MAKALELER / Kamuda Verimlilik Önerileri-1





Kamuda Verimlilik Önerileri-1

 

1-Beyin göçünün Türkiye Ekonomisine yıllık maliyeti 2-2,5 milyar dolar.


1.1--Türkiyede iyi eğitim gören her 100 kişiden 59 u dışarıya gidiyor.

 

2-Gelişmiş ülkeler milli gelirlerinin %2 ni AR-GE için ayırırken,Türkiye %0,5 ini ayırabiliyor.

 

3-Eğitimde işgücü planlaması yapılmıyor.Türkiye de mühendis fazlası-hemşire eksiği var.Bunlar Türkiye de iş bulamayınca dışarıya gidiyorlar.

 

4-Üniversite –sanayi işbirliğini geliştirmek için  teknoparklarda kurulu arayüz özel firmalar ve öğretim üyelerinin sanayide çalışmasına imkan vermek-şirket kurmaları yasal olarak sağlamak  gerekir.

 

5-Brüksel merkezli düşünce kuruluşu The Lisbon Council e göre


5.1--Türkiyenin insan sermayesi ve gelecekteki ekonomik potansiyeli açısından orta ve doğu Avrupa insan sermayesi endeksinde  slovenyanın ardından ikinci durumda

 

1-Slovenya..22,3 


2-Türkiye…24,9(Parlak nüfus beklentileri nedeniyle-Çökme korkusu yaşatmayan bir emeklilik sistemi-Nufus avantajı olmasyı-bulgaristanın ardından 9. olacaktı)) 

 

3-Litvanya…..............25,6  

4-Çek Cumhuriyeti….26,3   

5-Estonya…................26,6   


5-Letonya…................28,2   

6-Romanya…..............29,9   

7-Macaristan…............30,6   


8-Slovakya…...............31,7   

8-Bulgaristan…............32,7   

9-Polonya…...................34  

10-Hırvatistan…............35

 

6-Türkiyede şirketlerde ekonomik suç işleyenlerin 


%90 ı.............. erkek,

%26I.............. yönetimin parçası


%63 ü..............31-40 yaş arası


%80 i............... bulunduğu pozisyondan 5 yıldan az süredir çalışıyor.

 

7-Türkiyede,insanlar liderlerden medet umuyor.Lider ahlaki- ve teknik olarak donanınımız olarak,birilerinin himmetiyle göreve geldiğinde,bilinen alaturka yöntemle durumu idare etmeye çalışıyor.

 

7.1--Bu arada Halk ve bazı çıkar gruplarıda habire,liderden bir şeyler yapacak beklentisiyle gaz veriyor.Alınan gazın etkisiyle liderde etrafını küçümseme ve ahlaki olarak yanlış davranış içine girmesine neden olan gazı dengeleme mekanizmaları çalışmaya başlıyor.

 

7.2--Sonuç fazla gelişmiş ülkelerle aramızdaki makas açılıyor.Fazla gelişmiş ülkeler 100 km/h ile giderken gelişmeye çalışan ülkelerde 20 km/h ile gitmeye çalışıyor.Sonuçta aradaki fark 80,100 km/h değerleri teknik-ekonomik-vs alına yol farkı  hergün daha da  artıyor.

 

7.2--Oysa lider eksenli değil,sistem eksenli bir anlayış ve düzenleme oluşturmak gerek.Liderde sistemin Koordinasyonunu yapacak en iyi adam olmalı.Kısaca Lider eksenli yönetim anlayışından sistem eksenli yönetim anlayışına geçilmelidir.Bunun için mikro-makro sistem araçların oluşturmak ve bunları zaman içinde 2.,3. versiyonları ile ilerletmek gerekir.

  

8-İnsanlar nasıl analitik düşünmeye başlatabilirsiniz:


1-Herkesi(Doktor,mühendis,çocuk, öğretmen,çiftçi vs)  otoket eğitimi verirsiniz.2-3 boyutlu çizim tek boyutlu düşünce üretiminden 2-3 boyutlu düşünmeye yönlendirir.ve bu gerçeklenmesi halinde Türkiye toplumu genç nufusu ile zıplar.


1.1--Her çizimde hata ve düzeltme sonuçta zekanız için sinir bağlantılarında yeni bir bağlantı artışı getirir.Bu da toplumsal olarak kullanılabilir işlenmeye hazır potansiyeli yani IQ nuzu yukarı çeker.

 

2-Herşeyi sorgulamaya ve altında yatan mantığı anlamayı öğretmeliyiz.


2.1--Zira etrafınızda görülen her fiziksel ve düşünsel şey(paltonuz, lambanız,  yollarınız, evleriniz, yemeğiniz,cam pencereniz,kitabınız ve onun içinde bulunan tüm düşünceler vs)insanlar uygarlık için üretmişlerdir.


2.2--Yani insan oğlu dünyaya fiziksel ve düşünsel olarak çırılçıplak olarak indirilmiştir.yada kendini böyle bir ortam içinde bulmuştur.Ve de her insan yavrusu aynı mantıkla yeniden dünyaya gelir.

 

9-Trafik Kazaları ve eğitim:

 

1--Kamuda görevli memur vs İnsanların yaptığı işten haz almalarını sağlamak gerek  .Bu tip problemlerin çözümünde motivasyon araçların geliştirmek gerektiği açık.


1.1--Kamuda döner sermaye mantığı çalışan 

maaşın  örneğin % 20 si kadar bir ücretin her ay maaşla birlikte performans ücreti olarak ödenmesi  tüm kamuda bir motivasyon aracı olarak kullanılabilir.

 

2--Tüm kamu personelinin bilgisayar-ingilizce eğitimleri özel ve güçlü eğitim kurumlarında verilmelidir.Öte yandan tüm memurlar için sürekli eğitim merkezleri ile eğitim sürekli hale getirilmeledir.

 

3--Yine aynı mantıkla kamuda memurlara liste altında yada siparişle  tüm yasal teknik-genel olarak  kitaplar ayda bir adet verilmelidir.


3.1--Eğer ,Türkiye de eğitim  örgün-yaygın-sürekli eğitimle zıplatılabilirse, bu da Türkiyeyi her şeyi ile zıplatır.İlkokul mezunu herkesin elinde bir gazete-kitap mutlaka olmalıdır.

 

4--Trafik kazalarına karşı en iyi şey 

1-Cezalar ağır olmalı 

2-Cezalar ehliyete işlenmeli

3-Polis vatandaşa güvenmeli-karakolda yaralıya yardım eden adama niye çarptın gibi sözler söylememeli.

 

4- Çarpık kentleşmenin En önemli nedenleri:

 

1-Belde vs belediyelerinin,kendi ortaya koyduğu vede denetleyemediği imar uygulamaları olduğu açık.

Bu anlamda tüm belde belediyelerinin ve belde teşkilatlarının lağv edilip, ilçe belediyelerine bağlanması ve tecrübeli mühendisler ile kadrolarını çok kuvvetli hale getirmeleri gerekmekte- veya gerekirse yeni ilçe belediyeleri kurmak önemlidir.

 

2-Çarpık kentleşmenin 2. önemli nedeni İmar yönetmeliklerinde uygulanamayan yazılı ifadeler olabilmektedir..


2.1--İmar yönetmeliği gibi yönetmeliklerde esas olan anayasa gibi genel ifadeler ile yazılmaları olmalıdır.


2.2--Miktar,sınır gibi ifadeler yönetmeliğe girdimi yönetmeliği çöpe at gitsin.Miktar ,Sınır vs gibi ifadeler yönetmeliği katılaştırıp-kullanılamaz hale getirmektedir.


2.3--Raportörün yapacağı çalışmayı-tasarrufu-hakkı, yönetmeliğe veremezsiniz.Sahada sorunları yönetmelik değil,raportör çözmektedir.


2.4--Raportörün görevini Suistimal edeceğinden ,korkuluyorsa raportöre görev vermezsiniz.Zaten yönetmelikteki katı yapı,raportörleri suistimal etmeye itebilir.


2.5--Yine ayrıca kamuda çalışan mühendisler için sınıflar oluşturulmalı.Asaletini almayan(öğretmenlikte olduğu gibi 2 yıl asalet alma süresi-baş mühendismühendis- gibi ünvanlar ortaya konulmalıdır.)


2.5.1--tecrübesiz mühendise hemen imza atma imkanı tanırsanız,bunu sonucu bir sürü yanlışlık ortaya çıkabilmektedir.

 

3—Bütün belediyelerin uygulayacağı kuralları kaynağı olacak ,yapı üst kurulu kurulması ve bu kurula bağlı yapı enstitüsü ile tüm ülkede uygulanacak yapı uygulama kuralları belirlenebilir ve ayrı ayrı uygulamalar tek çatı altında bilimsel olarak toplanabilir.

 

4-Kent trafiğini çözecek olan bölge otoparkları olacaktır yoksa ,olsun diye yapılmayan apartman altı otoparklar değil.100 m2 lik arsalarda kurulacak çelik konstrüksiyonlu asansörlü otoparkalar trafiğin çözümünde oldukça yaralı olabilir.

 

5--İstanbulun bir an önce ampirik  statik kontrol  programı ve beton sınıfını tayin edecek olan karot alma-proje ile deprem güvenirlik kontrolü yapılmalı,ve çürük binalar,binada oturanlara tebliğ edilmeli ve kentsel dönüşüm isteyip istemedikleri anket ile belirlenmeli.


5.1--Kentin bina statiği kent planlarına işlenerek, bunların yerine güvenilir yeni bina yapmak için en uygun çözümlerden biri bu adalarda kat adedini artırmak(mal sahibi hem sağlam hemde fazladan 2 daireye sahip olacağı için)-bu yolla yeni yapılaşmayı doğal olarak yapmak uygun olabilir.

 

5-Memurlara ve işçilere verilen ikramiye.

Memurların ve işçilerin aldıkları ücretler aşağı yukarı sabit olup,bu sabit ücrete bağlı gelir-gider dengesi doğal olarak her 3-4 ayda bir açık vermektedir.


5.1--Bunun nedeni bu olgunun yani açık olayının,ücret fonksiyonun sabit fonksiyon olmasının sonucudur.Bu anlamda her 3-4 ayda bir verilen ikramiyeler sistemin daha aşağı gitmesini engelleyip,sistemi resetlemekte yani başlangıç konumuna getirmektedir.


5.2--Kısaca  sabit ücretlere bağlı oluşacak açıklar ancak ve ancak 3-4 ayda bir ikramiyelerle dengelenmelidir.Yada ücret-zaman fonksiyonu hafif artan bir değişim olarak ödenmelidir.



2--Kamuda Verimlilik Uygulama Önerileri-2

 

1-kamu kurumalarında, müdürler idari işler ile meşgul olup bu durum onların iş tekniği olarak mesleki anlamda körelmelerine neden olabilmektedir

 

2--Bu durum için önerilebilecek çözüm kadrolarda müdürlük ünvanı yerine “raportör müdürlük “ adı gelmesi gerekir.Bu tanıma göre Müdür hem idari anlamda müdürlük yapmakta hem de eski görevi olan raportörlüğe devam edecektir.Bu yapılabilir.

 

3--Bir anlatı:Adam ,fabrikaya geliyor.Fabrika sahibini arıyorum diyor.Şu adam diyorlar.Adamın yanına geliyor.Adamın üstü yırtık ve kirli vede fabrikanın meydancısı.Adam fabrika sahibini arıyorum diyor.


3.1--Üzeri kirli meydanıcı benim diyor.Niye meydancı,çünkü fabrikada ne varsa-ne olup bittiğini ancak o bilir.


3.2--Bu anlamda masada oturup boş boş düşüneceğine sahada aynen devam edip,idari olarak müdürlüğe de devam edecek.Onun için kadroda müdür değil raportör müdür unvanı yer alması uygun olabilir.

 

4--Kamuda veya işletmede  örgütlenme her zaman hiyerarşik-lineer değil kaotik olabilir.Bu ise müdür dışında,2 li-3 lü kendi içinde geri beslemeli örgütlenme yapıları ile sağlanabilir. Geri besleme her zaman müdüre değil,kendi alanı ile ilgili kişilere karşı da olabilmeli.

 

5—Kamuda Arge Kurulumu:

Bir işletmeyi verimli kılan temel politiklardan biride,fabrika sahibinin en iyi arge grubunu ve onunun başınada en iyisini getirip,direk kendine bağlaması olabilir.


5.1--Bu anlamda gerek kamu kurumlarında gerek belediyelerde iyi bir arge grubu kurulmalı ve arge direk başkana bağlı olmalı.


5.2--Bu arge grubu,tapu kadastro müdürlüğünde direk müdüre bağlı bir grup olmalı,ilçelerde en az bir kişi arge elemanı olmalı.Karayolları,DSİ,TOKİ gibi her kurumda hem makro-büyük-10/15 kişilik hemde şefliklerde 3/5 kişilik arge birimleri olmalı.Direk amire(genel müdüre,müdüre,şefe) bağlı olmalıdır.

 

6-Pencere Boyutlarında Standardizasyon:

 

1--TSE her şeyi standardize eder hatta köfteyi bile.Ama ne gariptir ki her boyutta pencere bulunabilmektedir.Oysa, pencere boyutları belli değerler olarak standardize edilmeli ve bu değerler dışında pencere vs üretimine izin verilmemelidir.

 

2--Bu imkan ile dağınıklığın getirdiği İş ve enerji kaybı da ortadan kalkacaktır.Aynı bağlamda TSE Türkiye ısı bölgelerine göre Isı yalıtım projesi istemini kaldırıp-her bölge için kullanılacak EPS-XPS strafor vede perlitli sıva vd ısı yalıtım malzeme kalınlıklarını ilan etmelidir.

 

3--Bu imkan ile ısı yalıtımına bağlı suistimaller ortadan kalkacak ve büyük bir enerji ve ona bağlı yatırım tasarrufu imkanı doğacaktır.ve çıkarılacak kanun geçmişe ve geleceğe dönük olarak sadece yönetmelikle belirtilen kalınlıkları,Bayındırlık Bakanlığına bağlı bir komisyon tarafından iki yılda bir ilan edilmesi yeterlidir.

 

4--Enerji Bakanlığı enerji yatırımları için ekonomik model araştırması yaparken,aynı zamanda enerji tasarrufu için teorik temeli sağlam pratik önerileri de uygulamaya koymaldır.Bu anlamda Belediyeler ve Enerji Bakanlığı vasıtasıyla halka bir defaya mahsus CFL-tasarruflu ampul dağıtılabilir.

 

7-Kamu Yatırımlarında Standart İmalat Yapılması:

 

1--Kamuda yapılacak herhangibir yatırım için ciddi almamda gereklilik-enerji ve ekonomik etüd-mukayeseli karşılaştırma araştırma yapıldığı iddia edilebilir mi.

 

2--Bunun en pratik yolu kamuda yapılacak örneğin her çeşit bina için en ekonomik ve enerji-su tasarruflu standart modeller üretilebilir.ve bu modellerin her türlü projesi ve maliyetleri ilan edilebilirve yapılacak binaların bu modellerden hangisine uygunsa ona izin verilmeli ve belirlenmiş proje-malzeme şartnamesi ve fiyatından ihale edilmelidir.

 

3--Yani bina ve ihale fiyatı ve malzemesi belli.Sadece denetlenecek.Bu imkan büyük tasarruf getirecektir.Bu projeleri EİEİ içinde bir bölüm üstlenebilir.

 

4--Aynı bağlamda sulama-süs havuzu-asansör-ısıtma-klima vs tip modelleri tıpkı standart bina tipleri gibi tip olarak belirlenmebilir.

 

5--Kamu kurumlarının alacağı araç-gereç ve techizat içinde aynı yapı sağlanmalaıdır.X kurumun alacağı binek aracı ve sayısı-modeli veya muadili modeli belli olmalıdır.

 

8-TBMM Arge Dairesi:

 

1--TBMM de  Kanun Teklifi Araştırmaları anlamında Arge yapılması gerekir.

 

2--ABD Kongreye gelecek tasarılar için,bu işi iyice inceleyip kongerde incelemeye hazır hale getiren sivil toplum kurumları vardır.

 

3--TBMM de kanunların hazırlanması ve araştırılması vs için teknik(kütüphane-dökümantasyon merkezi-her türlü teknik imkan(bilgisayar vs) ve personel olarak kamuda en iyi personeli içinde barındıran(en az 10 yıllık ödül almış-yayını olan kamu personelinde oluşacak-yine mühendis kökenli araştırmacıların ağırlıklı olduğu birim(%60 ı mühendis)) TBMM arge sekreterliği birimi oluşturulmalıdır.

 

4--Bu birim çalışılacak kanun vs öncelikle tüm detayları ile hazırlamalı ve ilgili komisyona havale etmelidir.


4.1--Gerekirse üniversite ve özel kuruluşlara ücretli olarak araştırma yaptırabilmelidir.Özel sektörde kendini konusunda kanıtlamış personelden part taym ücretle olarak yararlanabilmelidir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 236

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.