MAKALELER / Siber Saldırı Örneği- Hastane Firması-Gemi Lojistik Firması





1--Siber Saldırı Örneği- Hastane Firmasına:


1—Hollywood daki Presbyterian Medical Center  adlı sağlık kuruluşuna muhtemelen gönderilen casus yazılım e posta ile hastana büyük zarara uğratıldı.


1.1—Hastanede e-posta linkine tıklandığında sisteme giren şifreleme yazılımının sisteme bulaşmasıyla hastanenin elektronik hasta kayıt sistemine  erişim tamamen devre dışı kaldı.


1.3—Durum o kadar ciddi hal aldı ki hastanedeki acil hastalar başka hastanelere nakledilirken hasatanedeki işlerde kağıt-kalem ve faksa geri dönüldü.


2—Sorun  saldırıdan 10 gün sonra saldırıyı gerçekleştiren gruba 40 bitcoin(internet lirası)=17.000 dolar fidye ödenmesiyle çözülebildi.


3—Siber saldırılara karşı gerek devlet(kamu kurumları ,belediyeler,askeri kurumlar vs) gerek kurumlar çözüm üretmez iseler bu gibi durumlar her ülkede rahat yaşanabilir.Öte yandan başbakana bağlı  ulusal siber güvenlik başkanlığı-dairesi oluşturmak ve burada yüzlerce hacker ve siber güvenlik elemanı çalıştırmak-bu şekilde tüm özel ve kamu kurumlarının siber güvenliğini sağlamak devletin işi olmalı.


Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Nisan-2016-s:13



2--Gemi Lojistik Firmasına Siber Saldırı Örneği:


1—Açık denizde gemide konteynırla mal taşıyan bir firmanın  bilgisayar sistemine giren bilgisayar korsanları hangi konteynırda hangi ürünlerin bulunduğu bilgisine ulaşmışlar.


1.1—Ardından açık denizde silahlı korsanlar gemiyi basıp-personeli etkisiz hale getirip bir barkod okuyucu ile bütün malların barkodunu okuyup-kıymetli olanları gemiden alıp hızla uzaklaşıyorlar.


1.2—Dedektifler , Korsanların, Bilgisayar Korsanın IP adresinden  yola çıkarak işi kolay çözmüş ve de  şirket sistemini güncelleyerek yeni saldırılardan kurtulmuş.


2—Siber saldırılara karşı gerek devlet gerek kurumlar çözüm üretmez iseler bu gibi durumlar her ülkede rahat yaşanabilir.Öte yandan başbakana bağlı  ulusal siber güvenlik başkanlığı-dairesi oluşturmak ve burada yüzlerce hacker ve siber güvenlik elemanı çalıştırmak-bu şekilde tüm özel ve kamu kurumlarının siber güvenliğini sağlamak devletin işi olmalı.


Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Nisan-2016-s:12




Makalenin İzlenme Sayısı : 199

Eklenme Tarihi : 21.09.2021

Önceki sayfaya geri dön.