MAKALELER / İhracat-Sınır Kapıları ve İhracattaki Payları





İhracat-Sınır Kapıları ve İhracattaki Payları:


1-- Sınır Kapıları ve İhracattaki Payları


1—Güney Kara kapıları-Habur,Cilvegözü,Öncüpınar,Nusaybin….%44


2—Batı kara kapıları:kapıkule,Hamzabeyli,İpsala.%25


3—Doğu kara kapıları:Gürbulak,sarp,Dilucu, esendere, türkgözü…..%18


4—Batı ro-ro kapıları:Haydarpaşa,pendik, çeşme,mersin…………..%8


5—Karadeniz ro-ro kapıları:Zonguldak,Samsun……………………%3


6—Güney ro-ro kapıları:İskenderun,mersin,Taşucu………………..%2


2—İhracatta Ülke Payları:

1—Irak………………%36

2—Suriye……………%8

3—Almanya…………%6

4—Azerbaycan………%5

5—Gürcistan…………%4

6—Rusya…………….%4

7—Bulgaristan………%4

8—Romanya………..%3

9—İtalya………….…%3

3—Yorum:


1—İhracatta ırak ın payı oldukça yüksek.Oysa petrolün düşmesi ile ırak ın petrol gelirleri %70 oranında azaldı.Bu pazarın payını diğer yeni pazarlara aktarmak gerek.Rusya krizi ile Rusya ya yapılan ihracat azaldı.Bir ülkeye yüksek oranda ihracat yapmak çatışmalı Ortadoğu coğrafyasında riskli olabilir.


1.1—Türkiye nin 2008 krizinde yara almadan çıkmasında ihracatının büyük ağırlığı olan ülkeler yerine bütün ülkelerin %5-10 ağırlığında olmasının önemi olabilir.


2—Sınır kapılarını elektronik ve çok hızlı işlemli hale getirmek hedefi olmalı ve uygulamaya geçilen kapılar için  oldukça iyi bir durum.


3—Gümrüklerde beklemeden giriş-çıkış yapabilen özel ihracat firmaları formülünü tüm ihracata yaymak hedefi  uygun olabilir.


4—İhracatta taşımacılık maliyetinde oldukça ekonomik olan demiryolu-gemi yolu taşımacılık modlarına teşvik verilmesi uygun olabilir.İhracatta karyolunun payı %45 olup,taşımada demir-deniz yoluna ağırlık vermek,yükte hafif-parasal getirisi yüksek ürünlerin(ileri teknoloji,mücevher, vs) ihracında havayoluna teşvik vermek uygun olabilir.


5—ABD,Latin Amerika,Japonya,Afrika pazarı Türkiye için hedef pazarlar olabilir.Buraya yapılan ihraçlara teşvik ve kamu desteği(ülke ihraç masası kurmak) uygun olabilir.Özellikle ABD de eyalet bazında ülke masası kurulabilir.


6—Mevcut Rusya,Suriye,Mısır,İsrail hükümetleri ile siyasi konular girmeden-siyasi konular dondurularak ihracat geliştirilmesi uygun olabilir.


7—Sınır ve ro-ro kapılarında ihraç ağırlığını dengeli hale getirmek için teşvik çalışması yapılabilir.


8—İhracatta ülke masaları kurulurken iyi ücret verilerek en az 2 yabancı dil ve en az 2 yıl ihracat bilgisi olan elemanları işe almak herhalde gerek ve şart olabilir.


9—Firmaların ihracat elemanı ihtiyacı için ihracat uzmanı yetiştiren yabancı dil eğitimli en az 3 bölümü İstanbul ve Ankara ve İzmir deki  Özel Üniversitelerde açmak uygun olabilir.


10—TİM en az 3 üniversiteye protokol ile ihracatın nasıl geliştirileceği üzerine bütün dünya ülkelerindeki çalışmaları da içerecek şekilde araştırma konusu yaptırabilir.


11-TİM in Okan üniversitesi ile yaptığı protokol çerçevesinde TTP-Trans Pasifik Ortaklığı-Serbest Ticaret Anlaşması  ülkeler ve Türkiye ekonomisine etkisi araştırması oldukça iyi.Aynı şekilde TİM in diğer AB,ABD,Asya daki diğer serbest ticaret anlaşmaları ve Gümrük Birliğinin etkileri konusunda da araştırma yaptırması oldukça iyi olabilir.


12—Türkiye de Çelik sektörü vs bazı sektörler(ayakkabı vs),Gümrük Birliği mevzuatı nedeniyle Rusya ve Çin in devlet sübvansiyonlu ucuz çelik ürünlerine karşı savunmasız kalabilmekte.Bu anlamda Gümrük Birliğinin tün ihracatta sektörel etkileri ve çözümler üzerine ciddi araştırmaya yapılarak,Bakanlığa uygulama raporu sunulabilir.


Kaynak:Dünya Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 179

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.