MAKALELER / Avrupa Birliği Sürecinin Etkileri- İspanyada







Avrupa Birliği Sürecinin Etkileri- İspanyada:

1—İspanya nın AB ye katılım müzakereleri 1978 de başladı ve 1985 yılı mart ayına kadar sürdü.

2—İspanya AB öncesi tarım ve balıkçılıkta güçlüydü.

3—AB nin ,İspanyanın katılımı ile birlikte Tarım sektöründe  emek gücü % 25—tarımsal toprakların oranı % 30,taze meyve üretimi % 30—zeytinyağı üretimi % 48 arttı.

4—Ülke balıkçılıkta Batı Avrupa nın en büyüğü idi ve balıkçılık sektörü için geçiş süreci 17 yıl olarak öngörülmüştü.

5—AB ye katılım gerçekleştiğinde İspanya nın tarım ve balıkçılık sektörleri GSYH ın % 5.6 sını oluşturmaktaydı.

5.1--(AB ortalaması % 3.4 idi)ve toplam emek gücünün % 14 ünü( AN de bu oran % 7 idi) istihdam etmekteydi.

6—Üye ülkeler kendi çıkarları gereği İspanya nın rekabet gücü en yüksek ürünlerinin ticaretine ilişkin düzenlemelerin 1990 yılına kadar değişmemesini sağladılar.

6.1--Bu duruma bağlı olarak İspanya tarımı en avantajlı konumdayken  geniş AB Pazarından faydalanamazken,AB nin sanayi ürünleri İspanya pazarında cirit atıyordu.

7—Bu duruma bağlı olarak tarım ürünlerini ve arazilerini değersizleştiren ve elden çıkarılmaya başlanan sürece girilmiş oldu.

8—Madencilik-gemi inşaatı ve taşımacılıkta da güçlü olan İspanya da müzakere sürecinde bu sektörlerde küçülme yaşanarak,milyonlarca kişi işinden oldu.

8.1--Şu anda İspanya daki yüksek işsizliğin temelinde  bu tür AB katılımı ile oluşan yapısal sorunların yattığı düşünülebilir.

9—Yine o süre zarfında çoğu küçük ve yeni kurulmuş ekonomik flizlenme sayılacak yaklaşık 60 bankanın abarttığı ve bir bankacılık krizi ile karşı karıya kaldı.

9.1--Ki bu bankaların bazıları sanayinin gelişimine bazıları ise tarımda üretim ve verimlilik artışına teşvik sağlamaktan sorumluydu.

10—Gelişmiş bir sermaye piyasasının yokluğu özellikle kısa vadeli kredilerde şirketleri bankalar önemli ölçüde bağımlı hale getirmişti.

11—Buna bağlı olarak üreticilerin çaresizliği tarım arazileri ve turizm bölgelerindeki araziler elden çıkarıldı.

12—2008 krizi öncesi yapılan yorumlarda İspanya bu krizden birçok ders aldı ve sıkı takip/ihtiyatlı politikaları sayesinde  bugün dünyanın ödeme gücü en yüksek sektörlerinden birine sahip hale geldi 

12.1--ve morgeyç krizinden yara almadan kurtulmayı başarı şeklindeydi ki gerçekte satılamayan birçok bina yapıldı.Bu balon hala İspanya ekonomisinin canlanmasını önlüyor.

13—Bir ülke için AB Müktesabatını yerine getirme , Alman Müktesabatına uygun hale getirme anlamına gelir.Bu elbise İspanyanın yapısal problemlerini beraberinde getirmiştir.

13.1--Bir Almanın giydiği gömlek,Bir İspanyola ,Bir Romene hiç uymaz.Bu anlamda AB Müktesabatının Alman normlarından çıkarılıp,ortak Avrupa normlarına getirilmesi gerekir.

13.2--Ayrıca Euro birlik ülkelerini birbirine hazine olmadan bağlamış olup,ülkelerin develüasyon şansını elinden almıştır.Para birliğinin ülke şartlarına ensekliğinin getirilmesi için mekanizma yaratılması-ortak hazine yaratılması gerekir ki bu haliyle para birliği bir ütopyadır.

13.3--Bu nedenle İngiltere vs para birliğinin dışında kalmışlardır.Öte yandan para birliği de şart değildir.

13.4--Müktesabat birliği daha uygun bir birlik yoludur.Avrupa,ABD gibi bir tek millet değildir bu nedenle para birliği zorla ayakta tutulmaya çalışılmaktadır.





Makalenin İzlenme Sayısı : 342

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.