MAKALELER / Global İşletmeler Tedarikçilerin Denetimini SEDEX e yaptırıyor





Global İşletmeler Tedarikçilerin Denetimini SEDEX e yaptırıyor.


1— Global İşletmeler Tedarikçilerin işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili Denetimini İLO(Uluslar arası Çlaışma Örgütü) prensiplerini  temel alan SEDEX(150 ülke-30.000  üyeli -Uluslarası sosyal denetim standart örgütü) ve ETI(Etik Ticaret İnsiyatifi) yaptırıyor.Bunun için tedarikçisini SEDEX  üyesi olma zorunluluğu getirmeye başladı.


2—SEDEX te sisteme üyelik için firmanın cirosuna göre yıllık ortalama 150 TL den başlayan ücret ödeniyor.Denetimler bağımsız denetim firmaları yapılıyor.Denetim geçtiğinde raporu SEDEX üzerinden paylaşabiliyorsunuz.


3—Global İşletmeler tedarikçilerine SEDEX üyesi olma zorunluluğu getirirken,yerli büyük firmalarda bir girişim yok.


4—Çalışma Bakanlığı tüm firmalara SEDEX üyesi olması(işçi sağlığı ve iş güvenliği kanuna uygun olma-çocuk işçi çalıştırmama,çalışma saatlerine dikkat etmek,etik ve disiplin kurallarına uyma,sendikalaşmaya destek) halinde 


4.1--vergi indirimi yapılacağı ve ambalajlarında SEDEX logosu bulunmayan ürünleri üreten firmaların daha fazla denetleneceğini ima etse Çalışma Bakanlığının denetimleri daha az yapılabilir.


5—Gıda üretiminde ve Tarımsal üretimde firmaların Fair Trade logosunun şart koşulması halinde tarımsal üretimde etik ve teknik kurallara uygun üretim yapılmış,zararlı pestisit kullanılmamış,çocuk işçi çalıştırılmamış anlamına gelmekte.


6—Sonuç olarak Çalışma ve Tarım Bakanlıkları Fair Trade ve SEDEX logosunu kullanan firmalara vergi indirimini sağlayarak,bu alandaki kamusal denetimi pratik olarak çok güçlü hale getirebilir.


6.1--Firmalara Uluslarası denetimi getirmek,yerel denetimden herhalde daha uygun olabilir.Bu bir nevi teknoloji satın alma gibi düşünülebilir.


6.1—Ermenk te maden firması SEDEX üyesi olsaydı bu kaza olmayabilirdi.Kamu artık maden firmaları vs SEDEX üyeliğini şart koşabilir.


6.1.1--Bu hizmeti satın alıyorsunuz.Bu imkan ile ulusal olarak personel ve para tasarrufu sağlıyorsunuz.


6.2--Yapılan denetim İLO Standardına uygun denetim.Ulusal güvenlik olarak bir problem yaratmayacaksa vergi ile teşvik edilirse ciddi anlamda tasarruf sağlayacağı açık.


6.2--Sonuç olarak dinamik kamu idaresi için Kamuda verimliliğin sağlanacağı her proje teşvik edilebilmelidir.


Kaynak:Para-Haftalık Ekonomi Dergisi-21-27.12.2014-s:3





Makalenin İzlenme Sayısı : 185

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.