MAKALELER / AB ye Kimlerin Katılması Uygun Değildir-AB ye Katılım





AB ye Kimlerin Katılması Uygun Değildir:


1—Ülke bütçesi devamlı açık veriyorsa


2—Dış ticaret-cari açığı var ise


3—Ürettiği mallar dış ülkelerde rekabet şansına sahip değil ise


4—Tarım-sanayi zayıf-büyüme düşük ise

AB ye girip euroya bağlanması iyilik getirmez.Bu anlamda


1--Yunanistan(Yunanistan işi çok zor,AB aslına bünyesine katarak iyilik yapmamıştır.Üreten ekonomi olma özelliğini kaybetmiş.AB gelen paralar hovardaca harcanmış ve Türk korkusunu işleyen siyasetçilerin eliyle silah harcamalarına gitmiştir.


1.1--Bu noktadan sonra yeniden üreten ekonomiye nasıl hala geçecek.Bu nedenle aklı başında Yunan hükümetleri Türk düşmanlığı yerine Türk dostuluğunu işlemelidirler.Öncelikle kilise mensuplarını Türk dostluğu için teşvik etmelidirler)


1.2--Bulgaristan,Romanya,Macaristaın Euro ya katılımı bu ülkeler için iyi mi olmuştur.


1.3--Türkiye nin bu haliyle katılması uygun –hayırlı olur mu


1—milli para kullanan ülke bütçe açığını milli parayla borçlanarak iç borç kapatır.euro ile borç kullanmadan bütçe açığını kapatamaz.


2—milli para kullanan ülke iç borçlanmada para basarak iç borcunu kapatabilir.euro kullanıyorsa para basamaz. Ancak maaş-ücret-sosyal harcamaları kısarak dengeye ulaşabilir.


3-Milli para kullanan ülkeler para değerini ayarlayarak rekabet şansı olmayan ürünlerine ihraç fırsatı yaratabilir.Euro kullanan ülkelerin ürettiği malların rekabet şansı yoksa ihraç şansıda yoktur.


4—Bütçe açığı ve döviz açığı sorunları olduğu halde euro sistemine giren ülkenin tarım-sanayi üretimini artırması istihdamı artırması-büyümesi imkansızdır


5—Euro-ortak para birimi kullanmak denk bütçeye- veya bütçe fazlasına sahip-dış ticaret fazlası veren ülkeler için çok çok iyidir.Euro Almanya,İtalya, Fransa için sorun olmuyor.Hatta İspanya ve Portekiz için bile sorun olmuyor.Ancak  mali birlik için getirilen maastricht şartlarına sahip olmayan Romanya ,Bulgaristanda hayatı zorlaştırırken, Yunanistanda felç etti.


6--Bu anlamda Türkiye gibi rekabet şansı olmayan malları üreten,sürekli cari açık  veren kırılgan bir ekonomi euroya geçseydi durumu ispanyadan daha kötü olabilir miydi.Yapılması gereken Gümrük Birliğini revize etmek yerine gümrük birliğinden çıkmak olabilir mi.zira AB ile ülkerin yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye ye zararı en az düzeye inebilir mi..


Kaynak:Dünya Gazetesi-Olayların İçinden-Euro ile mutlu yaşamanın şartları var.





Makalenin İzlenme Sayısı : 291

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.