MAKALELER / İsviçre Ekonomisi





İsviçre Ekonomisi:


1--İsviçre, 1815 yılından beri tarafsız politikasiyla tanınıyor ve Birleşmiş Milletler'e  2002'de üye oldular.


1.1—Yorum:Türkiye bağımsız devlet yapısını koruyabilecek irade ve konjoktüre sahip olabilseydi  belki ortadoğunun İsviçresi olabilirdi.


1.2--Bir ülkenin tarafsız devlet olması ile ülke gelirinin silahlı kuvvetelere giden kısmının ekonomiye-ciddi rakamlar olarak ulusal ekonomiye akmasını mümkün kılabiliyor.


1.3--Bu şekilde Almanya,Japonya gibi ülkeler silahlı kuvvetlerine giden kaynağı ulusal ekonomiye aktararak ülkelerinin gücünü üst sıralara yükseltebilmektedirler.


2--Ülkenin göçmenleri, yaklaşik 1.5 milyonluk bir nüfusa ulaşmiş durumda. Bu rakam isviçre nüfusunun da yüzde 20'sini oluşturuyor.


2.1—Yorum:Türkiye,çevresindeki periferdeki göçmen işçilere ki bunlar kalifiye olmak kaydıyla ciddi avantajlar sunarak ulusal ekonomisinin gücünü ve canlılığını ciddi anlamda artırabilir.


2.2--Bu yaklaşıma göre Türkiye,ekonomisinde % 20 oranında İran,Irak, Suriye,Balkanlar,Kuzey Afrikanın kalifiye elemanları ve ustaları için ciddi avantajlar sunarsa,ortadoğunun isviçresi olmaya başlayacak ve bu insanlar ulusal ekonomiyi canlı ve güçlü kılacaklardır.


3--İsviçre ve Avustralya, halen nüfusuna oranla dünyanın en çok göçmen alan iki ülkesi.


4--isviçre. Uluslararasi Para Fonu-IMF'in listesine göre kişi başına geliri dünyanın en yüksek sekizinci ülkesi. Rakam 98 bin 745 dolar. 


4.1--Hanelerin nin ortalama geliri ise 145 bin 750 dolar.Zenginliğin temelinde AB gibi bir ortaklığa girmekten çok zengin ihracat ekonomisi yatmaktadır.


5--Birleşmiş Milletler Dünya Sağlik Tesjkilati (WHO) verilerine göre,İsviçre de ömür 82.8 yılla, dünyanın en uzun ömürlü insanlarının yaşadigi 11nci ülke.


5.1--Zenginliğe bağlı organik ve doğal beslenme,sağlık sisteminin güçlü oluşu,doğal çevre içinde yaşam insan ömrünü uzatan faktörler olarak kabul edilebilir.


6—Ekonomik olarak en yüksek rekabet gücü sahip bir ülke durumunda İsviçre. İsviçre ekonomisideki rekabetin temelinde katma değeri yüksek ihraç ürünleri ve çeşitliliğin yattığı düşünülebilir.


7--Cenevre ve Zürih, dünyanın yaşam kalitesi en yüksek iki kenti.


8--Ülke, istikrarlı bir yüksek teknoloji sektörüne sahip. Dünyanın 20'nci büyük ihracatçısı.


9—Ekonomi imalat egemen yapıya sahip.İsviçrede hükümetler imalat egemen ekonomi yerine hizmet esaslı ekonomik modele gitselerdi,bu ekonomik güce herhalde ulaşamazlardı.Kısaca ekonominin motoru sanayi-imalat sanayidir.


9.1—Türkiye,Gümrük Birliği,sıcak para ekonomisi ile sanayiden 1995 li yıllardan itibaren uzaklaşmaya başladı.


9.1.1--Oysa sanayinin gücü orta düşükten orta yükseğe geçirilecek şekilde korunup teşvik edilseydi,katma değeri düşük ürünlerlerle yıllık 150 milyar dolar olan ihracat belki bugün 300-400 milyar dolara çıkabilirdi.


9.2--Bugün yapılacak en iyi iş sanayiyi orta düşük yapıdan orta yüksek yapıya yükseltip 300-400 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak olacaktır.Türkiye imalat sanayide cam,teknik tekstil,seramik,mobilya, halı ,makine imalat sanayide, İtalyan ortaklarla daha yukarı çıkabilir ve marka yaratma yanında ciddi markaların en güçlü tedarikçisi olabilir.


9.3--Aynı zamanda yazılımda ikinci bir Hindistan olabilir,güneş enerjisinde güçlü bir üretici konuma gelebilir.


10--Dünyaca tanınmış isviçre şirketlerinin yanı sıra çok uluslu yabanci şirketler veya merkezlerin bulunması ekonomiyi canlı ve renkli tutuyor bu imkan ile 2008 krizinden yara almadan çıkabildiler..


11--Ekonominin en önemli sektörleri, imalat sektörü, kimyasallar, saglık ürünleri ve ilaçlar, aletler, hassas ölçüm sistemleri,makine ve yedek parçaları elektronik aletler, gida ürünleri işleme, paketleme, ile ülkenin ihracatının yüzde 35'ini oluşturuyor.


11.1--Makine ve elektronik % 21'lik, hassas ölçüm cihazlan % 16.9'luk bir paya sahip.


11.2—Geri kalan kesim, bankacılık, sigortacılık, türü hizmet sektorüyle uğraşiyor.


12--İsviçre'de neredeyse nüfusun yarısı iş piyasası içinde.İş piyasası çok esnek olduğundan işsizlik oranı orani çok düşük (Yüzde 1.7).


13--Ekonominin tamamına özel sektör hakim.Fakat besin mallarının fiyatlarınin fiyati yüksek.Konut ve gıda AB ortalamasının altında iken,ev sahipliği oranı AB nin en düşüğü.


13.1—Ekonomide asl olan verimliliktir.İsveç türü ekonomide kamu kuruluşları verimli çalıştığı için özel-devlet ayırımı önemini yitiriyor.


13.2--Bir ülkede Kamu ve özel en yüksek verimlilikle çalıştırılacak alt yapıya sahip ise,ekonomi gücünün en yüksek değerine gidebilecektir.


Kaynakça.Para Dergisi-16-22 Şubat-2014 





Makalenin İzlenme Sayısı : 194

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.