MAKALELER / İş-Satış Bilgileri-Notlar-Satış Mühendisliği





İş-Satış Bilgileri-Notlar:


1-Bir satıcı Satıştan müthiş haz almalı.başarının temelinde işinden haz almak yatmaktadır.İşinden haz alan elemanlar firmaları geleceğe taşıyabilir.


2-Varlıklı aileden gelmeden,kendini yetiştirmiş,gençliğinde çalışmış ve aynı zamanda farkı işler yapmış ciddi olarak üniversite yıllarında kahve kültürüne sahip olmuş(satranç,briç,okey,king bilen)insanlar işlerinde daha başarılı oluyor.Böle bir yapıya sahip elemanlar firmaların geleceğe taşınmasında önemli olabilmektedir.


3-Müşteri kazanmak gerçekten zor olduğu gibi kaybetmek de çok kolaydır.Krizde müşterisini zarar etme pahasına tutma beceresi gösteren şirketler krizi daha kolay atlatıyor.Sonuç  da müşteri  hem nazlıdır hem de her zaman haklıdır.


3-Birine iş verilmesi aynı zamanda ona psikolojik  tatminde verilmesi anlamına geliyor.Bazen falanca kurumu tavsiye edelim sadece maaşlarını verelim diye ifadeler duyuyoruz.


3.1--İnsanlar yatarak para kazanmak istemiyorlar,iş güvenliği Avrupa standartlarında çalışarak para kazanmak istiyorlar.


3.1--Sonuçta hava parası değil kömür karası ile para kazanmak istiyorlar.Ancak İş güvenliğinide Avrupa ölçülerinde getirilmiş olarak çalışmak istiyorlar.


4-Kalifiye elemanları kriz ortamında çıkaranlar,ekonomi düzeldiğinde yeni alacakları elemanları kalifiye hale getirmek için uzun yıllar harcamak zorunda kalabilirler.


4.1--Bu nedenle kalifiye elemanları krizde çıkarmak yerine onlarla anlaşarak zam yapmadan krizi atlamak mümkün olabilir.


5-Ürettiğiniz mal üzerinde çok ciddi maliyet hesabı yapmazsanız, krizde zora girebilirsiniz.Çok mal  satarak çok kar elde edilemez.


5.1--Çok fazla risk almadan,müşteri seçerek firmanın ayakta durmasını sağlayabilirsiniz.


5.1--Şüpheli alacakları makul düze indirmek en iyi yöntemlerden biri olup aynı zamanda  müşterilere uygun limit tahsisi de yapılabilir ve bu limit tahsisi her firma için ayrı ayrı değişen limitlerde  rakam olarak belirlenebilir.


5.2--Krizin ve genel olarak olmazsa olmazlarından birisi de her mal ve ürün için sürekli araştırmaya ve güncellemeye dayalı ciddi bir maliyet muhasebesi oluşturmaktır. Bu anlamda önce satıp ardından malın fiyatını belirlemektense,ciddi maliyet muhasebesi ile fiyatını belirleyip satmak en iyi yöntem olmalıdır.


5.2—Krizde en önemli konulardan birisi de firma içi tüketim alışkanlıklarını yeniden değerlendirmek olmalıdır.Bir bilgisayar alınacaksa neden alınacak diye ciddi bir sorgulama yapılmalıdır.


5.2.1--Bir ürün alınacaksa satın almak yerine kiralamak daha ekonomik olabilir.Kısaca firma içinde olgunlaşmış bir harcama terbiyesi-kültürü oluşturulmalıdır.Ciddi bir gider olan Yakıtta kısıntıya gitmek,araçları dizele çevirmek veya araç kiralamak çözüm olabilir.


6--Üretimi ila kendi içinizde yapmak zorunda değilsiniz.Örneğin kendi bünyenizde dökümhane kurup,riske gireceğinizde dışarıda döküm yaptırarak hem daha az riskli hem de daha ekonomik olabilir.


6.1—Firmaların temel esası sürekli imalat-satış,sağlam müşteri-orta veya az kar olmalıdır.Yüksek kar çoğu zaman köpük olarak ortaya çıkabilmektedir.


6.2—Krize direnen firmaların ortak özelliği krizde araştırma çabalarını ve harcamalarının-arge artırmak ve de aynı zamanda  özellikle yeni pazarlar-yeni ihraç pazarları bulmak olmaktadır.

 

7--Firmanın varlığı için mutlaka satış yapmak zorunluluğu vardır.Satış yapılmaması sonuçta cironun da düşmesi anlamına gelecektir.


7.1--Bazen maliyetine hatta az zararına dahi satış yapabilirsiniz.Bu suretle firmanın kendini çevirmesi yani ciro yapması mümkün olur.


8—Firma içi elemanların para çekebileceği bir emniyet sandığı-Karzasen Sandığı oluşturmak iyi bir yaklaşımıdır.Bu sandığın kendi yönetim kurulu olmalı ve kendi genel kurullarını yapmaları uygun olacaktır.


8.1--Maaşlarından kesilen aidat ile Sandık kendi kaynağını oluşturmakta.Ayrıca firma sahibide uygun oranda bu sandığa yardım yapabilir.Adil bir dağıtımla Sandıktan her üye limit dahilinde para çekebilmelidir.


9—Bayilik ve Distribütörlük kar marji düşükse firmaya bir şey kazandırmayabilir.Bunun yerine kendi ürettiği  ürünü kendi mağazaları yoluyla satması çoğu zaman daha iyi olabilir.


9.1—Talep yaratmak için internetten mantıklı ve müşterinin ilgi noktalarına hitap eden  yurtiçi ve yurtdışı mailller atmak da bir yöntemdir.Bu sürecin sonunda firmaya işini iyi bilen yada yetitirilecek bir dış ticaret elemanı almak olacaktır.


9.2--Ayrıca yurtiçi ve yurtdışı furalara katılmak da talep yaratmak yöntemlerinden biri olabilir.Krizde ,firmaların öncelikle dostu yerel marketler ve yerel satıcılar olabilir. Firmaların ,Yerel marketleri kendine bağlayarak krizi atlatabilmeleri daha kolay olabilir.


9.3--Eğer firma olarak hem ithalat hem ihracat yapıyor iseniz  ihracat kaydıyla da ithalat yapabilirsiniz.Bu suretle ara ithalatçı firmaları da aradan kaldırabilirsiniz.


10—Yapılacak yatırımları öz sermaye ile yapmak bir firma için her zaman daha iyi olabilir.Bu suretle krizde ödeme sıkıntılarının getireceği risk en aza indirilmiş olacaktır.


11-Kriz;  ana firmalara yan sanayinin önemini kavrattı.Ana sanayi firmalarıda ihracatçı firmalarla çalışarak rekabet ve krizi hasarsız atlatmak şansını oluşturdu.


12-Kar payları dağıtılırken,kişilerin üretim riskleri oranında dağıtmak en uygun olanı olabilir.Yada ürettikleri ürün oranında da olabilir.Ne kadar ürettiyse o kadar kar payı alabilmelidir.


13-Krizde hem borcunuz varsa hemde kriz geldiyse iki taraftan darbe yersiniz.Bu nedenle birçok yatırımı çoğu kere öz sermaye ile yapmak en akıllı davranış olabilir.


13.1--Ortakların kredi alacağına kendi aralarında topladığı para ile yatırımı yapmaları kriz ortamında en uygun yol olabilir.Zira krizde tek sermayeleri paraları olan bankaların ince eleyip sık dokumaları da herhalde doğaldır.


14-Krizde danışman  firma desteği almak ,krizi hasarsız atlatmakta yardım edebilir.Problemleri bilmek çözmek için planlı olarak bunları çözmnesi mümkün kılmayabilir.Bu nedenle danşman firmanın teknik desteği ile çizilecek yol haritası oldukça işe yarayabilir.Aynı zamanda danışman firma yeni alınacak elemanların kısa sürede teknik eğitiminde de oldukça faydalı olabilir.


15-Krizde ve sonrası için ürün yelpazesini genişletmek ve yeni ürün desenlerine girmek kesinlikle gereklidir.


15.1--Tekstilde penye üretiyorsanız,çocuk tekstiline girebilir yeni bir ürün gamı oluşturabilirsiniz.Makine imalatı yapıyorsanız cıvata imalatı yaparken, hidrolik parçalarıda yapmaya başlayabilirsiniz.


15.2--Eskiden firmayı besleyen 2 adet ürününüz varsa(tıpkı bir gölü besleyen 2 dere misali)  ardından ürün sayınızı ı 5-10 yeni ürüne çıkardığınızda bu yeni ürünlerle firmanız  eskisine göre daha güçlü olacaktır.Daha dayanıklı hale gelecektir.


16—İnternet üzerinden bir programı kullanmak  yada  program kullanımında çok pahalı kullanımlı programları satın almak yerine kullandıkça öde yöntemiyle program veya hizmet kiralama 


16.1--hem firmalar hem de satıcı firmalar için oldukça enerji ve işgücü maliyetlerine  aşağı çekici etki yapmak suretiyle  ekonomik bir yöntem haline geldi.





Makalenin İzlenme Sayısı : 184

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.