MAKALELER / Kablosuz Elektrik İletimi







Kablosuz Elektrik İletimi:

 

1--MIT bünyesinde yapılan araştırma sonucunda elektrik kablosuz enerji iletmeyi başardı. Bilim insanları, enerji kaynağından 2 metre uzaklıktaki 60 vatlık bir ampulü kablo olmaksızın aydınlatabildiler.WiTricity’nin olarak adlandırılan teknolojide kapsama alanını 30 metreye kadar çıkartmaya çalışılmakta.

 

2—Yapılan Deneyde:


1--Bakır antene giden güç/enerji


2--Anten, elektromanyetik dalgalar üreterek yaklaşık 10 megahertz sıklıkta titrer.


3--Antenden yayılan enerji 2 metreye kadar iletilebilir.


4--Aynı zamanda 10 megahertz sıklıkta titreşen dizüstü bilgisayar anteninin aldığı elektrik sinyali. (Cihazı şarj etmek için kullanılan enerji)


5--Dizüstü bilgisayara aktarılmayan enerji kaynak anten tarafından geri çekilir.

 

3—Yapılan deneyi Science Dergisi’nde yayımlayan araştırmacılar, enerjiyi, biri ampulde, diğeri enerji kaynağında bulunan iki bakır bobin arasında elektromanyetik dalgalarla iletti.

 

3.1—Sistem% 40 verimlilikle faaliyet gösteriyor, fakat araştırmacılar farklı materyaller kullanarak ve teknolojiyi geliştirerek, bu oranı yüzde 70-80’e çıkarmayı umuyor.

 

4—Kablosuz elektrik iletme teknolojisi şimdiden cep telefonlarının fiş kullanmadan şarj edilmesinde kullanılmaya başlandı.İleride belki yüksek gerilim hatları kullanılmadan bu enerji aynı cep tlf şebekesi gibi bulunulan nokta alıcı cihaz tarafından kullanılabilecek duruma gelecek.

 

4.1--Bu konu gelecek vadeden yeni bir alan olup Türkiyede temel araştırma alanlarından biri haline gelebilir.Bu anlamda ulusal telekomunükasyon araştırmaları enstitüsünü kurup bunu kamu ve özel işbirliği alanlarını gelitirmek bir ulusal politika geliştirilebilir.Belki PTT Arla ile çekirdeği atılan bu yapı yeniden canlanabilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 783

Eklenme Tarihi : 05.08.2019

Önceki sayfaya geri dön.