MAKALELER / Gelir Dağlımı Eşitsizliği Katsayıları-Ülkeler





1--Gini-Toplumsal Gelir Dağlımı Eşitsizliği Katsayıları-Ülkelerin:


1---Ülkelerin Gini-Toplumsal Gelir Dağlımı Eşitsizliği Katsayıları-2008:


1—Meksika……………….0.47

2—Türkiye………………..0.43

3—ABD…………………..0.38


4—İtalya………………….0.35

5—Yunanistan……………0.33

6—Kanada……………….0.32


7—G.Kore……………….0.31

8—Almanya……………..0.30

9—Fransa………………..0.28


10—İsveç………………..0.23

11—Danimarka…………0.22


2—Ülkelerin gini katsayısını düzeltmek veya aşağı çekmek için vergi sonrası harcanabilir hane gelirinin %21 kadar kuzey Avrupa ülkelerinde %46 kadar sosyal hizmet sağlanmakta.Bu anlamda en iyi çözüm işsizlik sigortası ve süresi uygulaması olabilmekte.


2.1—Ayrıca dolaylı vergiler gelir ve servet eşitsizliği artışını körüklemekte.Bu nedenle verginin tabana yayılması oldukça önemli.


2.2—Artan oranlı gelir vergilemesi uygulaması da gini katsayısını küçültücü etki yapabilmekte.


Kaynak:Dünya Gazetesi



2--Yeni Ekonomik Düzen-Ters Kapitalizm:


1—Kapitalist ekonomi ekonomik gelişmeyi ilerlemeyi desteklediği gibi sistem olduğu gibi sistem aynı zamanda gelir dağılımında ciddi anlamda bozmakta.


1.1--Piketty yapığı araştırmalarla mevcut kapitalist düzende gelir yada milli gelir dağılımımda servet nüfusun üst %20 lik dilimine doğru yığılmakta.


1.2--Bu bağlamda servetin yığılması, nüfus dağılımının zıttı olacak biçimde ters koni biçiminde üst dilimlerde yığılırken en alt dilimlere en az servet yığılmakta.


1.3—Kapitalist ekonomik sistemde Servetin yığılması yada milli gelirin üst dilimlere gitmesi ülke içi veya küresel gelir dağılımını bozarak toplumsal yapıda gerilim yaratabilmekte.


1.4—İsveç gibi sosyal demokrat ülkeler kapitalizm ile elde ettikleri geliri halklarına işsizlik maaşı-sosyal yardımlar ile dağıtarak sosyal gelir dengesizliğini en aza indirmeye çabalıyorlar.


2—ABD federal borçlar açısından dünyanın en borçlu ülkeleri arasında olup , borçlar yakında sürdürülemez hale gelmeye başlayabilir.Bu borçluluğun nedeni kapitalist ekonomi olabilir mi.


3—Kapitalist ekonomik sistemin karşıtı olarak sunulan sosyalist ekonomi,insanda ben kavramını esas almadığı için Sovyetler Birliğinin dağılması ile birkaç devlet dışında bir ütopya olarak büyük ölçüde tarihteki yerini almış olduğu düşünülebilir.


4—Küresel ekonomi yeni bir kavram olarak kapitalizmin eksik yanlarını telafi eden yeni bir ekonomiye mi geçmeye başladı.Bu sistem ters kapitalizm olarak isimlendirilebilir mi.


5—Yeni sistemin-yeni ekonomik sistemin ilk belirtileri:


5.1—Kapitalist ekonomik sistemde bankalar verdikleri borç için artı faiz isterken,Japonya vs bazı ülkeler negatif faiz uygulamaya başladılar bile.Yeni ekonomide  bankalar borç verecek mudi arayacak ve muhtemelen ona faiz mi verecek.


5.2—Mevcut kapitalist sistemde servetin yığılması ters piramit biçiminde iken,yeni ekonomide ters piramitin yerini normal piramit mi alacak yani gelir yığılması üstten alta doğru değil alttin üste doğru azalan biçimde mi olacak.


5.3—Eski ekonomik sistemde üretim fabrikalarda olurken yeni ekonomide herkes internetten indirdiği program ile istediği eşyayı 3de yazıcıda üretecek mi


5.4—Eski ekonomi çevreyi kirleten,sürdürülemez kaynaklı bir sistem iken yeni ekonomi sıfır atıklı yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ve malzeme üretimi esaslı olabilir.


5.5—Eski ekonomi işçilerin çalışması ile sürdürülürken,yeni ekonomi endüstri4.0 devrimi ile çalışan ( ki Almanya endüstri 4.0 sistemini 25 yılda tam olarak geçmeyi hedeflemekte)tam otomasyonlu-robot ağırlıklı ekonomi olabilir.İnsanlar ise yaratıcı ürünlerin tasarımı olan sanat-bilim-spor vs ile ilgili hizmetlerde çalışıyor olabilir.


5.6—Eski ekonomi dünya ile sınırlı iken yeni ekonomi dünya ve uzayı bütünleştiren bir yapıda olabilir.Marsa patates yetiştirilirken,ay da otel hizmetleri sunulabilir.


5.7—Yeni ekonomi yeni dünya sistemi anlamına gelebilir bu ise insan ırkının galaktik federasyona katılabileceği düzeyde uygarlığını geliştirdiği sisteme doğru bir gidiş olabilir.


5.8--Yeni dünya düzeni refarandumun-demokrasinin-internetin yoğun kullanıldığı demokrasinin uygulandığı, dünyanın üst düzeyde bir G20-G25 konseyi ile yönetildiği,NATO nunda dünyanın savunma gücünü oluşturduğu bir yapı olabilir.


5.9—Yeni sistemde dinlerde evrim geçirebilir.İnsan ve doğaya saygı duyan edep sahibi insanların olduğu Budist,Hristiyan,Ateist,Müslümanların yerelde-detayda ritüelleri farklı olan inanaçların bütünde aynı yaradana inanması sözkonusu olabilir. 


5.9.1--ve  galaktik uygarlıkta bulunan insanların ruhani boyutu o kadar gelişmiş olabilir ki bu üst uygarlıkların insanları ruhani boyuta geçebilir ve belli süre içinde o boyutta kalabilir.


5.9.2--Kuantum seviyede hiçlikten paracık-madde/ enerji oluşuyorsa kainat da hiçlikten yaratılmış olabilir.


5.9.3--Yaradan hakkında ne düşünüyorsanız onun dışındadır.Kendi bilgisiyle kendini yarattığı ve ardından hiçlikten kainatı yarattığı ve her an yarattığı kainatın içinde yaratma  edimi ve diğer sıfatlarını tezahür ettirdiği düşünülebilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 188

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.