MAKALELER / Çin Ekonomisinin Enerji ve Su Problemi





Çin Ekonomisinin Enerji ve Su Problemi:


1—Çin de kömür endüstrisi ve elektrik santralleri suyun % 17 sini tüketiyor.Madenin çıkarılması,yıkanması ve işlenmesi için hergün milyonlarca litre su gerekmekte.


2—Çin deki nehirlerin % 50 si 1990 yılından bu yana kurudu.Kalanlar ise büyük oranda kirletildi.


3—Çin in kirli kabul edilen su kaynakları oranı % 40.Kentlerde kirli kabul edilen su oranı %20.İnsan sağlığına elverişli olmayan nehir oranı % 43.


4—Çin de aşırı kirlilik nehir ve göllerin % 75 ini etkilemekte ve bu kaynakların % 28 i tarımsal kullanım için elverişli değil.


5—Çin de yeni yönetim için şu öneriler yapılabilir:


1—Kömür santralleri kurulumunda kömürün demir ile yakıldığı CO2 nin tutulduğu temiz kömür teknolojisine dayalı santraller kurulabilir ve çıkan CO2 sanayide kullanılabilir.


2—Su arıtmada nano teknoljik araştırmalar ile nano büyüklükte suyun dışaındaki metal vs tutan hidrofobik porlu seramik membran üretilebilirse tüm kirli su kaynakları temiz suya dönüştürülebilir.


3—Gıda da yeterlilik için Afrika da toprak satın almaya dayalı politikalara uzun vadede yarar yerine zarar getirebilir.Bu tür politikalar iyi olsaydı bugün Avrupa ihya olurdu.Çin yönetiminin ,öte yandan Türkistan da,kaynaklar kullanılırken, sağlıklı politikalar üretmesi en iyi çözüm olur.Bunun için milliyetçilik yapmayan kaliteli valiler ile Türkistan dan sağlanan ekonomik zenginlik her iki ulusun çıkarına olacak şekilde paylaşılabilir.Zira tek tarafa dayalı hiçbir politika çözüm üretemez.


4—Sulamada damla sulama yatırımları-aquaponik tarım uygulamaları ve enerjide güneş enerjisi santralleri Çin in enerji ihtiyacının önemli bir kısmına cevap verebilir.


5—Çin modüler arıtma teknoloji araştırmaları ile arıtmada öncü rol oynayabilir.Bu üniteleri bütün sanayi üretiminde şart koşabilir.ve Çin yoğun ağaçlandırmaya yönelebilir.


Kaynakça:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 228

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.