MAKALELER / Akkuyu Nükleer Santralına Bağlı Oluşabilecek Çevre Sorunları








Akkuyu Nükleer Santralına Bağlı Oluşabilecek Çevre Sorunları:

 

1--Rus nükleer teknolojisi; Siemens, Areva, Westinghouse gibi Batılı şirketlerle konsorsiyum kurarak, 3. nesil VVER-1000 ve son senelerde Batı standartlarına çok yakın tasarlanmış VVER-1200 reaktörleri ile Bulgaristan ve Türkiye üzerinden Avrupa pazarına girmek istiyor.

 

2--Nükleer santralların tasarımı yapılırken normal çalışma sırasında veya bir kaza anında çevreye yayılacak radyoaktif radyasyonun önemi ilk planda tutulduğu için, bu santralların soğutma sistemlerinde kullanılan tek-yön-soğutma veya kapalı-devre-soğutma teknolojisinin çevresel zararları ihmal edilmiştir.

 

3--Amerika’da elektrik üreten nükleer santralların, bilhassa Kaliforniya Eyaleti deniz kıyılarında son 30 senede kurulu 22 tane nükleer santralın her gün ortalama 86 milyar galon deniz suyunu santralların soğutma sisteminde sirküle ettikten sonra tekrar denize boşaltmaları neticesinde, kuruldukları bölgedeki deniz yaşamını felaket seviyelerinde etkilediği resmi ve bilimsel raporlarla tespit edilmiştir.

 

4--2009 yılı itibari ile Kaliforniya kıyılarında çalışan 19 nükleer santralın 11 tanesinin denizden su alıp-boşatma/deşarj izinlerinin süresi bitmiş, tek yönlü soğutma sistemi ile çalışan Akkuyu’da kurulacak santralın gücüne yakın Diablo Canyon Santral da dahil olmak üzere bu santrallar şu anda denize izinsiz atık su deşarj etmektedirler. Kaliforniya Temiz Su Kontrol Kurumu nükleer santralların atık su izinlerini, kapalı kuru veya su soğutma sistemine geçilmesi şartı ile yeniliyor.

 

5--Soğutma suyunu miktarı ve santraldaki ana soğutma sistemlerindeki akış hızı reaktörün efektif termal enerji üretme verimliliği ile orantılıdır. VVER-1200 dizaynında efektif verimlik % 36 olarak gösterilmektedir.

 

5.1--Yani VVER-1200 ana kazanında nükleer fisyon sonucu meydana gelen 3 birim ısı enerjisi birincil- basınçlanmış-soğutma suyu-moderatör tarafından soğurulur, yaklaşık 329 santigrad dereceye kadar ısınan bu su buhar üreten ikincil soğutma sistemine gönderilerek buradaki suyu elektik üreten türbinleri çalıştırmak için buharlaştırır ve tekrar reaktörün ana kazanına 298 santigrad derecede geri döner. Böylece ana kazanın girişinde ve çıkışında soğutma suyunun sıcaklık farkı yaklaşık 10-20 santigrad derece civarındadır.

 

5.--Buhar üretimden sonra geri kalan bu atık ısı santrala dışarıda pompalanan tek yönlü veya kapalı devre soğutma suyuna transfer edilerek reaktörün dengeli bir şekilde elektrik üretilmesi gerçekleştirilir.

 

6--Akkuyu’da kurulacak nükleer santrala yakın güçte çalışan ve tek yönlü soğutma siteminin kullanıldığı San Onofre (SONG) Santralı’nın denizden çekip tekrar denize saldığı soğutma suyu miktarı bir günde 2 milyar 588 milyon-galon (yaz aylarında 3 milyar 716 milyon-galon) yani günde 10 milyar litre, yine yaklaşık güçte çalışan Diablo Kanyon Santralı'nın kullandığı su miktarı bir günde 2 milyar 670 milyon-galon yani 10 milyar litrenin üzerinde.

 

6.1—Bu değer ABD’nin en büyük şehirlerinden biri olan 10 milyonun üzerinde nüfusu olan Los Angeles bir günde kullandığı (420 milyon galon) yaklaşık 5 mislidir.

 

7--Akkuyu Bölgesi’nin coğrafyası gereği yani deniz ve hava sıcaklığının yüksek olması nedeni ile teknolojik olarak tek yönlü soğutma sistemi ile Akkuyu nükleer santralının verimli çalışması imkansızdır.

 

7.1--Kış aylarında tek yön ve yaz aylarında (kuru-hava-soğutma veya buharlaşma- soğutma kuleleri) yani hibrid soğutma tekniği kullanıldığında; bu santralın hem gücünde en az yüzde 10 düşme olacaktır, hem de tek yönlü soğutma sisteminin kullanılması sırasında bölge denizinden çekilen 10 milyar litre su Kaliforniya kıyılarında olduğu gibi deniz hayatında çevresel felaketlere sebep olabilir.

 

8--Akkuyu’da, kapalı soğutma kuleleri siteminin çalışması sırasında ise bölge atmosferinde ve tarım alanlarında asit yağmuru ve ağır metal serpintileri, artı her sene soğutma kulelerindeki buharlaşmadan geri kalan yüz binlerce ton atık tuz ve minerallerin çevrede sebep olacağı zararlar kaçınılmaz olabilir.

 

9--Diablo Santralı gücünden iki misli daha güçle çalışacak olan Akkuyu’daki santralda kapalı-su-soğutma kuleleri tekniği kullanılırsa, her gün bu kulelerdeki buharlaşma yoluyla kayıp edilecek su miktarını ortalama 300 milyon litre veya yaklaşık 300 bin metreküp olarak kabul edersek ve deniz suyunun tuzluluk derecesini % 39 olarak alırsak; bu sudaki erimiş tuz ve minerallerin miktarı 117 ton, geriye kalan 183 tonu ise su buharı ve deniz suyunda çözülmüş reaktif nitratlar, silikatlar, fosforlar ve çözülmüş nitrat, sülfür, karbondioksit gibi gazlar olacaktır.

 

9.1--Artı bölge atmosferine buhar halinde salınan 183 ton suyun içinde sürüklenen su taneciklerinin içindeki 10 mikron çapındaki krom, çinko, bakır gibi ağır metallerin 10 yıl içerisinde bu bölgede yapacağı çevresel felaketlerin boyutu çok büyük olabilir.

 

10--Doğu Akdeniz, % 38 tuzluluk oranıyla Kızıl Deniz’den sonra dünyadaki en tuzlu denizlerden biridir. Akkuyu Santralı tam güçle elektrik ürettiği her günde soğutma kuleleri ve diğer yardımcı soğutma sistemlerinde çevrimlenen 10 milyon metreküp suyun sadece

% 10’unun buharlaştığını kabul edersek, bir günde kayıp olan 1 milyon metreküp suyun geride bıraktığı atık tuz miktarı yaklaşık 40 tondur. Ve bu tuzun soğutma sisteminden devamlı denize özel mekanik ve kimyasal yöntemlerle tahliye edilmesi gerekecektir.

 

11--ABD Enerji Bakanlığı’nın 2006 yılına kadar yapılan istatistik hesaplarında (NETL 2006b.POA 2006) tek yönlü soğutma sistemlerinde üretilen her kilovat saat elektrik enerjisi için gerekli soğutma suyu miktarı 120 litre ve kapalı soğutma siteminde ise 4 litre olarak verilmiştir.

 

11.1--Buna göre Akkuyu’da kurulacak 4 bin 800 MW gücünde bir nükleer santralın Akdeniz’den alacağı deniz suyu miktarı soğutma tekniğine göre kilovat saat başına 4-100 litre arasında olacaktır. Bu santralın % 80 kapasitede çalıştığını kabul edersek, yılda 35 milyar kilovat saat olacaktır. Bu enerjinin üretilmesi sırasında bir yılda Akdeniz’den çekilecek su miktarı 35 milyar litre olacaktır.

 

11.2--Bu kadar suyun sirkülasyonu için kullanılacak elektrik enerjisi, genelde reaktörde üretilen elektrik enerjisinin yüzde 10’u, bu santraldan alınacaktır. Ayrıca santralın bakım yakıt yenileme işlemleri sırasında veya kaza sırasında dizel jeneratörlerle yine milyonlarca ton fueloil harcanacak.

 

11.3--Santralın ana soğutma miktarına ek olarak, santralın diğer ünitelerinde kullanılması gereken servis soğutma suyu, tipik bir 1000 MW’lik santral için 1 günde 300 milyon litrenin üstündedir.

 

11.4--Akkuyu’da kurulacak 4800 MW’lik santralda bu ihtiyaç yaklaşık 1 milyar litreden fazladır. Ayrıca bu yardımcı ünitelerde sirküle edilecek tuz oranı çok yüksek olan deniz suyunun bu aletlerde-aksamlarda sebep olacağı korozyon oranı çok yüksek olacaktır

 

12--Akkuyu Santralı’nın kurulacağı Mersin ve Osmaniye Bölgesi’nde Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son 5 yıllık istatistiklerine göre bölgedeki ortalama hava sıcaklığı 19.8 derece, deniz sıcaklığı ise 21.6 derecedir. Ortalama hava nemliliği % 70’in üzerinde

olan ve ortalama deniz sıcaklığı hava sıcaklığından daha yüksek olan böyle bir bölge, dünyada nükleer santralın kurulduğu ilk yer olacaktır.

 

13--Her iki soğutma sisteminde bu santralda kullanılacak soğutma suyunun her gün 1 milyon tonunun buharlaşarak bölgedeki atmosferik buhar oranı ve sıcaklık derecesini daha da artıracağı ve bu buharlaşma sırasında deniz suyunda çözülmüş sülfür, klor, nitrojen gibi gazların oksitlenerek toksik gazlara dönüşeceği ve asit yağmurlarına neden olacağı bilinmektedir.

 

14—Nükleeer Santralların çevreye yaptığı zazarlardan biri diğreide santral için çekilen soğutma suyu ile birlikte sürüklenen balık kayıplarıdır.Coastal Marine Review Committe-”nin 2005 yılında yayımladığı resmi raporda, ABD Kaliforniya Eyaleti’nin deniz kıyılarında 20 nükleer reaktörün kuruldukları bölgelerde, soğutma suyu kanallarına günde ortalama 90 milyon balığın takıldığı ve her sene 50 bin metrik ton yetişkin balığın ve miktarı tespit edilemeyecek lavranın olduğu tespit edilmiştir.

 

14.1--Santral için denizden çekilen günde 17 milyar galon deniz suyunun içindeki lavra miktarı her metreküpte 400-600 olup, her gün soğutma sistemine giren balık sayısı 25.7 milyon ile 38.6 milyon arasındadır.

 

14.2--Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2007 yılında Türkiye kara sularında avlanan toplam balık miktarı 518 bin ton ve diğer deniz ürünleri ise 70 bin tondur. Bu miktarın en az 5’te 1’inin Doğu Akdeniz kıyılarından karşılandığını kabul edersek; Akkuyu Santralı’nın ilk 10 yıl içinde bu kıyılardaki balık neslini nasıl yok edeceğini açıkça görebiliriz

 

14.3--İngiliz Times Online Haber Ajansı’nın 4 Nisan 2008 tarihli bir haberinde Oxford Üniversitesi’nde Dr. Peter Anderson’ın yürüttüğü araştırmanın “İngiltere’nin deniz kenarlarında elektrik üreten nükleer reaktörlerin soğutma suyuna takılan yetişkin, yavru balıkların ve lavranın ölüm oranının, ticari balık sanayisince yakalanan/avlanan balık oranın % 46’sı kadar olduğu” sonucuna yer verilmiştir.

 

15—Öneri:Yukarıda belirtilen Akkuyu Nükleer santralının işletilmesi sürecinde ortaya çıkabilecek deniz suyunun daha da tuzlanması-çevre sıcaklığının daha da artması-çevre neminin daha da artması-santral soğutma suyunu takılacak balık ve balık larvaları kaybı-santralın geçtiği ecemiş fayının depremselliği ve santrala muhtemel etkisi vs çevre ve deprem riski sorunlarının çözümü konusunda yetkili çevreler ürettikleri ve üretecekleri çözümleri kamuoyu ile paylaşmaları uygun ve gerekli olacaktır.

15.1--Özellikle küresel ısınmanın ciddi anlamda arttığı bu iklim ortamında sorunların ciddiye alınarak çözümlenmesi önemli.

 

Kaynak:Elektrik Mühendisliği Dergisi-438. sayı, mart 2010-Prof. Dr. Hayrettin Kılıç

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 1003

Eklenme Tarihi : 05.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.