MAKALELER / Çine İhracat-İthalat Yapmak







Çine İhracat-İthalat Yapmak:

1—Çin ev ödevine iyi çalışanların büyük başarılar elde edebileceği bir yer.

2—Türk girişimciler özellikle gıda ve makine alanlarında fırsatları iyi değerlendirebilir.Zira Türkiye bu sektörlerde diğer ülkelere göre daha avantajlı.

3—Çinde artık Fiyat üzerinden değilde kaliteyi ön plana alarak rekabet yapmak önemli.

4—Bu ülkede iş yapmak için ya küçük maliyetlerle yapılabilecek bir Pazar araştırması olmalı yada uzmanlara danışılmalı..Aksi takdirde 400.000 dolarlık yatırımla açılacak bir baklava mağazası 3 ay sonra iflas edecektir.Zira küçük bir araştırmayla tespit edilebilecek olan bir gerçek var.Çinliler tatlı sevmez ve yemez.

5—Çin in Popüler Ticaret Siteleri:

1—www.alibaba.com: Üyelerine elektronik ticaret imkanı sağlıyor.Tüm ülkelerde 15 milyon üyesi bulunmakta.Siteye ücretsiz üye olanlar alım ve satım taleplerini görebilirken,ücretli üyeler sitenin tüm veritabanına ulaşabiliyor.

2—www.texindex.com:Tekstil alanında faaliyet gösteriyor-ingilizce/çince dil seçenekleri bulunmakta.

3—www.busytrade.com:1.5 milyon üyesi bulunan ingilizce dili ile yer alan ticaret sitesi.

4—www.made-in-china.com:Çinden ithalat yapmak isteyen ticari firmalar için kullanılabilecek bir site.Sitede binlerce Çinli imalatçı hakkında detaylı bilgi veriliyor.Siteye ücretsiz üye olabilir ve ürün ilanı verebilirsiniz.

6—Çine İhracat Yapmak:

Çine yüksek teknoloji ürünü pazarlamak mümkün değil.En çok işlenmiş mermere ve doğal taşa ihtiyaç var. Çine ,makine ihracatımızda artıyor.Çinde genel olarak balık ve fıstık yağları tercih edilirken, şimdide zeytinyağı modası başladı.Zeytinyağında giderek artan bir talep sözkonusu.Ancak pazarın hakimi italyan ve ispanyollar.Payımız sadece % 5.Çinli tüketiciler doğal ve sağlıklı beslenmeye önem verdiği için fındık mamulleri,meyve-bitki çayları,kuru meyve ve geleneksel ürünlerimize ilgi var. Ayrıca yüksek gelir grubuna hitap edebilecek kalitede konfeksiyon ürünleri her zaman ilgi görüyor. Çinde olmayan içki markası yok.Milli içkimiz rakı ,Pekin ve Şanghay gibi büyük şehirlerin 2-3 bin kişilik gece kulüplerinde kokteyl olarak tüketiliyor.Çinliler yemekle beraber viski,yemeğin ardından içki tüketiyor.

7—Çinde Fuarlar:

7.1—Kanton fuarı:Geçen yılki fura 92.000 yabancı şirket temsilcisi katılmıştı.Fuarda en çok elektronik tüketim malllarına talep gelmişti.

7.2—Sporla ilgili her ürünün bulunduğu Çin Sport Show,kozmetik ürünlerin sergilendiği Dalian İnternational Beauty&Hair Cosmetics,sanayi ürünleri için Autumn Canton ve makine fuarları gibi fuarlar ve Çin in Yiwu şehrinde yılın her günü açık olan sabit furalar bulunmakta.

7.3—Fuarlara katılmak için Türkiye de sadece İstanbul ve Ankara da bulunan yetkili seyehat acenteleri tarafından düzenlene fuar  turları tercih edilebilir.Bu acentelerden birisi de Ligarba Turizm Seyahat Acentesinin birer haftalık fuar tur paketleri var.Vize,bilet,konaklama ve tercümanlık hizmeti dahil böyle bir turun maliyeti 1900 euro.

8—Çinden İthalat Yapmak:

8.1—Çinde her  malın  ağırlıklı olarak üretildiği şehirler var.Shenzen de elektrikli ve elektronik, Zhjiang da tekstil,Jinjiang ve Xiamen de ayakkabı ve ayakkabı yan sanayi,Yiwu da hediyelik eşya ve promosyon malzemeleri gibi.

8.2—Çin den ithalat yapmak istendiğinde öncelikle Çin firmasını ve ürünü iyi tanımanız gerekir.Bunun için ürünü mutlaka yerinde görmek gerekir.Üretim aşamasında kalite kontrolünü garantileyebilmek için uzman firmalardan hizmet alınabilir.

8.3—Sipariş edilen malın yüklenmesi ve Türkiye ye gelişinde bir kalite kontrol yetkilisinin hazır bulunması uygun olacaktır.

8.4—Ödemelerde akredifle çalışmak en uygun yol olup,eğer peşin ödemek gerekiyorsa karşılık olarak teminat mektubu almak gerekir.Yoksa bazı sıkıntılı durumlar oluşabilir.Ayrıca firma sağlamsa mutlaka teminat mektubu vermekte.Anlaşma yapılacak firmanın dış ticaret yetkisi de olmalı.Malın yüklenmesinde daha önceleri tek fabrikadan konteynır yüklenebilirken,şuanda birkaç fabrikadan alınacak malları tek bir konteynıra yükleme imkanı tanınmış durumda.Bu suretle tek faturayla işlemler tamamlanabilmekte.

9—Çin Ticaret Kültürü Üzerine:

9.1—Çinlilerle buluşulduğunda sadece tokalaşmak gerekir.Tartışmak ve elle temas çok onur kırıcıdır.

9.2—Katvizit mutlaka iki el ile tutularak verilmelidir.Kartvizite bakmadan cebe koymamak gerekir.Yazı  yazarken kırmızı kalem kullanmayın.

9.3—Çinde ticari ilişki kurarken dostluk ritüelleri,yemeler,içmeler iş yapmanın ayrılmaz parçalarıdır. Çinliler bir kez anlattığı şeyi döner 20 kez anlatır.Bu pazarda iş yapacaksanız bıkmadan dinleyeceksiniz. İş bitene kadar günlerce müzakere edilir birçok kez yemek ısmarlar ve yaptıkları ikramın altında ezilirsiniz.Çinli firma yetkilisi bunları sizi tanımak için yapar.Tanıdığından emin olduğunda bir anda anlaşmayı imzalar.

9.4—Bir firmaya hediye vermek istiyorsanız geleneksel hediyelerimiz olan lüle taşından pipo,nazar boncuğu,bakır kaplar tercih edilebilir.Saat,ayakkabı tarzı hediyeler negatif etki yapar.

9.5—Çinli gelip malı almaz.Malı onun ayağına götürmelisiniz.Çünkü malı görüp dokunmak isterler.Bu nedenle Çindeki furalara katılmak gerekir.

9.6—Çin de başınız ağırmadan iş yapmak isteniyorsa mutlaka danışmnlık hizmeti alınmalıdır.Kontrat hazırlayın ve ona göre iş yapın.Avukatınıza danışmadan bir anlaşmaya imza atmayın.

9.7—Çinli muhatabının ülkesinde temsilciliği olsun ister.Üründe bir sorun çıktığında muhatabını hemen görmek ister.

9.8—Çin pazarında sabretmeden,para harcamadan kazanmak zor.Avukata,tercümana,furalara ,danışmana para ödemek gerekir ki yapacağınız işte kendinizi güvene alasınız.

Kyanakça:Para Dergisi-22/28.07.2012-S:52-55




Makalenin İzlenme Sayısı : 286

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.