MAKALELER / Hükümetler Parayı Boşa Harcıyor





Hükümetler Parayı Boşa Harcıyor:


1--BBC'nin 22 ülkede yaptığı araştırmaya katılanlar, hükümetlerin kamu parasının yarısından fazlasını israf ettiğine inanıyor. 


1.1--Araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra ABD, Fransa, Almanya, İngiltere, Rusya, Çin, Hindistan, İspanya, Brezilya, Kanada, Meksika, Mısır ve Avustralya bulunuyor.


2--Kolombiya ve Pakistan'da halkın üçte ikisinden fazlası vergilerin kamu çıkarına harcanmadığını düşünürken, sadece İspanya'da bu oran yüzde 34'e yaklaşıyor.


3--Teşvik programlarının uygulandığı ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde Ekonomiyi desteklemek adına hükümetin harcama yapmasına karşı çıkanların oranı Almanya'da ..............%66 iken, 

Fransa'da.................. % 63 ve 

ABD'de.................... % 58 seviyesinde bulunuyor.


4--Çok güçlü olmasa da hükümetlerin ekonomiyi daha fazla denetlemesi ve düzenlenmesine destek verildiği görülüyor.


4.1--Sadece, ABD, İspanya, Türkiye ve Avustralya'da katılımcılar daha fazla düzenlemeye karşı görüş belirtiyor. 


4.2--ABD'de bu oran % 56'yı bulurken, İspanya'da da büyük çoğunluk daha fazla hükümet müdahalesine fikrine olumsuz yaklaşıyor.


5--Hükümetlerin gıda sübvansiyonlarına destek vermesi lehinde görüşlerin ağır bastığı da ortaya çıkıyor. 


5.1--22 ülkede, gıda sübvansiyonları lehine temel gıda maliyetlerinin azaltılması için hükümetlerin önlem almasını isteyenlerin oranı ortalama % 78'e ulaşıyor. Filipinler'de gıda sübvansiyonlarını destekleyenlerin oranı % 95'e kadar çıkarken, ABD'de bile katılımcıların yarısından fazlası gıda sübvansiyonlarından yana tavır alıyor. 


5.2--Sadece Almanya'da, vatandaşların çoğu bu sübvansiyonlara karşı çıkıyor.


6--Araştırmaya katılanların yarısından fazlasının hükümetlerin borçlanmalarını azaltması tedbirlerini desteklediği de görülüyor. 


6.1--Vergilendirmenin popüler bir seçenek olduğu Mısır hariç her ülkede vergilerin yükseltilmesi yerine hizmetlerin azaltılması tercih edilen yöntem olarak belirginleşiyor.


7--Harcamaların azaltılması tercihi özellikle Brezilya, Çin, Almanya, Fransa ve Azerbaycan'da öne çıkıyor.


8—Araştırmaya göre Tüketici güveninin düşük olduğu da görülüyor. Geçen yıl 17 ülkede yapılan araştırmaya göre tüketici güveni % 28 seviyesindeyken, küresel ekonomi düzelmesine rağmen, tüketici güveninin 2009 yılına göre sadece yüzde 2 daha iyi olduğu belirlendi.





Makalenin İzlenme Sayısı : 191

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.