MAKALELER / Kamu Yatırımlarının İllere Dağılımı





Kamu Yatırımlarının Dağılımı:


1—Genel Projeler(%60):


1—İstanbul un payı………..%12


2—Ankara ın payı…………%5.4


3—Diyarbakır ın payı……...%4.1


4—İzmir ın payı……………%4.0


5—Şanlıurfa ın payı………..%3.9

6—Artvin ın payı………..…% 4.8

7—Konya ın payı………..…% 2.9

 

2—Muhtelif Projeler(%40):

1—Ankara ın payı…………%13.5


2—İstanbul un payı………..%8.3


3—Mardin un payı………..%4.5


4—İzmir un payı…………..%3.4


5—Diyarbakır un payı……..%2.9


6—Şanlıurfa ın payı………..%2.9


7—Hatay ın payı…….……..%2.3

 

3—Proje Konuları:


1—İstanbul un payı……….metro,hafif raylı sistem,üniversite yatırıml, Gebze/Haydarpaşa-sirkeci/halkalı banl. Hat iyileştirme proje ,boğaz tüp geçişi,Ankara-İstanbul hızlı tren proje,


2—Ankara ın payı………metro


3—Diyarbakır ın payı……...Silvan,kralkızı vs gap sulama projeleri

4—İzmir ın payı…………….İzmir/aydın oto yolu,urla/çeşme otoyolu


5—Şanlıurfa ın payı………..gap sulama projeleri

6—Artvin ın payı………..….baraj projeleri


3—Yorum:


1—Projelerde ağırlık İstanbul da. İstanbul projeye doyarmı.İstanbul gittikçe azmanlaşacak biçimde gelişen ve yayılan bir kent.İstanbul geliştikçe ,göreli olarak Anadolu daha cılız bir konuma gelmekte.


2--İstabula yatırım yapıldıkça İstanbul gelişmekte,İstanbul geliştikçe daha fazla yatırım yapılmasına doğru gitmekte.Birbirini üstel biçimde kendini besleyen bir süreç.Bu kısır döngüden çıkmanın yolu İstanbulu yatırım anlamında  perhize sokmaktan geçmekte.


3--Eğer hükümetler İstanbul yerine Anadolu kentlerini esas alacak biçimde yatırım yapsalardı, İstabul-anadolu dengesi daha sağlıklı bir orana gelirdi.


4--Düşünülürse İstanbul ,ülkenin %40 ına yakın bir ekonomiyi barındırıyor.Bu oran bir il için herhalde çok fazla.istanbul a yatırım devam ettikçe % 40,üstel ve hızlı biçimde %60 doğru tırmanmaya devam edecek.


4.1--Deprem riski altında olan bir ile bu kadar yatırım ne kadar doğru yada ülkenin ekonomisinin bir ile bu kadar yığılması ne kadar doğru.


5--İstabul a yapılacak yatırımlar İzmir,Ankara,Konya,Antalya, vs kaydırılsaydı İstabul-Anadolu dengesi bu kadar oransız olmazdı.


6--Öte Yandan Büyük Projeler Büyük Para Harcanmasını Gerektirir.Aynı zamanda bu projelerde kullanılacak malzeme büyük oranda yurt içi yerine yurt dışından getirilmekte.Yani projelerin yurt içi hasılaya katkısı ne kadar.


7--Ankara da metroyu alan Çin li firma malzeme alımı konusunda yurt içinde bir talebi olmadığı ifade edilmekte.Oysa böyle projelerde en az 50 ofset uygulaması herhalde şarttır.


8—Sonuç olarak kamu kaynaklarını çok uzun düşünsel süreçlerden geçirip,ekonomiye en büyük katkıyı yapacak projeler olarak ülke genelinde dengeli dağıtmak,ulaşıma bu kadar yatırım yapmak yerine,maksimum verimli projelere yönelmek daha uygun olabilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 208

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.