları geleceğe taşıyabilir.


2-Varlıklı aileden gelmeden,kendini yetiştirmiş,gençliğinde çalışmış ve aynı zamanda farkı işler yapmış ciddi olarak üniversite yıllarında kahve kültürüne sahip olmuş(satranç,briç,okey,king bilen)insanlar işlerinde daha başarılı oluyor.Böle bir yapıya sahip elemanlar firmaların geleceğe taşınmasında önemli olabilmektedir.


3-Müşteri kazanmak gerçekten zor olduğu gibi kaybetmek de çok kolaydır.Krizde müşterisini zarar etme pahasına tutma beceresi gösteren şirketler krizi daha kolay atlatıyor.Sonuç  da müşteri  hem nazlıdır hem de her zaman haklıdır.


3-Birine iş verilmesi aynı zamanda ona psikolojik  tatminde verilmesi anlamına geliyor.Bazen falanca kurumu tavsiye edelim sadece maaşlarını verelim diye ifadeler duyuyoruz.İnsanlar yatarak para kazanmak istemiyorlar,iş güvenliği Avrupa standartlarında çalışarak para kazanmak istiyorlar.Sonuçta hava parası değil kömür karası ile para kazanmak istiyorlar.Ancak İş güvenliğinide Avrupa ölçülerinde getirilmiş olarak çalışmak istiyorlar.


4-Kalifiye elemanları kriz ortamında çıkaranlar,ekonomi düzeldiğinde yeni alacakları elemanları kalifiye hale getirmek için uzun yıllar harcamak zorunda kalabilirler.Bu nedenle kalifiye elemanları krizde çıkarmak yerine onlarla anlaşarak zam yapmadan krizi atlamak mümkün olabilir.


5-Ürettiğiniz mal üzerinde çok ciddi maliyet hesabı yapmazsanız, krizde zora girebilirsiniz.Çok mal  satarak çok kar elde edilemez.Çok fazla risk almadan,müşteri seçerek firmanın ayakta durmasını sağlayabilirsiniz.


5.1--Şüpheli alacakları makul düze indirmek en iyi yöntemlerden biri olup aynı zamanda  müşterilere uygun limit tahsisi de yapılabilir ve bu limit tahsisi her firma için ayrı ayrı değişen limitlerde  rakam olarak belirlenebilir.


5.2--Krizin ve genel olarak olmazsa olmazlarından birisi de her mal ve ürün için sürekli araştırmaya ve güncellemeye dayalı ciddi bir maliyet muhasebesi oluşturmaktır.


5.3--Bu anlamda önce satıp ardından malın fiyatını belirlemektense,ciddi maliyet muhasebesi ile fiyatını belirleyip satmak en iyi yöntem olmalıdır.


5.4—Krizde en önemli konulardan birisi de firma içi tüketim alışkanlıklarını yeniden değerlendirmek olmalıdır.Bir bilgisayar alınacaksa neden alınacak diye ciddi bir sorgulama yapılmalıdır.Bir ürün alınacaksa satın almak yerine kiralamak daha ekonomik olabilir.


5.5--Kısaca firma içinde olgunlaşmış bir harcama terbiyesi-kültürü oluşturulmalıdır.Ciddi bir gider olan Yakıtta kısıntıya gitmek,araçları dizele çevirmek veya araç kiralamak çözüm olabilir.


6--Üretimi ila kendi içinizde yapmak zorunda değilsiniz.Örneğin kendi bünyenizde dökümhane kurup,riske gireceğinizde dışarıda döküm yaptırarak hem daha az riskli hem de daha ekonomik olabilir.


6.1—Firmaların temel esası sürekli imalat-satış,sağlam müşteri-orta veya az kar olmalıdır.Yüksek kar çoğu zaman köpük olarak ortaya çıkabilmektedir.


6.1—Krize direnen firmaların ortak özelliği krizde araştırma çabalarını ve harcamalarının-arge artırmak ve de aynı zamanda  özellikle yeni pazarlar-yeni ihraç pazarları bulmak olmaktadır.


7--Firmanın varlığı için mutlaka satış yapmak zorunluluğu vardır.Satış yapılmaması sonuçta cironun da düşmesi anlamına gelecektir.Bazen maliyetine hatta az zararına dahi satış yapabilirsiniz.Bu suretle firmanın kendini çevirmesi yani ciro yapması mümkün olur.


8—Firma içi elemanların para çekebileceği bir emniyet sandığı-Karzasen Sandığı oluşturmak iyi bir yaklaşımıdır.Bu sandığın kendi yönetim kurulu olmalı ve kendi genel kurullarını yapmaları uygun olacaktır.


8.1--Maaşlarından kesilen aidat ile Sandık kendi kaynağını oluşturmakta.Ayrıca firma sahibide uygun oranda bu sandığa yardım yapabilir.Adil bir dağıtımla Sandıktan her üye limit dahilinde para çekebilmelidir.


9—Bayilik ve Distribütörlük kar marji düşükse firmaya bir şey kazandırmayabilir.Bunun yerine kendi ürettiği  ürünü kendi mağazaları yoluyla satması çoğu zaman daha iyi olabilir.


9.1—Talep yaratmak için internetten mantıklı ve müşterinin ilgi noktalarına hitap eden  yurtiçi ve yurtdışı mailller atmak da bir yöntemdir.Bu sürecin sonunda firmaya işini iyi bilen yada yetitirilecek bir dış ticaret elemanı almak olacaktır.Ayrıca yurtiçi ve yurtdışı furalara katılmak da talep yaratmak yöntemlerinden biri olabilir.


9.2--Krizde ,firmaların öncelikle dostu yerel marketler ve yerel satıcılar olabilir. Firmaların ,Yerel marketleri kendine bağlayarak krizi atlatabilmeleri daha kolay olabilir.Eğer firma olarak hem ithalat hem ihracat yapıyor iseniz  ihracat kaydıyla da ithalat yapabilirsiniz.Bu suretle ara ithalatçı firmaları da aradan kaldırabilirsiniz.


10—Yapılacak yatırımları öz sermaye ile yapmak bir firma için her zaman daha iyi olabilir.Bu suretle krizde ödeme sıkıntılarının getireceği risk en aza indirilmiş olacaktır.


11-Kriz;  ana firmalara yan sanayinin önemini kavrattı.Ana sanayi firmalarıda ihracatçı firmalarla çalışarak rekabet ve krizi hasarsız atlatmak şansını oluşturdu.


12-Kar payları dağıtılırken,kişilerin üretim riskleri oranında dağıtmak en uygun olanı olabilir.Yada ürettikleri ürün oranında da olabilir.Ne kadar ürettiyse o kadar kar payı alabilmelidir.


13-Krizde hem borcunuz varsa hemde kriz geldiyse iki taraftan darbe yersiniz.Bu nedenle birçok yatırımı çoğu kere öz sermaye ile yapmak en akıllı davranış olabilir.Ortakların kredi alacağına kendi aralarında topladığı para ile yatırımı yapmaları kriz ortamında en uygun yol olabilir.Zira krizde tek sermayeleri paraları olan bankaların ince eleyip sık dokumları da herhalde doğaldır.


14-Krizde danışman  firma desteği almak ,krizi hasarsız atlatmakta yardım edebilir.Problemleri bilmek çözmek için planlı olarak bunları çözmnesi mümkün kılmayabilir.Bu nedenle danşman firmanın teknik desteği ile çizilecek yol haritası oldukça işe yarayabilir.Aynı zamanda danışman firma yeni alınacak elemanların kısa sürede teknik eğitiminde de oldukça faydalı olabilir.


15-Krizde ve sonrası için ürün yelpazesini genişletmek ve yeni ürün desenlerine girmek kesinlikle gereklidir.Tekstilde penye üretiyorsanız,çocuk tekstiline girebilir yeni bir ürün gamı oluşturabilirsiniz.Makine imalatı yapıyorsanız cıvata imalatı yaparken, hidrolik parçalarıda yapmaya başlayabilirsiniz.


15.1--Eskiden firmayı besleyen 2 adet ürününüz varsa(tıpkı bir gölü besleyen 2 dere misali)  ardından ürün sayınızı ı 5-10 yeni ürüne çıkardığınızda bu yeni ürünlerle firmanız  eskisine göre daha güçlü olacaktır.Daha dayanıklı hale gelecektir.


16—İnternet üzerinden bir programı kullanmak  yada  program kullanımında çok pahalı kullanımlı programları satın almak yerine kullandıkça öde yöntemiyle program veya hizmet kiralama hem firmalar hem de satıcı firmalar için oldukça enerji ve işgücü maliyetlerine  aşağı çekici etki yapmak suretiyle  ekonomik bir yöntem haline geldi.


17--Makine imalat sanayi küçük ve orta boy kobi firmalarının yer aldığı ekonomide yüksek katma değer üreten bir sektör.Sektör devlet ve devletler tarafından her zaman desteklenmekte.


17.1—Makine imalat sanayi kobilerinin kendilerini daha da geliştirmeleri için:


1—Bünyelerine araştırma yönü güçlü-yabancı dil bilen-bilgisayar kullanımı ve e-ticaret bilgisi gelişmiş  makine mühendislerini almaları herhalde oldukça gereklidir.


2--Firmalar ürün geliştirme için mutlaka TÜBİTAK tan teknik bilgi desteği ve fon desteği almalıdır.


3-Makine imalatı yapan küçük kobiler de bile tasarımın arge nin yapıldığı içinde kendisine ait olan ve imalatın yapıldığı atölye tarafından zaman zaman ödünç alındığı, her türlü kitabın ,ölçme aletinin,takım ve aparatın ve de çizim aletinin-bilgisayarın bulunduğu atölyenin üst katında olan bir teknik büronun  oluşturulması şarttır.


4-Makine imalatı yapan kobiler kendi karlarını ev yapmak-arsa almak vs değil de sürekli yaptıkları işe yatırırlar ise dünyanın bin bir halinde biri olan krizlerde sermaye yeterliği olduğu için yani öz sermayenin/ciroya oranı yüksek olduğu için krizleri en az hasarla atlatabilirler.En azından firma olarak yok olacaklarına krizden biraz zayıflayarak çıkabilirler.


4.1--Paraya ihtiyaçları olacaksa kendi şahsi altın vs nı  tekrar firmaya borç verebilirler.Ancak ev satarak işlerini büyütmeyi veya krizi atlatmayı düşünmezler zira işin sonunda bu durumda evin ve işin ziyan olacağını tecrübe ile bilirler.


18--Firmanın İş Ahlakı-İş Düzeni: 

                                                     

1--Bu tip firmalar elemanlarının ve müşterilerinin haklarına dikkat eden,iş ahlakına sahip firmalardır.Firma kurumsallaşmasını yıllar içinde anormal büyümeyerek yani normal büyüme oranında elde ettiği için eleman politikası –piyasadaki yeri ve tüm kuralları yerine oturmuştur.                                    


2--Firma yıllık karın belli oranında bayram ikarmiyesi,prim olarak dağıtır.Öte yandan bir sakadaka tıpkı elektrik sigortası gibi firmaya gelebilecek zararı önlediği sözünden yola çıkarak,                                   


1-- kimsenin bilmediği fakir insanlara,    

                        

2--seçilmiş hayır kurumlarına,                                                                                                                                       3-2.1--kendi seçtiği öğrencilerin bursu için,                                                                                                                    

4--ülke dışı kuraklık vs boğuşan insanlar için açılmış fonlara,                                                                                


5--yerli doğayı koruma fonlarına ayırır.    

 

3--Ayrılan para dinin gereği olarak kazancın 40 ta birinden fazla olacaktır. Çünkü bu 40 ta biri olan para kendisine ait değil çevresine ait paradır.                                                                                                                              

4--Ayrıca elemanların her birisi de maaşlarının 40 ta birini her ay bir çocuğun okuması için bankamatikten çocuğun hesabına yatırmaktadır.


5—Bu tip firmalarda yapılan her iş tekniğe ve fenne-bilimsel bilgiye dayalı olarak yapılır.Sallama iş söz konusu değildir.Ölçmeye,hesaba,görülene göre iş yapılır.Yeni ihtiyaç duyulan işleri sürekli piyasayı ve müşterileri iş olarak nabzını tutarak yani piyasayı koklayarak araştırırlar.Yeni ürünler için müşterilerden güncel bilgi alırlar.


5.1—Firma karlarının bir kısmını tekrar iş geliştirmesi için yatırmakta bir kısmı ile altın almakta bir kısmı ile öz sermaye olarak artırmaktadır.Firma her sene fuarlarda yer alır.Firma ülke fahri ve resmi ticari ataşeleri yardımıyla yurt dışına yeni pazarlar için çıkmakta.


6—Firmada israf yoktur.Kullanılan araçlar ekonomiktir.Bu anlamda dizel veya LPG araçlar kullanılabilir.Kullanılan araçlar çok amaçlıdır.Hem mal taşır hem de personel taşır.Firma gider kalemlerini tek tek inceleyerek,her kalemde neler yapılmasını saptamıştır.Kağıt masraflarını kısma için şirket içi işlemler bilgisayar ile yapılmaktadır.


7--Her bölümde bilgiler en az 2 adet harici har diske(biri eve götürülecek diğeri kasada) haftalık,8-16 GB flaş belleklere günlük kaydedilmektedir.Bu anlamda bilgilerin çalınma vs kaybolma derdi yoktur.


8--Türkiye de küçük-büyük her firma yeni mezun elemanı almakta ve kendi bünyesi içinde yetiştirmekte yani mezunlar piyasada gereken deneyimi kazanmakta.Aynı zamanda birçok büyük firma ise personelini belli süre içinde maaşlı eğitimden geçirip,ardın firma içinde asistan-yardımcı kadrolarla işe başlatabilmekte.


8.1--Doğru olan politika yeni mezun elemanı en az tecrübeli teknik personelin verdiği birebir eğitim ile oryantasyon sürecini geçirmeleri ardından asistan kadrosu ile işe başlamaları,5 yıl sonra uzman personel kadrosuna geçmeleri olacaktır.


8.2--Yeni mezun elemanın dışarıdan alacağı eğitimler için firmanın en az üç yıl çalışma koşulu dış eğitimlerinin parasının % 50 sini ödemesi,süreden önce ayrılırsa bu ücreti firmaya ödemesi olabilir.


9--İmalat sanayinde yakın coğrafyanın en tercih edilen ürünleri marka olarak ülke ürünleri mutlaka olmalıdır.Makul fiyata kaliteli ürünlerde,diğer rakiplere göre 1. Tercih mutlaka yakın coğrafyada sağlanmalıdır.Ürün seçiminde katma değeri yüksek ürünlere yönelinmelidir.


10--Türkiye konfeksiyonda kendi markalarını yakın coğrafya ve Avrupa da oluşturmuştur.Bu durum beyaz eşyada,cam da,makine imalat sanayinde ve otomotivde sağlanmıştır.Artık daha Uzay-uçak  teknolojileri-elektronik cihaz üretimi gibi yüksek teknolojilere ve yenilenebilir enerjiler-gen mühendisliği-tıbbi cihaz ve alet üretimine doğru devlet teşvik ve yönlendirmesiyle ilerlemelidir.


11—Enerji-Su Tasarrufu:


1--kompanzasyon panosu var olup bu şekilde reaktif güç için elektrik ücreti ödenmez.Daha Az elektrik  ücreti ödenebilir.                                    


1.1—Firmada motorlara genel olarak elektrikte indirimin olduğu tarifeli sayaç ile ödemenin yapıldığı gece 10 dan sonra ağırlık verilebilir.


2-WC ve depo lambaları fotosellidir. 

                                 

3--Tüm lambalar tasarruflu lamba olup,gün ışığı için atölye sahası gün ışığı aydınlatma sistemi ile aydınlatılmaktadır.                                                                                                                                                 4--Radyatörler termostaik vanalı-kazanlar doğalgazlı-ekonomizerli-atmosferik brülörlü-dış/iç ortam temostadlı yada kombiler yoğuşmalıdır.                                                                                                               5--Atölyede kullanılan tüm motorlar elektrik tasarrufu içinbir otomasyon firmasını yardımıyla  inverter kontrollü duruma çevrilmiştir.                                                                                                             6--Bina yük girişi iki kapılıdır.Avluya alınıp kapı kapatıldıktan sonra yük boşaltması yapılabilir.                                       


7--Binada kullanılan musluklar tasarruf başlıklı ve WC ler çektiği kadar suyu bırakan az lt li tiptedir.                                                                                           


8--Ustaların akşam çıkışı için kullandığı sıcak su kaynağı çatıya konulmuş güneş kolektörüdür.                    

7-Bina ciddi olarak en az 5-6 cm sert 24-26 dans eps-beyaz-karbon strafor ile mantolanmış, camlar ses ve ısı yalıtımına karşı 16 mm çift camlıdır.                                                                                                          

10-Ses Yalıtımı:  

                                                        

10.1—Atölyede ustaların olduğu yerde ses seviyesini bir değerde tutmak için uygun noktalara içinde yumurta köpüğü bulunan ses yutma levhaları bulunmakta.                                                                            


10.2--Makina imalat alanının da duvarlar en iyi ses yalıtımı yapan 10 dans 3 cm kalınlıklı beyaz straforlu kalın alçı sıvalı çift tuğlalı kalın (alçı sıva ses-ısı-yangın yalıtımı yapar)duvarlardır.                                                                                            


10.3--Makine titreşimlerinin zemine geçmesini önlemek için hepsinin altında altında 4 cm 32 dans mavi straforlu 15 cm beton kaide ve makine altı kauçuk takozlar bulunmaktadır.                                                


11-Yangın Yalıtımı:

                                                     

11.1--Yangına karşı yanıcı malzemelerin bulunduğu depo araları iki tarafı kalın alçı sıvalı duvarla ile yangın alanı parçalanmış olup,yeteri kadar emre amade yangın dolabı vardır.                                                           


11.2--Ayrıca yangın dolapları ortak saatten çıkan bir hat ile şehir şebekesi ile de beslenmiştir.                           


11.3—Uygun yerlerde her ay bakım sözleşmesi olan yangın tüpleri bulunmakta.                                      


11.4—Yangın vs için bina dışına konulmuş yada temel döküldükten sonra dökülen temel üzerine su yalıtımı yapılıp üzerine 15 cm donatılı perde ile dökülen su depolarından depolanmakta.                                 


11.5--Ayrıca yağmur suları yerden en az 5-6 m yukarıda bahçede oluşturulan  depoya aktarılmakta.Ayrıca 8-10.000 TL ye mal olacak bir sistem olarak fotovoltaik panelli 1kw lık DC pompa ile derin su kuyusundan bu depoya gündüz su basılmakta.Bu sular WC lerde rezervuar suyu ve bahçe sulama suyu olarak kullanılmakta.                                                                                                                          


12—Çatı ve YemekhaneDüzeni:    

                                                                                   

12.1--Yemekehane çatı arasında,çatının ısı yaltımını sağlayan panel sandaviç levhaları arasında yeteri kadar 1mx3 m genişliğinde şeffaf onudulinden ışıklıklar ve havalandırma için dışarı açılabilen pimapen pencereler vardır.                                                                                                                               


12.2--Çalışmada paydoslarda ustalar ya langır masasında langır oynar yada satranç.Yada siyasi olmayan teknik dergi ve ekonomi gazetesi okur.                                                                                             


12.3--Yemekler işyerinde mevsiminde çıkan sebze vs ile yapılmakta.Yendiğinde uyku getiren-mideyi bozan salçanın kayda kavrulduğu,ağır yemekler yerine balık,tavuk ızgara,et sote,zeytinyağlı sebze yemekleri,özellikle her yemekte  marka yoğurdun ve doğal yerli elmanın ve mevsimlik meyvenin  yer aldığı sofra düzeni üzerinedir.                                                                                                                              

12.4--Kalan yemekler paketlenip tespit edilen ihtiyaç sahiplerine akşamleyin verilmektedir.                           

12.5--Çöpe için ayrılan yemekler ise belediyenin hayvan barınağına aktarılmaktadır.                                      

12.6--Ayrıca bahçede kuşlar için su içme kabı-buğday ve ekmek artığının bırakıldığı  mermer sini vardır.                                                                                                                                                                                         12.7--Bahçede sulama zaman ayarlı selenoid vana ile damlama sulama olarak otomatik yapılmakta-bahçede küçük ölçüde sebze-meyve ağacı olup,yemek artıklarından beslene 10-15 tavuk ise günlük yumurta ihtiyacını karşılamakta.


19—Diğer Yöntemler:


1—Yumurta vs pazarlamasında küçük esnaf yerine uluslar arası zincirler yada yerel marketlerle işbirliğine gitmek.


1.2—Çelik tüccarları-kullanıcıları ,elinizdeki stokların defter maliyetini düşürmeye çalışın-ucuza satın-daha ucuza satın alın.Karınızı müşteri üzerinden değil,tedarikçiniz üzerinden oluşturun-satarken değil alırken kazanın.


1.3—Finans-bankacılık sektöründe firma büyüklükleri orta büyüklükte olursa-işlemler elektronik-şeffaf  olmalı ve hızlı-elemanlar sahada yer alınmalı-tanıtım yapılmalı -sermaye yerelilik rasyosu yüksek olursa krizi bu firmalar daha rahat atlatır.


2—Şirketler vs Kar paylarını üretim risklerine göre dağıtmak.


3—Yerel marketleri kendine bağlayarak krizi atlatmak.


4—Dövizle borçlanmamak-Borçların mutlaka karşılığını koymak-büyümeyi öz kaynaklardan sağlamak.Sermaye yeterliği sağlamak.Zira krizde para bulmak zordur.


5—Kesinlikle Eleman çıkartmamak-eleman ücretlerinde karşılıklı gönül rızasıyla indirime gitmek-mesaileri kaldırmak-kısa tatile çıkarmak-zam yapmamak.


6—Önce satıp sonra maliyeti çıkartmaktansa önce maliyeti çıkarıp sonra satmak.


7—İhracat kaydıyla ithalat yapmak-aracıları ortadan kaldırarak bunu yapmaya çalışmak.


7.1—İhracat hata kabul etmez.İşi bilenlerle-uzmanıyla yola çıkın.


8—Danışman firmadan yardım alarak işyerinde yapılması gerekenleri hızla yaparak işyeri verimini arttırmak.Eleman eğitimlerini gerçekleştirmek.


9—Üründe yeni çeşitleri modelleri çıkarmak.Ürün yelpazeseni genişletmek.Argeye ciddi anlamda yönelmek.Arge birimi kurmak.


10—En iyi iş bildiğin iş dir deyişinden yola çıkarak,iş de derinliği arttırmak.Belli bir ürün grubunda en iyisi olmak.İşi bilmiyorsan ve kozlar başkasının elinde işe bu işe asla girmeyeceksin.


11-Akraba ile ye-iç ama asla iş yapma.Evdeki hesap çoğu zaman çarşıya uymaz.Buna karşın aile içi kişilerin çalıştığı butik işletmeler oldukça verimli.


12—Hızlı ve esnek firmalar krizi daha rahat atlatır.İşyerinde kral çıplak diyen elemanlara ihtiyaç vardır.İş süreçlerinde mutlaka geri bildirim ve ince ayarların olması gerekir.


12- Lider ekibiyle vardır.Lideri lider yapan-yapacak olan ekiptir.Ekip çalışmasında hoşgörülü olmak-ekibe küsmemek-küsmeden devam etmek-onlara bilgi-cesaret-paylaşım vs lider olmak gerekir



Makalenin İzlenme Sayısı : 189

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.